Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

Revoltă la APIA: Funcționarii, nemulțumiți de programul pentru plata subvențiilor

Ministrul Petre Daea a lăudat în fiecare an efortul depus de către funcționarii APIA

Știi când vii la muncă, dar nu știi când mai pleci acasă! Așa descriu programul de lucru din această perioadă funcționarii de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Salariații sunt revoltați de faptul că în perioada de plată a subvențiilor agricole, din cauza volumului mare de lucru, sunt obligați să facă ore suplimentare care, spun ei, nu se recuperează și nici nu le sunt plătite.

Pentru a finaliza plata avansului APIA, așa cum Agrointeligența – AGROINTEL.RO a anunțat, la centrele din toată țara s-a luat decizia prelungirii programului de lucru și derularea activității inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică. Decizia îi nemulțumește pe funcționari care spun că li se încalcă drepturile de angajați. ”Și pușcăriașii știu ce pedeapsă au de ispășit și când ies din penitenciar! Din păcate aici știi când ajungi dar nu și când poți pleca de la lucru! E inadmisibil așa ceva!”, a scris un funcționar pe Facebook.

O altă nemulțumire a salariaților de la APIA este că, spun ei, au de făcut și o parte din ceea ce cade în atribuțiile funcționarilor de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, instituție unde salariile sunt mai mari și programul mult mai ”relaxat”. ”Trebuie să scoatem nefuncționarea programelor. Soft total necorespunzător, supraîncărcat prin protocol cu AFIR. Mai administrăm și pachete Agromediu (atribuții AFIR) fără să fim plătiți pentru asta. Cei de la AFIR au salarii mult mai mari, nu sunt funcționari, fac proiecte. Nani suplimentări. Nu prea au incompatibilități. Calul care trage, în ăla dai. Celălalt rupe hamul daca forțezi”, a mai scris alt angajat al APIA.

O parte din vina pentru situația în care se găsesc funcționarii este atribuită sindicatului care ar trebui să le reprezinte drepturile. În plus, salariații sesizează că Inspectoratul Teritorial de Muncă nu se sesizează niciodată cu privire la orele suplimentare, programul de noapte de la APIA. ”Au murit colegi la lucru la APIA, probabil vor mai fi necazuri. O sa vina și rândul nostru. La audit, la o greșeală nu răspunde nimeni din APIA. doar responsabilul de dosar, neafiliat politic”, mai spune un angajat arătând că în timp ce la APIA se administrează banii pentru Agromediu, funcționarii de la AFIR își iau salariu și pentru această muncă. ”Întreb cine a semnat acest protocol? Si prin supra-muncă și supra-normare scoatem și nefuncționarea softului expirat cu neînsemnata mentenanță Siveco”.

Activitatea de lucru de la APIA face obiectul atât unor regulamente interne, cât și a unui acord colectiv care include și reglementări cu privire la orele suplimentare. Astfel, conform unei decizii interne, programul de lucru de la APIA este între orele 8.30 și 17.00 în zilele de luni până joi, în timp ce vineri este program scurt, de la 8.30 până la 14.30, angajații având și pauză de masă de cel puțin 15 minute.

Conform Acordului colectiv privind relațiile de serviciu ale APIA, document încheiat anul trecut, durata normală a timpului de lucru la APIA este de 8 ore pe zi și de 40 de ore pe săptămână, realizate prin săptămâna de lucru de 5 zile. În cazuri deosebite, în care se dovedește că este necesar, angajatorul și Sindicatele pot purta negocieri pentru a fixa orare flexibile de lucru și modalitățile de aplicare ale acestora. Stabilirea orelor flexibile de lucru nu poate duce la sporirea sarcinilor de serviciu stabilite, la deteriorarea condițiilor de muncă ori la diminuarea veniturilor provenite din salarii.

Orele prestate la solicitarea angajatorului peste programul de lucru și în zilele nelucrătoare sunt ore suplimentare. Angajații pot fi chemați să presteze ore suplimentare numai cu consimțământul lor, sau în caz de forță majoră conform cu prevederile legale.

Compensarea orelor suplimentare se va face potrivit legii. Compensarea cu timp liber corespunzător se realizează în cursul anului calendaristic în care orele suplimentare sunt efectuate, însă în condițiile în care, din motive obiective, acest lucru nu se poate realiza, compensarea se poate realiza până la data de 30 iunie a anului următor celui în care orele suplimentare au fost efectuate. În cazul în care la data de 30 iunie au rămas zile nerecuperate din vina angajatorului, acestea se remunerează în condițiile legii.

Stiri subventii APIA


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


9 comentarii

  1. In general toate salariile funcționarilor publici, sunt foarte bune dar sa știți ca firmele care au angajați cu contracte de munca cu salariu corect ( nu minim pe stat și de trei ori bani in mâna ) , acestea susțin bugetele locale cit și cele naționale , pfa-utile , ii-utile sunt o forma de evaziune crasa in orice domeniu inclusiv in agricultura domeniu in care eu desfășor activitate de 20 de ani . In nici o țara salariul mediu al bugetarului nu este ori nu ar trebui sa fie mai mare decit al angajatului din privat ( angajat corect crt munca ) fiindcă după impozitele acestor sa -uri ori sr-luri , toți bugetarii cap- coada , primesc aceste salarii pentru ei fiind întodeauna NEMULȚUMITOARE , aici fac referire la Funcționari : APIA ,PRIMARII, REGII AUTONOME , PARLAMENTARI …

  2. Nu am luat nici pana azi avansul la subventie. Sunt din Dolj, am peste 10 hectare! Sa nu ii injuri de dumnezei pe acesti imbuibati slinosi care se misca precum melcii discriminand intre oameni?

  3. Atunci sa se faca publice si sumele de bani virate de Apia fermierilor sa vada si opinia publica cati bani incaseaza femierii din subventii , scheme de plata , subventii la motorina bani ptr masa verde s.a.m.d.
    Sa vada Anaf si Itm daca cei ce au incasat rambursari de Tva daca au platit impozite daca au avut angajati sau contracte pentru zileri. Tot se arunca pisica moarta pe bugetari mai ales pe functionari Apia dar veniti dlor cand fermierii depun actele la Apia sa vedeti ce masini au zici ca e salon auto. De unde bani ?

  4. Si cum ar trebui sa ma revolt eu , fermier , ca timp de 7 luni functionarul nu a avut timp sa imi opereze o chestiune de 5 minute la dosar si mi-a spus acum ca nu pot primi avansul pentru ca nu merge aplicatia in acest moment . Dar 7 luni a fost totul ok . Normal ar trebui sa va luam si sa va aruncam pe geamuri . Imi doresc sa dispara aceste subventii cat mai repede sa nu mai trebuiasca sa ne milogim pe la usile vosatre si voi sa ramaneti fara servici , sa va duceti unde v-as trimite eu . Aveti impresia ca ne dati de pomana acesti bani dar nu va imaginati ca de fapt asta este o compensare pentru ajutorul social pe care il primiti toti pentru a putea cumpara mancare ieftina . Fara aceste subventii , pretul la grau ar fi de 1 leu/kg iar painea ar costa dublu . Asta nu intelegeti si nu o veti intelege niciodata pentru ca nu aveti atata cultura .

    1. Subventiile sunt ajutoare sociale bani care nu ajung in agricultura . Acordam subventii si ajutoare de tot de felul la terenuri necultivate sau la animale care au fost facute mezel dar crotalele stau in sertar si se incaseaza subventii. Noi exportam 90 % din productie si importam materie prima gen paine congelata sau carnuri expirate. De ce nu se acorda subventii doar acelor ce produc proceseaz valorifica ? De ce fermierii nu vor sa se asocieze sa valorifice materia prima ? Sunt multumiti cu aceste ajutoare sociale care sunt nejustificate ptr unu ce zgaraie terenul.Iar in legatura cu cei de la Apia daca ar mai iesi din birourile lor caldute pe teren sa controleze periodic pe fermieri sa aplice masuri drastice alta ar fi fata agriculturii. Se duc teancuri de documente la Apia si se acord subventii la declaratii iar pe teren e jungla. Desfiintate si subventiile si Apia.

  5. Da normal ca nimeni nu vrea sa lucreze in afara orelor de program fara sa fie platit. Codul muncii ce spune 8 ore pe zi timp de 5 zile pe saptamana. Sa vina fermierii la timp si actele in regula apoi mai vorbim.

Scrie un comentariu