Fermier: Așteptam banii de avansul, dar azi m-au chemat la APIA că am teledetecție
Oana Timar -Fermierii încep să primească telefoane pentru a se prezenta de urgență la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Așa cum Agrointeligența – AGROINTEL.RO a anunțat deja, producătorii agricoli care au fost în eșantionul de control la teledetecție sunt înștiințați să prezinte la centrele unde au depus cererea unică pentru a clarifica neconformitățile sau supradeclarările suprafețelor agricole lucrate.
Vestea proastă este că pe lângă fermierii care știau deja că sunt în eșantionul de control la teledetecție, alți beneficiari de subvenții află abia acum că au suprafețele la acest tip de verificare. ”Vă urmăresc, citesc știrile pe care le publicați și v-am sunat să vă spun că tocmai ce am aflat că sunt la control prin teledetecție. M-au sunat de la primărie că a venit un tabel cu cei care suntem la control și să ne prezentăm săptămâna aceasta, când putem, la centrul APIA unde am depus cererea. Nu știu ce au făcut atât timp, de ce nu ne-au anunțat că suntem în acest eșantion că nu mai așteptam avansul, nu mzai verificam zilnic contul să văd dacă mi-au intrat banii. Acum, dacă am aflat că am teledetecție pe suprafață, mi-am luat speranța că voi vedea vreun ban anul acesta de la APIA”, ne-a sunat la redacție (telefon 0744.311.359 – tarif normal), un cititor Agrointeligența din localitatea Vulcana-Băi, județul Dâmbovița.
Fermierul nu are suprafață mare, până în 5 hectare, livadă și fâneață în localitate. El spune că a mai fost verificat și în alți ani dar niciodată nu a aflat așa de târziu că este supus controlului.
Pe această cale le reamintim fermierilor să fie atenți la telefon sau chiar să ia legătura cu primăria de care aparțin cu cererea la APIA pentru a afla în timp util dacă trebuie să se prezinte în fața funcționarilor APIA.
”În funcţie de ce există pe imaginile primite, se ia legătura cu toţi fermierii, urmând a se stabili întâlniri cu ei la nivelul unităţilor administrativ teritoriale de care aparţin. Acolo unde sunt suprapuneri sau supradeclarări se discută cu fermierul. Există trei posibilităţi. Prima, fermierul recunoaşte abaterile şi retrage suprafaţa sau, a doua variantă, totul este în ordine şi se merge la plată. O a treia variantă este când fermierul solicită reinterpretarea imaginilor la firma care a făcut teledetecţia şi se merge pe teren pentru a se verifica la faţa locului”, a explicat procedura directorul adjunct al APIA Olt, George Dumitrescu.
Cum mai sunt numai 5 zile până când funcționarii încheie campania de plată a avansului APIA, din cauza timpului scurt rămas și a volumului mare de controale și de date ce trebuie procesate, este practic imposibil ca acești agricultori să poată beneficia de această primă tranșă din subvenții.
Din 1 decembrie, APIA va demara plata regulară a subvențiilor agricole pe anul 2018, termenul final pentru toate plățile fiind 30 iunie la nivel european. Ministerul Agriculturii și APIA și-au propus însă, printr-un ordin ministerial, să achite sumele tuturor fermierilor până pe 31 martie 2019.