• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Pesta Porcină Africană: Medicii veterinari, goniți dintr-o comună din Olt

    agrointeligenta.ro -

    Răscoala gospodarilor – medici veterinari goniți dintr-o comună din România! Localnicii dintr-o comună unde a fost confirmată recent Pesta Porcină Africană (PPA) au făcut front comun pentru a ține piept veterinarilor care veniseră în gospodăriile acestora pentru a sacrifica și animalele care nu erau bolnave. Astfel s-a pornit o adevărată ”răscoală” când oamenii au văzut echipele care vroiau să îi lase fără porci chiar în pragul Crăciunului. Incidentul a avut loc la Rusănești, cea mai recentă comună pentru care Autoritatea Sanitar-Veterinară a cofirmat virusul PPA.

    Oamenii din Rusănești, județul Olt nu le-au permis echipelor să intre în comună și s-au adunat în număr mare în fața primăriei, să ceară explicații. Localnicii sunt revoltați că autoritățile au decis să taie toți porcii din sat, deși analizele de laborator arată că animalele lor nu poartă virusul pestei porcine africane.

    Reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor au transmis un comunicat de presă prin care anunță că vor duce totuși al îndeplinire această operațiune de eliminare preventivă a porcilor.

    „Echipele DSVSA Olt se află pe raza localității Rusănești, pentru a duce la îndeplinire această măsură, însă au întâmpinat opoziție din partea cetățenilor. La momentul emiterii acestui comunicat, reprezentanții DSVSA Olt sunt prezenți în această unitate administrativ teritorială în vederea aducerii la îndeplinire a măsurii dispuse prin actul administrativ amintit. Transmitem încă o dată pe această cale faptul că toți proprietarii vor fi despăgubiți de stat, în condițiile prevăzute de legislație”, a transmis Veronel Bolborea, directorul executiv al DSVSA Olt într-un comunicat remis marți, 27 noiembrie, potrivit www.olttv.ro.

    Eliminarea preventivă a tuturor porcilor din Rusănești a fost decisă printr-un ordin al Instituției Prefectului.

    Virusul a fost confirmat pe 23 noiembrie

    În data de 23 noiembrie a fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane (PPA) la un porc dintr-o gospodărie situată la periferia localității Rusănești din județul Olt.

    Această localitate se află la aproximativ 3 km de granița cu județul Teleorman, în apropierea zonei unde au confirmate cazuri de PPA la mistreți.

    În urma confirmării diagnosticului, de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgență.

    Din datele preliminare ale anchetei, aflate în desfășurare, a reieșit că proprietarul porcului diagnosticat cu PPA are o stână în apropierea județului Teleorman, unde, pe perioada verii a crescut și porci. Gospodăria din localitatea Rusănești a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploatației.

    De asemenea, medicii veterinari din cadrul DSVSA Olt au prelevat probe de la porcii fiului proprietarului gospodăriei afectate, probe care au fost trimise către laborator. Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt a dispus, conform planului de măsuri adoptat, ecarisarea carcasei și instalarea filtrelor rutiere.

    ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

    Proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri, conform prevederilor H.G. nr. 1214/2009, modificată și completată prin HG nr. 484/2018.

    Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă impact la nivel social din punct de vedere economic.

    Potrivit celor mai noi date transmise de ANSVSA, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în prezent 287 de localități din 18 județe, cu un număr de 1092 de focare (dintre care 16 în exploatații comerciale) și 167 de cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 360.800 de porci afectați de boală.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”