Creșterea animalelorŞtiri agricoleViaţa la ţară

Agricultură cu riscuri: Zeci de oi sfârtecate de o ursoaică și puii ei

Animalele sălbatice înfometate fac prăpăd în agricultură, în fermele de animale. O ursoaică și puii ei au făcul măcel la o stână de pe Dealul Negru, în Bistrița. Animalele au omorât, în noaptea de marți spre miercuri, nu mai puțin de 28 de oi. Localnicii se plâng că în zonă sunt zeci de urși, care atacă și oameni, dar și alte animale.

În noaptea de marți spre miercuri, urșii au atacat animalele de la o stână din satul Petriș, comuna Cetate, nu mai puțin de 28 de ovine fiind sfârtecate.

Dumitru Cârhaț, administratorul fondului de vânătoare 27 Budacu de Sus, a declarat că în zonă sunt sute de urși și că au existat și atacuri asupra ciobanilor.

“A fost un atac asupra oilor, au ucis 28 de oi. Toamna acolo sunt 150 de urși în zonă. În această perioadă sunt la hibernare, dar au rămas vreo 25-30 de urși, care mai caută încă hrană. Au fost atacați și doi oameni. Atacul la om a fost la aceeași stână unde au fost ucise oile. Unul dintre ciobani este la spital”, a declarat Dumitru Cârhaț  pentru observator.tv.

Proprietarul turmei de oi spune că în lipsa unor măsuri luate de autorități oamenii sunt neputincioși în fața fiarelor

La rândul său, Ioan Grozav, proprietar al turmei de oi, s-a plâns de faptul că oamenii nu se pot apăra în niciun fel în fața atacurilor urșilor. ”Ciobanul m-a anunțat azi noapte pe la ora 2.00 că a venit un urs mai mare și doi mai mici, cel mai probabil ursoaică cu pui. Mi-au rupt 28 de oi. Câinii mei s-au dus la altă turmă care este mai sus și aici au rămas mai puțini și nu au făcut față. Ciobanul a fost singur. Sunt oi la care am certificat de origine vă arăt crotaliile, sunt animale bune. Ce să fac? Îi dau în Instanță, nu știu ce să fac pentru că nu îi împușcă (urșii n.r). Să veniți și să monitorizați că sunt 200 de urși la noi în zonă”, a declarat supărat fermierul.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


1 comentariu

  1. Buna ziua,

    Proprietarii oilor iau măsuri pentru protejarea acestora? Oile ar trebuie sa fie închise in spatele unui gard electrificat, dacă nu chiar sub un acoperiș.

    Imi pare rau pentru paguba proprietarului dar si acesta are responsabilități. Animale domestice se țin închise, nu este tot muntele al lor.

    Este gresid modul in care se abordează creșterea oilor in România. Trebuie sa existe spații delimitate unde acestea pasc. S-au distrus arii protejate si specii de plante protejate in urma lipsei de organizare.

Scrie un comentariu