• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Usturoi mare cât ceapa în ferma lui Valentin Jecu: „Am reușit să vând rapid toată producția”

    Roxana Dobre -

    Usturoi de dimensiunea unei cepe într-o fermă din județul Buzău. Valentin Jecu a reușit să recolteze în acest an cele mai mari căpățâni de usturoi produse de când se ocupă de legumicultură. Aceasta apreciază că anul 2025 a fost unul foarte bun pentru cultura de usturoi iar producțiile obținute în condiții de neirigat sunt satisfăcătoare.

    Cultivatorul de usturoi, Valentin Jecu din localitatea Râmnicelu, județul Buzău a dat în acest an ”lovitura” cu un soi românesc care i-a adus o producție de 6-8 tone la hectar. Pe lângă recolta bună, având în vedere lipsa irigațiilor, soiul românesc Danubius a uimit în acest an și prin mărimea căpățânii care a depășit 5-6 cm adică mărimea unei cepe în toată regula.

    Citiți și: Valentin Jecu, cultivator de usturoi: Nu știu dacă vom recolta cele 3 tone la hectar pentru ajutorul de minimis

    An bun pentru cultura de usturoi în ferma buzoianului Valentin Jecu (foto: Valentin Jecu pentru Agrointeligența)

    Usturoi ”uriaș” în ferma lui Valentin Jecu

    În ferma cultivatorului buzoian Valentin Jecu recoltarea usturoiului pentru soiul Danubius s-a încheiat cu succes pe cele 10 hectare însămânțate toamna trecută. Producția din acest an a fost una bună iar mărimea căpățânii s-a dezvoltat excelent fiind comparabilă cu cea a unei cepe.

    ”Am mers pe 10 hectare cu soiul Danubius dezvoltat de cercetătorii de la Staţiunea de Cercetare și Producţie Legumicolă Buzău. Soiul are o capacitate de producție foarte mare iar în acest an și a arătat adevărata față, să zic așa, prin faptul că a avut o producție foarte bună adică undeva între 6-8 tone la hectar dar sportul lui este și de 10 tone la hectar dacă am avea irigații. Anul trecut am scos undeva la 4 tone la hectar, destul de puțin pentru capacitatea lui de producție, dar ținând cont de faptul că noi nu avem irigații aici în zonă soiul nu și-au putut arăta adevărata valoare, să ajungă până la o capacitate de producție foaret mare. În privința căpățânii, aceasta a depășit 5-6 cm iar una dintre caracteriticile soiului este chiar o dimensiune mare a bulbului tocmai ca să vină în ajutorul consumatorilor, fiind mi ușor de curățat și căței de usturoi mai spornici.  Avantajul este că a păstrat aceleași caracteristici ca și soiul Benone dar, în schimb și-a crescut capacitatea de producție și mărimea căpățânii de usturoi”, a explicat cultivatorul astăzi, joi – 10 iulie pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Citiți și: Danubius – soi românesc de usturoi: caracteristici, tehnologie, producție la hectar

    Cultură de usturoi (foto: Valentin Jecu pentru Agrointeligența)

    Valentin Jecu vinde usturoiul către supermarketuri 

    Valentin Jecu a reușit să vândă în acest an toată producția de usturoi din soiul Danubius acesta fiind foarte cerut de supermarketuri și tot mai căutat de consumatorii români. Prețul de vânzare a fost în medie de 10 lei pe kilogram.

    ”Am avut contracte cu câțiva retaileri și am reușit să vând rapid toată producția, într-adevăr interesul marilor magazine este tot mai mare. Să știți că au lăsat și ei un pic ștacheta în sensul că nu mai pun atâtea condiții uneori chiar care nu puteau fi îndeplinite. Și automat au început să cumpere și de la producătorii mai mici, nu și-au îndreptat adesea doar către cei mari sau doar către importatori deci progresul în acest sens este de apreciat. Acum fac achiziții direct de la producatori. De exemplu, am descoperit cu mare bucurie că la unul dintre retailerii cu care colaborez marfa vine și de la producători mici, de la persoane fizice, ceea ce este un lucru foarte îmbucurător pentru că găsim produse românești în detrimentul celor din import. Și ceea ce mă bucură cel mai mult este că anul acesta a fost un an foarte bun pentru usturoi iar consumatorii români au posibilitatea să aleagă de pe rafturi marfa produsă de noi”, a mai spus cultivatorul.

    Tehnologia care i-a ”asigurat” producătorului buzoian o recoltă bună de usturoi în acest an

    Pe cele hectare de usturoi cultivate cu soiul de usturoi Danubius, Valentin Jecu a aplicat o tehologie simplă iar bolile și dăunătorii nu au dat mari bătăi de cap în acest an. Lipsa apei însă rămâne o problemă majoră care este definitorie în producția finală obținută pe hectar.

    ”După 15 noiembrie am început plantatul și am terminat undeva pe la jumătatea lunii februarie. Eu nu cultiv tot usturoiul într-o singură perioadă ci îl pun în trepte ca să pot și să recoltez progresiv pentru că nu am face față unui volum atât de mare de muncă. Ca și densitate am mers undeva la 1.200 kilograme la hectar, eu îl pun la o distanță între rânduri de minim 35 cm ca să-l pot recolta cu mașina automatizată. Dacă l-aș pune un pic mai des, automat nu ar putea fi luat mecanic. Mai departe, am venim cu o prașilă mecanică prin lunile martie-aprilie. Într-adevăr este o problemă cu combaterea buruienilor în cultura de usturoi, deoarece nu sunt erbicide omologate care să combată tot spectrul de buruieni pe care îl avem. De aceea venim și cu o prașilă mecanică pentru a-l ține curat”, a mai explicat cultivatorul pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    În privința bolilor și dăunătorilor, fermierul din județul Buzău spune că anul acesta agricol a fost unul ”blând” pentru cultura de usturoi astfel că nu au apărut probleme majore. ”La semănat am venit cu DAP 18-46-0 înainte de plantat dar usturoiul nu acceptă foarte mult azot. Deci nu putem veni cu azot în vegetație deoarece seacă, îl forțează și automat nefiind siguri pe climă suntem preventivi în apicarea azotului. Nu au fost mari probleme cu bolile, cu dăunătorii. Soiul are o rezistență bună la boli și dăunatori. Are o capacitate de adaptare foarte bună la oricare tip de sol, este un soi de usturoi stabil. Cea mai mare problemă a fost lipsa apei”, a mai subliniat Valentin Jecu.

    Pe lângă soiul Danubius, Valentin Jecu a mai mizat pe o suprafața mai mică și pe soiul românesc Benone, despre care spune că va avea un preț mai mare dar nu a ajuns încă la maturitate pentru recoltat. ”La Benone nu am început să recoltăm, nu știu cum va fi producția. Prețul o să fie un pic mai mare ca la Danubius, undeva la 15 lei pe kilogram dar nu am încheiat încă contracte cu magazinele. Pe lângă aceste două soiuri mai avem în testare încă un soi de la stațiunea de cercetare din Buzău care ”promite” că ar fi mult mai rezistent la secetă, dar nu este încă omologat știți că stă în testări mai mulți ani. Este un soi extratimpuriu și ideea este să evite seceta din lunile de vară, se recoltează la început de iunie”, a spus legumicultorul.


    Te-ar mai putea interesa

    CNAIR: Camioanele care transportă cereale, rapiță sau legume din câmp – exceptate de la restricțiile de circulație pe caniculă! Strigătul disperat al micilor producători de cartofi: ”Prețul este de 30-50 de bani pe kg. Muncim pe minus, falimentăm!” Seceta ”a topit” porumbul și floarea-soarelui din ferma Mecsol. Andrei Seneșan: ”Și dacă acum vin ploi, nu se mai recuperează”

    Ultimele știri

    O familie de crescători de oi – confirmați cu antrax! Femeia a murit, soțul și fiul sunt în spital, în stare gravă De aproape un an, Gabriel Petre pilotează drona XAG P100 PRO în ferma Agriserv: ”Cu ea ne-am salvat cultura de porumb” APIA a sesizat DNA în cazul unor adeverințe depuse pentru subvențiile la hectar