Creșterea animalelorŞtiri agricole

Agenția Națională pentru Zootehnie pregătește strategia de ameliorare pentru 2019

Agenția Naținală pentru Zootehnie (ANZ) face un anunț important pentru crescătorii de animale. Având în vedere importanţa acţiunii tehnice de reproducţie, ANZ, prin structurile sale teritoriale, în perioada 10 decembrie 2018 – 31 ianuarie 2019, va coordona o serie de lucrări, care privesc strategia de ameliorare genetică şi dezvoltarea zootehniei româneşti pentru anul 2019.

În perioada menționată se vor desfășura lucrările tehnice de inventariere a femelelor din circuitul de reproducţie pe specii şi rase (taurine, bubaline, ovine, caprine, porcine şi cabaline), respectiv catagrafia efectivelor de animale și prefigurarea programelor de reproducție și produși la animale. Catagrafia reprezintă lucrarea tehnică anuală cu ajutorul căreia se fundamentează şi elaborează programele de reproducție și produși pentru anul următor.

Tehnologia de reproducţie reprezintă ansamblul măsurilor cu caracter zootehnic şi managerial menit să ducă la obţinerea unui număr maxim de produşi de la acelaşi animal. Obiectivul principal în procesul de reproducţie îl constituie obţinerea unei natalităţi maxime, respectiv acela de a obţine în fiecare an, de la fiecare femelă, în funcție de specie, un produs/produși cu viabilitate ridicată.

Reproducţia reprezintă instrumentul prin intermediul căruia se materializează modificarea structurii genetice a populaţiilor. Utilizarea la reproducţie a genitorilor de mare valoare zootehnică, prin practicarea însămânţărilor artificiale şi a transferului de embrioni, contribuie la accelerarea procesului de ameliorare genetică. Desfăşurarea normală a activităţii de reproducţie influenţează pozitiv ritmul de creştere al efectivelor de animale, nivelul producţiilor economice și eficienţa economică a exploatării animalelor.

Corespunzător particularităţilor de reproducţie în funcție de specie, una din măsurile pentru sporirea efectivelor o reprezintă utilizarea managementului strategic în reproducţia femelelor adulte şi al tineretului femel. Un management eficient trebuie să aibe la bază sistemul de programare, stabilit în funcţie de baza tehnico-materială, de structura pe stări fiziologice a efectivelor de femele, de nivelul de producţie urmărit şi cerinţele economiei de piaţă.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


1 comentariu

  1. Prea tarziu nene si ori cum ieu am inkercat cu baltata romaneasca.cu certificat pt sperma.dar produsii au fost o dezamagire totala.nu sant de acord. Si deasta ieu cresc dar metisi.si ii reproduc singur prin monta naturala..vacile metis au lapte cat baltata si sant mai rezistente.la boli.nu mai zic de horstain.alta dezamagire de a mea.pt ca nu rezista la caldura mare si are laptele slab am avut horstain.care imi dadea si 40 l de lapte dar tratamentele si le scoteau.un fermier mik de pana la 10 capete cu lapte.dar pierde.acum cresc taurasi de metisi si ii vand cu 20 de roni.kg .si castig mai bn am renuntat la vacile de rasa.mam convins singur…din rasa caatiga .mafioti.ieu am sa renunt si la sucventie sa nu mai atreaba cu statu

Scrie un comentariu