Îngrășămintele cu azot s-au scumpit brusc în iulie. Fermierii nu se încumetă să cumpere


Prețurile îngrășămintelor cu azot au crescut brusc în iulie. Un motiv a fost criza din Iran și Orientul Mijlociu. Un altul a fost creșterea tarifelor la îngrășămintele rusești începând din iulie. Analiștii estimează că fertilizanții s-ar putea ieftini abia în septembrie, însă fermierii oricum nu prea cumpără în acest moment.
Majoritatea fermierilor nu cumpără îngrășăminte deocamdată. În primul rând, s-a dat startul campaniei de recoltare. În al doilea rând, prețurile ar putea scădea din nou. Prețurile la gaze și, prin urmare, costurile de producție ale producătorilor europeni de îngrășăminte, au scăzut recent semnificativ. La începutul lunii iulie, prețul la gaze a scăzut temporar între 32 și 34 de euro pe MWh – cel mai scăzut nivel din ultimele 12 luni, mai mic decât înainte de războiul din Orientul Mijlociu, relatează Agrarheute.
Îngrășămintele cu azot s-au scumpit brusc. Factori multipli în Europa
Aprecierea puternică a euro față de dolar a făcut ca îngrășămintele importate să fie semnificativ mai ieftine. Cu toate acestea, aprovizionarea rămâne limitată, în special pe piețele de uree și soluții de azot. Egiptul și Algeria, doi mari exportatori de uree către Europa, nu au făcut încă oferte semnificative, relatează comercianții. O țară continuă să favorizeze piața internă, în timp ce cealaltă menține o atitudine expectativă.
În acest context, însă, unii comercianți și analiști consideră, de asemenea, posibilă o corecție a prețurilor ca răspuns la cererea extrem de slabă din agricultură. Până în prezent, însă, comercianții și producătorii au fost reticenți în a face ajustări de prețuri. O creștere a cererii din agricultură ar putea duce chiar la o creștere suplimentară a prețurilor. Cu toate acestea, în prezent nu există niciun semn în acest sens.
Citește și: UE a publicat tarifele majorate la importurile de îngrășăminte din Rusia și Belarus
Cu toate acestea, licitația indiană actuală pentru 2 milioane de tone de uree va avea probabil un impact asupra pieței azotului.
UE a introdus, de asemenea, noi tarife vamale la importurile de îngrășăminte din Rusia, începând cu 1 iulie. A fost convenit un tarif de 6,5% la importurile de îngrășăminte din Rusia și Belarus, împreună cu tarife vamale între 40 și 45 de euro pe tonă pentru perioada 2025-2026. Aceste tarife vor crește apoi la 430 de euro pe tonă până în 2028.

Îngrășămintele cu azot, semnificativ mai scumpe în iulie. Preț în porturi
În urma conflictului din Iran, majoritatea producătorilor au crescut semnificativ prețurile la îngrășămintele cu azot. Deși au existat mici ajustări după încheierea ostilităților din Iran, prețurile îngrășămintelor au rămas foarte ridicate. Cu toate acestea, având în vedere cererea persistent slabă din agricultură și recolta în curs, prețurile îngrășămintelor ar trebui să scadă din nou, cred mulți analiști. Scăderea prețurilor la gaze contribuie, de asemenea, la acest lucru.
Este posibil ca vânzările să nu se redreseze decât după recoltare, la începutul lunii septembrie. Cu toate acestea, adevărul rămâne: la începutul lunii iulie, prețurile îngrășămintelor pe piețele spot din Germania pentru majoritatea îngrășămintelor cu azot – în special pentru KAS și UAN – au crescut brusc.
În porturile de import din Germania, prețurile de pe piața spot pentru uree au fost în această săptămână de 495 de euro pe tonă, cu 5 euro mai mult decât la mijlocul lunii iunie.
Citește și: Rusia a bombardat o fabrică de îngrășăminte din Ucraina
Prețurile pentru azotatul de calciu și amoniu (CAN) au crescut semnificativ. În prezent, porturile de import și centrele angro solicită 385 de euro pe tonă, în creștere cu 40 de euro față de mijlocul lunii iunie. Prețurile pentru îngrășământul lichid cu soluție de azotat de amoniu și uree (UAN) au crescut, de asemenea, brusc. În prezent, prețul cerut este de 355 de euro pe tonă, în creștere cu 10 euro față de mijlocul lunii iunie.
Comercianții cer aproximativ 345 de euro pe tonă pentru Kornkali săptămâna aceasta, cu 20 de euro mai mult decât la mijlocul lunii iunie. Cel mai important îngrășământ cu fosfor al fermierilor germani, fosfatul de diamoniu (DAP), se vinde cu 693 de euro pe tonă săptămâna aceasta. Acestea sunt aceleași prețuri ca în iunie.
Între timp, Franța raportează creșteri semnificative ale prețurilor la uree în această săptămână în portul de import Rouen, crescând de la peste 30 euro pe tonă la 505 euro pe tonă. Cel mai important îngrășământ cu azot pentru fermierii francezi, azotatul de amoniu 27%, costă 323 euro pe tonă în Rouen în această săptămână, cu aproximativ 13 euro mai mult decât la sfârșitul lunii iunie.