Veste uriașă despre subvenția APIA pentru pășuni
agrointeligenta.ro -Crescătorii de animale utilizatori de pășuni care încasează subvenții agricole plătite de Agenţia de Plăţi și Intervenţie pentru Agricultură primesc o veste bună direct din Parlament! Legislativul vrea să modifice termenul pentru obligativitatea amenajamentelor pastorale din 2019 în 2020.
Propunerea modifică articolul 10, alineatul care prevede că în vederea accesării fondurilor europene aferente plăţilor pe suprafaţă, utilizatorii de pajişti, persoane fizice şi juridice, în calitate de proprietari şi/sa deţinători legali ai dreptului de utilizare a terenului, au obligaţia ca anual să asigure încărcătura minimă de 0,3 UVM/ha, în oricare din zilele perioadei de păşunat, ori cosirea cel puţin o dată pe an a vegetaţiei. Începând cu anul 2020 este obligatorie aplicarea amenajamentului pastoral.
O altă modificare prevede ca asociaţiile crescătorilor locali, cooperativele agricole locale, grupurile de producători locali, persoanele juridice cu sediul social pe teritoriul localitaţii respective cu care se încheie contracte de închiriere prin atribuire directă trebuie să fie legal constituite înainte de data depunerii cererii pentru atribuirea directă a contractului (în vechea formă era prevăzut termenul de un an n.r). Entităţile înfiinţate cu cel puţin un an înainte de data depunerii cererii au drept de preemţiune, cu condiţia de a face dovada desfăşurării de activitate economică specifică domeniului.
Aplicarea amenajamentului pastoral se schimbă pentru a treia oară
Data privind obligativitatea amenajamentului pastoral s-a schimbat și în 2018 când trebuia să intre în vigoare, prin modificări aduse Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991 (PL-x 314/2017).
Inițiativa a schimbat anul-limită din 2018 în 2019. Schimbarea amenința subvențiile fermierilor care nu ar mai fi putut încasa subvenția APIA pentru pajiștile permanente și pășunile care nu au amenajamente pastorale.
Responsabile pentru întocmirea acestora erau primăriilor pe raza cărora sunt amplasate pășunile.
Ce sunt amenajamentele pastorale
Amenajamentele pastorale reprezintă o schiță completa referitoare la îngrijirea pajiștilor permanente prin intermediul cărora fermierii obțin subvenții. Producătorii agricoli încheie contracte de închiriere a pajiștilor permanente în baza cărora pot solicita subvenții, iar la rândul lor, trebuie să îngrijească aceste pajiști.