Creșterea animalelorViaţa la ţară

Cât scade porcul la tăiere: calcul greutate finală în carcasă

Taierea porcului greutatea finala
Porcul pierde în greutate la tăiere (foto: eMaramures.ro)

Greutatea finală a porcului după tăiere îi preocupă pe gospodari care anul acesta au cumpărat animalele în viu mult mai scump. Există o formulă de calcul atât pentru a calcula greutatea porcului fără cântar (vedeți aici formula de calcul), cât și pentru a afla cât scade porcul în greutate după sacrificarea tradițională.

Cântărirea porcului fără cântar a fost deja prezentată cititorilor Agrointeligența – AGROINTEL.RO într-un articol dedicat (vezi Cum afli greutatea unui porc fără cântar). Acum ne-am gândit să intrăm în detaliu cu privire la pierderile pe care le aveți când tăiați un porc. Pentru că da, porcum scade la tăiere, vorbind aici bineînțeles de greutatea finală ce se poate calcul foarte simplu.

Porcul scade imediat la tăiere cu cel puțin 15% din greutatea pe care o avea înainte de sacrificare. Principala cauză a acestei pierderi este legată de pierderea de sânge. Astfel, după sângerare, animalul ar trebui să aibă deja o greutate cu 15% mai mică decât atunci când l-ați cântărit, măsurat.

O formulă mai exactă vă ajută să stabiliți ce greutate are carcasa porcului tăiat.

În primul rând trebuie să stabiliți greutatea porcului înainte de sacrificare. Fie folosiți un cântar, fie măsurați cu o ruletă lungimea porcului (se pornește din spatele urechilor animalului și se oprește acolo unde începe coada) și circumferința sa din spatele picioarelor din față. Apoi cu o formulă simplă de calcul puteți afla greutatea carcasei acelui porc.

FORMULA DE CALCUL

G = C x C x L x 69,3

unde

G – greutatea aproximativă a porcului (+/- 3%)
L – lungimea porcului
C – circumferința porcului
69,3 –  constantă de calcul

Pentru a afla greutatea carcasei porcului, înmulțiți greutatea aproximativă cu 0,72

Carcasă = G x 0,72

Model de calcul. Exemplu pentru un porc cu lungimea L de  1,02 metri și o circumferință C de 1,27 de metri
C x C x L X 69,3 = 1,27 x 1,27 x 1,02 x 69,3 = 114 kilograme
Greutatea carcasei este G x 0,72, adică 82 de kilograme

De precizat că această metodă de calcul nu este una ”oficială” și poate avea o marjă de eroare semnificativă. Experiența crescătorilor spune însă că ea este valabilă dacă măsurătorile sunt făcute cu atenție, la fel și calculele.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!