• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum protejăm găinile de caniculă pentru a menține producția de ouă

    Violina Gorcinschi -

    Stresul termic la găini. Pe timp de vară, mai ales la noi în România, temperaturile pot deveni extreme. Multe animale din gospodărie suferă din cauza căldurii, dar cele mai afectate sunt găinile. Motivul? Nu au multe mecanisme prin care se pot răcori în mod natural. De aceea, crescătorii trebuie să ia măsuri la primele semne de stres termic.

    Dincolo de 28 de grade Celsius, căldura poate fi periculoasă, chiar fatală pentru unele găini. În lipsa zonelor umbrite și a hidratării corespunzătoare, găinile nu numai că își reduc considerabil producția de ouă, dar organismul lor este supus unui stres imens care poate produce multe alte probleme. Iată cinci metode principale de a reduce stresul termic la găini.

    Îngrijirea găinilor pe timp de vară (foto: poultry.org)

    Stresul termic la găini. De ce păsările de curte nu tolerează căldura

    Găinile nu au glande sudoripare, ceea ce înseamnă că nu își pot regla temperatura corpului prin transpirație. Prin urmare, le lipsește complet unul dintre cele mai importante mecanisme de răcire ale corpului. În schimb, încearcă să se răcorească prin alte mijloace: gâfâind, desfăcând aripile și evaporând prin membranele mucoase, explică Agrarheute.

    Totuși, aceste strategii naturale sunt doar parțial eficiente, în special la umiditate ridicată. Răcirea prin evaporare este atunci restricționată. Temperaturile de până la 25°C pot deveni critice pentru păsările sensibile, iar la 28°C, multe găini se confruntă cu stres termic sever.

    Stresul termic la găini. Simptome

    Găinile prezintă semne vizibile atunci când nu se simt confortabil pe timp de căldură. Păsările pot fi letargice, să gâfâie intens, să își țină aripile depărtate de corp. Iată cele mai comune simptome:

    Citește și: Cum protejăm găinile de caniculă. Soluții pentru păsările care suferă de căldură

    Măsuri pentru a răcori găinile (foto: starmilling.com)

    Stresul termic la găini. Cinci măsuri de protecție împotriva căldurii

    Umbră în zonele în care circulă găinile: Copacii care oferă umbră naturală, cum ar fi alunul (Corylus avellana), carpenul (Carpinus betulus), porumbarul (Prunus spinosa), merișorul (Amelanchier spp.), cornul (Cornus mas) sau socul negru (Sambucus nigra), nu numai că oferă o umbră plăcută, ci și un habitat pentru insecte. Dacă nu există vegetație, copertinele, umbrelele sau prelatele pot fi și ele folosite pentru umbră.

    Apă proaspătă și rece: Găinile au nevoie de multă apă, mai ales în zilele călduroase. Adăpătorile trebuie să fie la umbră și să fie umplute cu apă proaspătă și rece de mai multe ori pe zi. Sfat suplimentar: Se pot plasa sticle congelate sau pachete cu gheață în adăpători pentru a menține apa rece mai mult timp.

    Băi de nisip și umbră: Găinile adoră să se tăvălească în praf sau în nisip. Această așa-numită baie de praf este un comportament natural care îndeplinește mai multe funcții: le îngrijește penele, respinge paraziții și are un efect plăcut de răcorire în zilele călduroase. Este deosebit de important ca zona cu praf să fie uscată și umbroasă, astfel încât păsările să se bucure de ea chiar și în condiții de căldură extremă.

    Menținerea cotețului răcoros și bine ventilat: Crescătorii de găini trebuie să asigure o bună circulație a aerului în adăpostul de găini: se deschid ferestrele, ușile, precum și alte zone prin care intră aerul. Căldura poate fi ținută la distanță și prin utilizarea ferestrelor întunecate. De asemenea, pachetele cu gheață sau sticlele umplute cu apă cu gheață din coteț ajută la reglarea temperaturii. Nisipul este o alegere bună pentru așternut, deoarece are un efect de reglare a temperaturii.

    Citește și: Găinile nu mai fac ouă – cauze. Ce remedii există

    Gustări răcoritoare: Pepenele verde proaspăt, feliile de castravete sau mazărea congelată nu sunt doar delicioase, ci ajută și gâinile să se răcorească din interior. Aceste gustări asigură și o hidratare optimă.


    Te-ar mai putea interesa

    Furturi de amploare de pe terenurile agricole. Întâlnire convocată cu fermierii unei comune În urma articolului Agrointeligența, Guvernul va amâna obligația micilor fermieri de a trece la e-Factura Veste bună de la ANSVSA pentru toți crescătorii de animale din România

    Ultimele știri

    Dosar penal deschis unui fermier din cauza unor gunoaie periculoase România ”arde” astăzi și în weekend. Cod portocaliu de caniculă emis de meteorologi Comisia Europeană a publicat noile obiective climatice pentru reducerea cu 90% a emisiilor de gaze cu efect se seră