Creșterea animalelorŞtiri agricoleSubvenţii APIA 2019

APIA a început plățile către asociațiile de crescători de animale

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că începând de astăzi se fac plăți pentru sectorul zootehnic, mai exact pentru asociațiile de crescători de animale.

Printr-un comunicat de presă remis Agrointeligența – AGROINTEL.RO, agenția anunță că în perioada 17 – 21 decembrie, Centrele Judeţene și al Municipiului București APIA vor efectua plățile aferente următoarelor ajutoare de stat:

– ajutorul de stat pentru ameliorarea raselor de animale, aferent lunii septembrie și trim. III 2018. Suma totală autorizată la plată este de 5.395.738,66 lei și se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru un număr de 70 solicitanţi care au accesat această formă de ajutor în conformitate cu Hotărârea de Guvern nr. 1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor, cu modificările şi completările ulterioare;

– ajutorul de stat pentru ameliorarea raselor de animale, aferent lunii octombrie 2018. Suma totală autorizată la plată este de 1.076.225,92 lei și se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru un număr de 26 solicitanţi care au accesat această formă de ajutor în conformitate cu Hotărârea de Guvern nr. 1179/2014.

Atenție, aceste sume nu reprezintă subvențiile plătite fermierilor, ci sprijinul de stat de care beneficiază asociațiile care țin Registrul Genealogic al raselor și care fac Controlul Oficial al Performanțelor (COP). Pentru crescătorii care beneficiază de sprijinul cuplat în zootehnie, plățile pentru Campania 2018 au fost demarate din 11 decembrie, iar cuantumurile virate integral sunt următoarele:

Sprijinul cuplat vaci de lapte 2018: Cuantum de 340,9081 euro/animal

Sprijinul cuplat vaci de carne 2018: Cuantum de 291,4906 euro/animal

Sprijinul cuplat bivolițe 2018: Cuantum de 160,8187 euro/animal

Crescătorii de animale mai au de încasat și Ajutoarele Naționale Tranzitorii, însă acestea se plătesc din bugetul național din anul următor celui de cerere. Astfel, pentru Campania APIA 2018, sumele sunt bugetate din plafoanele ce vor fi aprobate pentru anul 2019, achitarea ANT-urilor fiind posibilă numai după 1 ianuarie 2019.

În paralel cu plățile pentru crescătorii de animale, APIA continuă să achite plata regulară pentru schemele pe suprafață. Conform regulamentelor europene, termenul limită pentru plata tuturor subvențiilor este 30 iunie 2019, însă ministrul agriculturii Petre Daea a anunțat că vrea ca finalizarea plăților să se încheie pentru toți fermierii până pe 31 martie 2019.

Stiri subventii APIA

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!