• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Hrănirea curcanilor. Rețetă de furajare pentru creșterea rapidă a curcanilor

    Ramona Dascălu -

    Hrănirea curcanilor presupune o furajare atentă pentru ca îngrășarea păsărilor să se facă rapid, dar natural și uniform. Dintre toate păsările de curte, curcanii sunt cei care se cresc cel mai greu, dar totodată sunt și foarte apreciați datorită cărnii lor care are un nivel scăzut de colesterol.  Cel mai important lucru de care trebuie să țineți cont în creșterea curcanilor este modul în care îi hrăniți, acesta fiind unul dintre factorii decisivi care influențează greutatea optimă de îngrășare.

    Culoarea furajelor, importantă în creșterea curcanilor

    Culoarea furajelor este un indicator important pentru creșterea corectă a curcanilor pentru carne. O hrană bogată în substanțe nutritive nu este de ajuns, fiind nevoie și de o prezentare corespunzătoare, o colorație și o aromă adecvate și chiar de o culoare potrivită a automatelor de furajare a păsărilor. Pentru puii de curcan de o zi, hrana trebuie să fie de culoare galben deschis, adică să aibă un conținut sporit de porumb și grâu completat cu uruială din extras de soia.

    La creșterea curcnailor de carne este recomandat ca la începutul procesului de îngrășare furajele să fie oferite încă sub formă de făină, cea mai bună structură a furajelor de început în această fază fiind reprezentată de concentratele de 1,8 până la 2 mm lungime oferite în piquet-uri colorate în roșu, această culoare stimulând consumul de hrană. De exemplu, pentru 250 de pui trebuie să fie disponibile cel puțin 3 hrănitoare de păsări. Ele vor fi plasate pe un cofrag pentru ouă pentru a nu fi acoperite imediat cu rumeguș și excremente.

    Recipientele pentru hrană și apă trebuie distribuite uniform în jurul încălzitorului. Dacă țarcul va fi înlăturat după 5-7 zile, automatul de furajare trebuie să fie așezat în următoarele zile din ce în ce mai aproape de circuitul hranei. Aceste mici detalii sunt foarte importante și au rolul de a împiedica apariția unor accidente în faza de creștere a puilor. Dacă se va ține cont de toate aceste sfaturi, păsările pot avea, în perioada de îngrășare, și cu 2 kilograme mai mult decât cele care nu au fost crescute în condiții optime.

    Suplimente de aminoacizi și minerale

    Pentru o creștere eficientă a pieptului curcanilor, este recomandată îmbogățirea hranei cu aminoacizi esențiali și minerale, care au un conținut proteic și energetic corespunzător.

    Începând cu săptămâna a X-a și până în a XIII-a, hrana curcanilor trebuie combinată cu anticoccidiostatice și cu un medicament împotriva bolii capului negru pentru a reduce la minimum pericolul contaminării cu aceste boli într-un interval de 3 luni.  Este indicat ca în această perioadă să nu se facă experimente alimentare privind componentele și felurile hranei.

    Concentrate în rația curcanilor

    Din cea de-a XII-a săptămână, hrana trebuie să conțină furaje integrale cum ar fi porumbul, grâul și altele, până la un procent de 30%. În cazul alimentării cu cereale în proporție de peste 10%, greutatea finală a păsărilor este sub cea a celor hrănite numai cu concentrate.

    Dacă curcanii sunt crescuți pentru a fi vânduți în comerț, se recomandă o creștere intensivă, cu rații de hrană individuale, întrucât în cazul creșterii extensive, în care se combină furajarea prefabricată cu cea naturală, carnea de curcan prezintă diferențe de culoare și nu corespunde criteriilor de calitate impuse pe piață.

    Cereale în hrana curcanilor, porumbul este de bază

    Dacă totuși alegeți o creștere extensivă a curcnailor, puteți alege nutrețuri combinate cu elemente nutritive. Dintre toate soiurile de cereale, porumbul conține cele mai multe calorii și o cantiate benefică de acizi grași și nu cunoaște restricții de folosire. Grâul are, însă, o valoare calorică mai redusă, dar este mai bogat în proteine. Ponderea grâului din rație nu trebuie să depășească 50%. Celelalte cereale sunt, din cauza substanțelor nedigerabile, fără importanță în furajarea curcanilor. O sursă de proteine de prim rang o constituie uruiala din turte de soia și, în părți mai mici, făina de pește și leguminoase precum mazărea și măzărichea.

    Rețetă de furajare pentru întreținerea curcanilor în faza de îngrășare

    Pentru vitaminizare și mineralizare se folosesc, cel mai bine, nutrețurile concentrate pentru îngrășarea păsărilor. Trebuie însă să fiți foarte atenți la utilizarea concentratelor și să aveți grijă ca acestea să nu conțină un adaos de salinomicină sau narazină.

    Hrana curcanilor, completată de apă cu măsură

    După infecții și boli, la curcani, consumul sporit de apă duce la tulburări metabolice cauzate de deficitul de calciu și magneziu și în acest caz este recomandată administrarea unui supliment de minerale timp de 5-6 săptămâni până se ajunge la o stimulare a metabolismului și, cu aceasta, la creșterea vitalității și greutății finale a păsărilor.

    Hrănirea curcanilor: cum evitați risipa de furaje

    Hrana este factorul cel mai costisitor în îngrășarea curcanilor. Există, însă, câteva sfaturi pe care trebuie să le urmați pentru a nu produce risipă:

    Îngrășarea curcilor pune, în general, mai puține probleme decât cea a curcanilor. Atât pentru curci cât și pentru curcani este recomandat însă să se cumpere numai hrană de cea mai bună calitate.


    Te-ar mai putea interesa

    ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!