• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Salariul unui mecanizator în 2019: Cât câștigă un tractorist sau un combainier

    agrointeligenta.ro -

    Salarii tot mai mari în agricultură. Odată cu intrarea în 2019, fermierii discută despre nivelul de salarizare pe care ar trebui să îl aibă un mecanizator agricol, adică un angajat care operează tractorul, combina și celelalte utilaje și echipamente agricole din fermă.

    Nivelul actual al salariului unui mecanizator agricol a stârnit o discuție aprinsă pe grupul de Facebook Agricultura Românească. Fermierii au subliniat că salariul unui tractorist sau combainier trebuie să reflecte volumul de muncă, experiența, dar și nivelul de tehnologizare al exploatației agricole.

    ”Ce salarii sunt în zonele voastre pentru mecanizatorii din agricultură? În zona Tulcea variază în funcție de mai mulți factori cum ar fi vechime, pricepere, volum de muncă, număr de lucrări efectuate. Salariile în general variază de la 2.000 lei, la 4.000 de lei ori fixe pe tot parcursul anului, ori în funcție de volumul lunar de muncă?”, a fost postarea care a primit imediat răspuns din partea fermierilor.

    Fermierul care a deschis subiectul a arătat că în prezent plătește un salariu net de 2.500 de lei pe lună, indiferent de anotimp, unui angajat responsabil care lucrează și pe combină, și pe tractor. ”De câteva zile am început să întreb în stânga și-n dreapta prin zonă și constat că un salariu mediu acum e de 3.000 lei indiferent de anotimp”, a explicat agricultorul, precizând că exploatația sa nu este una mare.

    În zona Călărași, salariul unui mecanizator este între 2.000 și 4.000 de lei, a confirmat fermierul Daniel Nica.

    Răspunsurile venite din partea altor fermieri nu au reușit să clarifice dilema privind salariul ce ar trebui plătit în 2019 unui mecanizator agricol. ”Cred că depinde și de activitatea din fermă, de mărimea ei, de numărul de zile lucrate într-o lună și așa mai departe. Oricum, părerea mea este că fiecare angajat ar trebui remunerat în funcție de nivelul lui de implicare, de responsabilitatea pe care o are”, a fost comentariul cel mai pertinent, în timp ce altele au vizat confidențialitatea salariilor plătite sau condițiile suplimentare asigurate unui angajat – transport, masa, bonurile de masă și, nu în ultimul rând, atmosfera, liniștea, de la locul de muncă și respectul acordat angajaților de către administratorul fermei agricole.

    În ultimii ani, nivelul salariilor din agricultură au crescut considerabil, fenomen favorizat și de lipsa forței de muncă. Mecanizatorii buni, oamenii de încredere sunt tot mai puțini, ceea ce face ca atunci când reușesc să își formeze o echipă, fermierii că caute toate soluțiile pentru ca angajații să nu fie tentanți să plece în străinătate pe salarii mai mari.

    La nivelul agriculturii românești, dintre fermierii care nu s-au sfiit niciodată să vorbească despre nivelul salarial al oamenilor cu care lucrează, inginerul Dimitrie Muscă a decis în acest an să majoreze veniturile din cadrul Combinatului Agroindustrial Curtici din județul Arad. Cea mai importantă decizie a fermierului în 2018 a fost mărirea cu 42% a salariilor tututor angajaților: ”Am făcut asta de sus până jos pentru a ține oamenii lângă mine, pentru că cel mai mare capital este omul și apoi restul. Decizia e una pragmatică. Am vrut să creez stabilitate și am reușit să o am, fiindcă nu-mi permit să pierd oameni”. Pe locul doi ca valoare pentru fermierul Dimitrie Muscă e solul pe care-l lucrează: ”Pământul fără oameni nu face nimic, la fel cum nici oamenii fără pământ”.


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!