Situație critică în agricultură: Fermierii mici vor dispărea pur și simplu!
agrointeligenta.ro -Situație fără precedent în agricultură unde fermierii mici și mijlocii se luptă pentru supraviețuire. Exact acești producători agricoli urmează să primească o nouă lovitură din partea autorităților, o lovitură care va face ca fermierii mici să dispară pur și simplu. De probleme nu vor scăpa nici fermierii mai mari. Este realitatea dură a crescătorului de animale român, descrisă de eurodeputatul Daniel Buda într-o postare-atac la adresa ministrului agriculturii Petre Daea.
”În aceste zile încă se mai aude glasul colindătorilor care vestesc bucuria Nașterii Mântuitorului Isus Hristos. Din păcate, această “veste minunată“ este umbrită de alte vești care țin cu tot dinadinsul să ne aducă aminte de dictatorul Ceaușescu. Acum exact 29 de ani, acesta primea ceea ce mulți apreciează ca fiind o binemeritată soartă. Cu toate acestea, iată că rămășițele ideologice sunt cultivate mai departe și dezvoltate din plin de către actualul Guvern. Și cum diavolul la rândul lui lucrează prin oameni, iată că domnul Daea ne anunță la rândul lui că va pune “mercurialul la alimente“! Ar fi de râs dacă nu ar fi de plâns. Încă îmi aduc aminte din copilărie de tabla neagră de la intrarea din târguri unde “sistemul comunist“ îți spunea la ce preț să îți vinzi purcelul, vițelul sau găina. Astăzi, domnul Daea ne anunță victorios că vrea să facă același lucru. Curat murdar, coane Fănică! Vor fi unii care se vor bucura că de’, alimentele vor fi mai ieftine. Din păcate, va fi ca în proverbul “schimbarea domnilor, bucuria proștilor sau a nebunilor”. Vedeți ce a fost cu reducerea TVA-ului la alimente. Consumatorul nu a simțit nimic. Din nefericire, această măsură va lovi în primul rând în fermierii mici și mijlocii, acest sistem vascular indispensabil oricărei economii sănătoase. Aceștia vor dispărea pur și simplu. Dar nici fermierii mari nu au motive de liniște”, arată Buda pe pagina personală de Facebook.
”La cum stau lucrurile, poate că asta se și dorește. Semnale sunt! Domnul Daea și așa zișii specialiști uită că prețul de cost este sensibil diferit de la deal la câmpie sau la munte. Și atunci, cum să stabilești un mercurial la nivel național, ignorând aceste realități?! Va fi în stare o fătucă din minister, cocoțată pe tocuri și cu pantaloni mulați din piele, ascunși de o cămășuță lungă dar suficient de decoltată încât să i se vadă nurii și care nu a văzut o vacă sau un bou cu patru picioare (cu două sigur o fi văzut), să ne spună cât este litrul de lapte sau de carne ori prețul la pâine?! Sau vor fi implicați funcționarii mai mult sau mai puțin mărunți de pe Dâmbovița ori bruxellezi sau reprezentanți ai fermierilor care plâng de mila fermierilor până își văd proprii saci în căruță?! Toți cocoloșiți de suficienți politicieni mărunți care au legătură cu agricultura cât am eu cu baletul. Dar care, în bună parte și cu mici excepții, nu au fost în stare să genereze un amendament de modificare a regulamentelor europene care creionează viitorul PAC și care să le facă viața mai bună fermierilor. Numai filozofii și povesti cu pești!”, mai spune eurodeputatul.
Laptele vândut la un mizerabil preț de 0,80 de bani
Mă îngrozesc la ce vor face fermierii din zona montană a județului Bistrița, pe care i-am vizitat “mai an” și care merg la coasă cu bocancii cu crampoane pe pantele abrupte ale muntelui să nu se taie în unealta “morții“ și care se bucură de cei 8-10 litri de lapte pe care, cu greu îi obțin, subliniază Buda.
”Lapte vândut, bineînțeles, la un mizerabil preț de 0,80 de bani. Cum va face el față unui mercurial stabilit de Daea fiind nevoit să concureze cu fermierul de la șes care beneficiază de tehnologii moderne și câmpuri întinse iar 25 de litri de lapte este cam producția minimă pe cap de vacă? Dar cum va face față acest fermier de la șes din România comparativ cu cel din Franța, Olanda sau Germania, care la rândul lui beneficiază de roboți de muls, mașini agricole “cât casa” sau de elicoptere pentru ierbicidat iar producția de lapte se duce dincolo de 35 de litri pe cap de vacă? Că, vorba aceea, suntem pe o piață unică! Iar fermierul din România vinde acolo unde vând ceilalți fermieri din celelalte țări. Să nu mai vorbim de subvențiile diferite dintre fermierii români și cei din alte state care generează prețuri de cost diferite pe unitatea de produs”.
Ce mercurial mai poate fi stabilit la prețul cărnii de miel care astăzi se vinde cu 4-5 lei pe kg, mult sub cel de producție, fapt care a generat deja abatorizare sutelor de mii de oi care au luat calea Egiptului și a altor țări arabe, rămânându-ne dealurile și pășunile pustiite și unde mai vezi doar animalele sălbatice împrietenindu-se cu câinii ciobănești rămași fără obiectul muncii. Îți vine să intri în pământ de rușine când stai de vorbă cu foștii proprietari de oi ori de vite care și-au vândut animalele, fie din lipsa forței de muncă fie că erau doar “robii animalelor” iar la finalul zilei foloseau alocația copiilor să își acopere costurile în fermă. Te întreabă “Ce să facem?! Unde să mergem?! Că suntem prea bătrâni să mergem în străinătate sau să urcăm pe schele în construcții ori prea tineri să fim pensionari.”
Mulți s-au apucat de creșterea porcilor dar cei care au scăpat de Pesta Porcină Africană se pare că nu vor scăpa de mercurialul lui Daea care, la fel de tare-i va mătura de pe piață. Cum poate un sistem semiintensiv să concureze cu fermele moderne care fac porcul în nici 4 luni la 100 de kg iar lui, în bătătură, îi trebuie aproape un an sa ajungă aici? Se invocă modelul francez! Uită însă domnul Daea că acolo în Franța s-a stabilit un preț minim pentru fermier și nu pentru cumpărător. Preț care să îi permită acoperirea costurilor de producție și nicidecum să îi limiteze prețul la vânzarea pe piață a produselor.
Cu alte cuvinte, nu i s-a luat ci i s-a dat. Adică, exact invers ca în poveste. Trăim oricum într-un paradox greu de înțeles. Suntem fruntașii Europei la producțiile agricole cerealiere dar nu suntem în stare să procesăm aproape nimic. Lipsește această verigă esențială pentru rentabilitatea unui sistem agricol. “Te ia cu capul“ când vezi că exportăm grâu și porumb la greu dar și mai la greu importăm pâine și produse congelate de panificație. Exportăm la greu animale vii și importăm la greu mezeluri făcute din zgârciuri, tendoane și oase tocate dar frumos ambalate, că doar pulpa și cotletul și le-au păstrat cei care le-au abatorizat. Exportăm lapte ca să importăm apoi brănza din ulei de palmier. Abatorizăm puii în Ungaria pentru că am fost incapabili să facem abatoare performate în România. Cumpărăm de Crăciun și nu numai produse străine, îngroșând buzunarele fermierilor din afara țării sau a UE. Și facem asta constrânși de incapacitatea Guvernului Dancilă-Dragnea de a găsi soluții pentru procesarea produselor românești care să se găsească în rafturile magazinelor la prețuri accesibile consumatorilor și îndestulătoare pentru fermieri. Aceasta ar trebui să fie preocuparea Guvernului. Din păcate, România va deveni un colhoz imens în care toți vom fi egali în sărăcia și neputința noastră. Bine spunea Goga, că nu de armele dușmanilor din afara țării trebuie să ne temem ci de imoralitatea clasei politice care a făcut ca România să devină în Europa și în lume o țară minoră, căzută la examenul de capacitate. Se apropie Anul Nou și vremea mersului cu Sorcova. Din păcate, “semne bune anul n-are, noi fugim peste hotare!”.
România se află pe buza unei prăpastii de o adâncime care nu-i va mai permite să se ridice. Nici măcar sintagma “singura soluție, încă o revoluție“ nu ne va mai folosi. Sigur, suntem în UE, dar asta nu ne va ține de cald la nesfârșit. Să nu uitați, cei care mai mergeți la biserică, că până și Dumnezeu a distrus Sodoma și Gomora din cauza imoralității din cele două cetăți. Cred însă că România are o imensă șansă de a se salva din mâinile acestor politruci ieftini. Rolul jucat de domnul președinte Klaus Iohannis este unul definitoriu. Iar rolul PNL-ului este acela de a continua procesul de consolidare a statutului de principal partid de opoziție, singura alternativă viabilă la actuala guvernare!”