• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cultura de roșii cherry, afacere cu profit și pe timp de iarnă

    Ramona Dascălu -

    Cultura de roșii cherry, o afacere cu profit chiar și pe timp de iarnă. Cultivarea tomatelor și apoi comercializarea lor la caserole cresc veniturile pentru micii producători. Chiar și cu o suprafață mică de numia 500 de mtri pătrați, o craiovească spune că roșiile cherry sunt rentabile!

    Pământul roditor şi programele prin care pot accesa fonduri europene îi determină pe tot mai mulţi tineri să se întoarcă în locurile natale și să îşi dezvolte mici afaceri de familie. Așa s-a întâmplat și cu Marinela Vană, o tânără din Craiova care a absolvit Facultatea de Psihologie, dar mereu a fost pasionată de agricultură.

    În vârstă de 32 de ani, craioveanca Marinela Vană, originară din Șimnicu de Sus, a încercat să investească banii în ceva ce se cere pe piața din România în perioada iernii, lucru care i-a și reușit:

    „M-am gândit ce aş putea cultiva pentru perioada sărbătorilor de iarnă. Am văzut, de-a lungul timpului, că pe timp de iarnă nu prea se mai caută roşia mare pentru că nu are nici un gust. În schimb, vedeam mereu cum se epuizează caserolele cu roşii cherry aduse de peste hotare. Aşa m-am hotărât să cultiv două tipuri de roşii mici, prunişoare şi rotunde. Sunt foarte mulţumită de rezultate”, a afirmat tânăra, potrivit adevărul.ro.

    A accesat fonduri europene în valoare de 40.000 de euro

    Afacerea cu legume a început-o în urmă cu 8 ani. „Eu şi soţul meu ne-am dorit să avem o afacere de familie. Aveam un teren pe care îl cumpărasem cu banii munciţi în Italia şi am zis să facem ceva cu el…Lucrurile n-au fost atât de uşoare, întrucât a trebuit să facem construcţia şi în paralel să înfiinţăm şi plantaţia, să depunem actele şi să ne şi încadrăm într-un anumit termen. În cele din urmă, am reuşit şi am accesat fonduri europene, prin programul destinat tânărului fermier, am luat undeva la 40.000 de euro. (…) Drumul n-a fost uşor, cu atât mai mult cu cât eu am absolvit Psihologia, dar totul porneşte de la voinţă. În plus, informaţia este peste tot, trebuie doar să o cauţi“, povesteşte Marinela Vană.

    Prețul unui kilogram de roșii cherry ajunge la 20 de lei

    Fiind vorba de un experiment, cultura de roşii cherry se întinde pe o suprafaţă mică, de 500 de metri pătraţi, însă anul următor are în plan să cultive roșii pe o suprafaţă mai mare: „Am făcut o alegere bună. Oamenii spun că roşiile au gust foarte bun, nu se compară cu cele aduse de afară şi asta mă bucură enorm. Este foarte important în acest domeniu să câştigi încrederea oamenilor”, a mai spus aceasta.

    Roșiile cherry, la mare căutare de Sărbătorile de iarnă

    Roşiile cherry se vând la un gramaj mai mic, doar la caserolă, întrucât preţul ajunge la 20 de lei/kilogram, dar și efortul depus a fost unul pe măsură.

    Costurile înfiinţării culturii de roșii cherry au fost mult mai mari decât în cazul roşiilor mari. Cu toate acestea, Marinela Vană speră că îşi va amortiza investiţia: „Costurile sunt foarte ridicate, numai seminţele pentru suprafaţa de 500 mp au costat 1.700 de lei. Comparativ, la semințele de roşii mari dai 200 de lei pentru o suprafaţă de 1.000 mp”.

    Dacă în trecut îşi vindea marfa prin intermediari, anul acesta Marinela Vană şi-a comercializat singură marfa: „Agricultura este profitabilă, dar trebuie să ţii cont de ceea ce se cere pe piaţă şi să aduci produse de calitate. Cu timpul, oamenii încep să te cunoască, ştiu ce marfă aduci, iar atunci lucrurile sunt pe jumătate făcute. Trebuie să fii serios şi să aduci produse bune, iar oamenii să ştie ce mănâncă“, susține craioveanca.


    Te-ar mai putea interesa

    Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!