• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Europa ar prefera să importe soia din România decât din SUA

  agrointeligenta.ro -

  Dependenţa Europei de soia importată pentru furajare a devenit alarmantă, susţin ecologiştii de la Agent Green. Salvarea ar putea veni însă de la proiectul „Danube Soya”.

  Fermierii români ar putea să câştige venituri importante de pe urma proiectului „Danube Soya”, care va fi lansat oficial în luna septembrie la Viena, ţara noastră având un potenţial de producţie de circa 600.000 tone de şrot furajer pe an, obţinut din soia nemodificată genetic, după cum afirmă preşedintele organizaţiei ecologiste Agent Green, Gabriel Păun.

  “Europa a devenit dependentă de proteina importată America unde suprafeţe imense din pădurile tropicale, mai ales din zona Amazonului, sunt defrişate pentru a face loc monoculturilor cu soia, în mare parte modificată genetic. În Austria, unde consumatorii nu acceptă organisme modificate genetic (OMG), nici măcar în furajele pentru animale, este dorită soia non-OMG, iar România poate satisface cu uşurintă necesarul anual de 600.000 tone de şrot, dar şi al altor ţări care depind de soia din America. Proiectul “Danube Soya” ajută fermierii europeni, satisface exigenţele consumatorilor, salvează pădurile amazoniene şi reduce emisiile de CO2 prin anularea transportului oceanic’, a declarat preşedintele Agent Green, Gabriel Păun.

  Înainte de 1989, România era principalul producător de soia din Europa, cu suprafeţe de 500.000 de hectare. Ulterior, ţara noastră a pierdut această poziţie, din cauza reducerii drastice a suprafetelor, până la 43.000 de hectare în anul 2001, 77.000 de hectare în anul 2002, 126.000 de hectare în 2003, respectiv 130.000 de hectare în 2005. Culturile de soia modificată genetic au fost interzise de la 1 ianuarie 2007, momentul aderării României la UE. În acelaşi timp, este permisă folosirea în alimentaţia animalelor a şroturilor din soia modificată genetic. În prezent, în România se cultivă circa 70.000 hectare de soia non OMG.

  Proiectul “Danube Soya” va fi lansat în perioada 5 – 6 septembrie, la Viena, cu ocazia congresului la care vor participa lideri politici şi reprezentanţi ai producţiei de furaje, de alimente, lanţurilor de supermarketuri, alături de ONG-uri şi cercetători.

  Între cei peste 300 de participanţi la nivel înalt se vor număra fostul Comisar European pentru Agricultură Franz Fischler, biologul Christine von Weizsäcker, miniştri ai agriculturii din ţările dunărene. Evenimentul va fi plasat sub egida Ministrului federal austriac pentru Sănătate Alois Stöger şi al Comisarului European pentru Politici Regionale Johannes Hahn.

  Datorită condiţiilor climatice şi geografice specifice, ţările riverane Dunării au devenit deja cele mai productive din Europa, având un potenţial semnificativ de creştere, susţine Matthias Krön, preşedintele Asociaţiei Danube Soya.

  Suprafaţa cultivată cu soia ar putea creşte la cinci milioane de hectare în următorii cinci ani, potrivit Camerei pentru Agricultură din Austria. Europa importă anual peste 35 milioane tone de produse din soia, provenită din America de Nord şi de Sud. Din această cantitate, circa şapte milioane de tone este soia non-OMG. Statele Unite ale Americii, Argentina, Brazilia, Canada şi China sunt principalii producători de soia OMG la nivel mondial.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  SUBVENȚIA LA SOIA: APIA A CALCULAT SPRIJINUL CUPLAT. IATĂ PLATA TOTALĂ PE HECTAR! Pachetul de înverzire a schimbat planul de cultură în marile ferme. Laurențiu Baciu: De anul acesta cultiv și soia. Pun 100 de hectare! Soia care dă peste cap orice calcule. Nu e modificată genetic, dar are rezistență naturală la erbicide. Varietatea a intrat recent în portofoliul Procera

  Ultimele știri

  George Scarlat, MADR: Fermierii sunt penalizați de traderi cu 15-30 de euro pe tonă! Soluțiile Ecofol pentru un randamentul maxim al culturii de rapiță OUG privind starea de calamitate a intrat pe listă suplimentară la ședința de Guvern!

  Căutare în articole