Creșterea struților, o afacere serioasă. Model de succes în România
Ramona Dascălu -Creșterea struților s-a dovedit o afacere serioasă pentru un maramureșean. Ferma acestuia rezistă de aproape 18 ani, iar crescătorul, care a ajuns la un efectiv de 33 de struți, spune că nu face față cererii de carne și de ouă.
Ciprian Pop din Coruia, județul Maramureș, se ocupă cu creșterea struților de aproape 18 ani şi spune că îi place forte mult ceea ce face. Maramureşeanul, în vârstă de 48 de ani, este de părere că struţii sunt păsările cel mai uşor de întreţinut, contrar opiniilor altora care susțin că sunt foarte pretențioase. Potrivit acestuia, pe perioada sărbătorilor de iarnă carnea de struţ este extrem de cerută în toată ţara. Crescătorul maramureșean spune că ar fi putut vinde mult mai multă decât a avut la dispoziţie, în acest an de sărbători.
Pasiunea pentru creșterea struților a început după ce a văzut prin ţară, undeva lângă Baloteşti şi în judeţul Alba, alte ferme de struţi. Atunci, s-a gândit că şi el poate să se ocupe de o astfel de afacere, chiar dacă nu este specialist în domeniu. „M-am documentat de pe internet la început, dar cel mai mult am învăţat din experienţa mea proprie. Am tot încercat până când am reuşit”, mărturiseşte el.
Primii struţi au ajuns la Coruia în urmă cu mai bine de 17 ani. Au fost, la început, şase, apoi 13, iar acum sunt 33: „A fost un job care mi-a plăcut foarte mult, îmi place foarte mult să mă ocup de animale. Acum aproape 18 ani, când am început, nu se găseau decât la grădina zoologică. Dacă luam câte un leu de la fiecare persoană care a venit să-i vadă, acum nu mai trebuia să muncesc”.
Informaţiile despre creşterea struților erau puţine la început. Nu se cunoştea mare lucru, iar cei care le cunoşteau erau puţini. În timp, însă, maramureşeanul a învăţat, mai mult din experienţă, cum să aducă păsările la greutatea ideală şi chiar să facă o mică fermă, pe care o tot măreşte: „În timp am învăţat să am grijă de ei, nu-i chiar simplu, dar se poate, dacă vrei cu adevărat”, spune omul.
Păsările au nevoie de o foarte mare atenţie în primele luni de viaţă, fiind foarte sensibile. „Până la şase luni sunt foarte sensibili. Dacă stau mai mult de o oră la soare îl pierzi. E ca un copil în faşă, trebuie să fii foarte atent cu ei. Dacă înghite o pietricică poţi să-l pierzi, dar după ce cresc, dacă le amenajezi spaţiul şi condiţiile, sunt chiar uşor de întreţinut”, mai spune acesta.
Struții rezistă de la temperaturi de -40 de grade până la temperaturi de +40 de grade
Odată ajunse la maturitate, păsările devin foarte rezistente la condiţiile meteo şi se adaptează foarte uşor. Nu au nevoie de spaţiu încălzit, iar hrana necesară nu este foarte complexă.
„Aceste păsări rezistă de la -40 la +40 de grade. Acum dorm în zăpadă, nu au niciun fel de problemă. Au deja aproape cinci luni, sunt acomodate. Cei mai bătrâni nu mai dorm deloc în culcuş, ci doar sub cerul liber… Nu au nevoie de încălzire. Fiind mai mulţi, degajă ei căldură. De hrănit, îi hrănesc cu porumb, ovăz, au reţeta lor specială până la trei luni, apoi se schimbă până la şase luni şi pe urmă pot ajunge să mănânce ca o găină, un curcan sau un cal. Dar lucerna e materia de bază, cea mai bună pentru ei”, spune Ciprian Pop.
Struții pot ajunge și la 160 de kilograme
Un mascul de struț ajuns la maturitate poate ajunge la o greutate cuprinsă între 130 și 160 de kilograme. Crescătorul maramureșean spune însă că păsările sunt sacrificate înainte să ajungă la maturitate întrucât devin agresive: „Masculii devin agresivi și îşi vor apăra terenul, fiind, totuşi, nişte animale sălbatice. În general, îi sacrific înainte să ajungă acolo”.
Pentru a ajunge la greutatea optimă pentru sacrificare, struților nu le ia mai mult de un an de zile, carnea lor fiind extrem de apreciată pentru gust, dar mai ales pentru calitatea de a nu avea colesterol.
Dintr-un ou de struț pot mânca și 10-12 persoane
Pe lângă carnea de struț, la mare căutare sunt și ouăle de struț. „Ne strângem câte 10, 12 persoane sau mai multe şi mâncăm împreună omletă dintr-un ou. Ne ajunge la toţi. Are calorii cam cât două cofraje de ouă”, susține Ciprian Pop, crescătorul de struți din Maramureș.
Ouăle de struţ, cele mai mari ouă de pasăre de pe planetă, au aproximativ 16 centimetri înălţime, o circumferinţă de 42 de centimetri şi o greutate de aproximativ 2 kilograme. Un astfel de ou este echivalentul a 24 de ouă mari de găină.
Un ou de struţ fiert moale este gata în 50 de minute, iar pentru a-l fierbe tare sunt necesare 90 de minute. Coaja oului este extrem de tare şi trebuie spartă cu un cuţit zimţat pentru pâine sau chiar cu o maşină de găurit.
Pe perioada sărbătorilor de iarnă carnea de struţ este extrem de cerută în toată ţara. Crescătorul maramureșean spune că ar fi putut vinde mult mai multă decât a avut la dispoziţie, în acest an de sărbători.