Comerţ alimentarCreșterea albinelorŞtiri agricole

LOVITURĂ pentru APICULTORI! Guvernul a suspendat programul MIEREA ÎN ȘCOLI!

Borcan miere poliflora
Elevii nu vor mai primi borcane de miere naturală, produsă în România (foto: Facebook.com/ Sărbătoarea Mierii)

Sprijin tăiat pentru crescătorii de albine din România. Guvernul României a decis, pe final de an 2018, să suspende timp de un an aplicarea Programului ”Mierea în școli”. Acesta a fost aprobat în formă nouă anul trecut și ar fi trebuit să intre din 1 ianuarie 2019, oferind elevilor câte un borcan de miere naturală polifloră.

Agrointeligența – AGROINTEL.RO a anunțat pe 19 decembrie intenția Guvernului României de a suspenda Programul ”Mierea în școli”, măsura fiind adoptată la finele anului, publicându-se în Monitorul Oficial pe 29 decembrie. ”În perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2019 se suspendă aplicarea prevederilor Legii nr. 509/2006 privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preșcolari și elevii din clasele I-IV din învățământul de stat și confesional, cu modificările ulterioare”, se arată în Ordonanța de Urgență a Guvernului OUG 114/2018, apărută în Monitorul Oficial în data de 29 decembrie.

Programul ”Mierea în școli” ar fi reprezentat un sprijin consistent pentru producătorii români de miere. Măsura, în formă actualizată, a fost adoptată în Parlamentul României la finele lunii noiembrie, pe 21 noiembrie, iar actul normativ a trimis spre promulgare Președintelui României Klaus Iohannis pe data de 4 decembrie. Actul normativ prevede distribuirea către elevi a mierii poliflore provenind din stupine românești autorizate și verificate. Contractarea furnizorilor de miere ambalată la borcane de 250 de grame și purtând hologramă specială ar fi urmat să fie făcută la nivel de autorități locale.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


6 comentarii

 1. Care miere ? cea care nu e miere,ca eu am cumparat miere de la un apicultor de acasa de la apicultor si are un afis mare la poarta ca daca cumperi doua borcane iti da una gratis,doar ca a fost m-ai mult sirop cu miere,asa miere poti sa-l tii si 10 ani ca nu sa zahariseste,asa miere? Apicultori recunoscuti au atata miere sa dea copiilor din toata Tara? ei sa fim seriosi, ca stim cum se fac analize la noi in Romania,cu afaceri.Si cum nu sa gasit un asa afacerist s-a suspendat, asa ca copii au scapat de siropul cu miere!!! Pentru care cineva se facea mare bogatas.

 2. Doamna Oana Timar, pe viitor informați-vă mai bine. Lovitura este pentru elevi. Apicultorii nu ar fi cîștigat nimic din lansarea acestui program. Apicultorii vinde mierea firmelor ( SRL ) iar acestea efectuează activitatea de comerț. Nici pentru SRL-uri nu ar fi fost un cîștig mai bun decît cel pe care-l au din exportul mierii. Eventual dacă ar fi primit acelasi preț s-au ceva facilități fiscale …

  1. Bună ziua!

   Dacă nu era un proiect bun pentru apicultură, de ce l-au cerut apicultorii și s-au bucurat când s-a aprobat?!

   Haideți să fim serioși! Programul avea în vedere comercializarea mierii din stupine recunoscute de autoritățile din România, adică nu din import. Pe bază de borcan cu hologramă (încă o solicitare a apicultorilor!).

   Cele bune!

Scrie un comentariu