PETRE DAEA: Fermierii pot cere subvențiile APIA începând cu 1 MARTIE!
agrointeligenta.ro -Petre Daea a anunțat oficial data de la care fermierii pot cere în acest an subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). 1 martie este data de la care toți fermierii din România pot depune cererea unică la APIA pentru plățile aferente anului 2019.
O nouă campanie pentru depunerea cererii unice va începe la data de 1 martie 2019, a anunțat ministrul agriculturii Petre Daea. Șeful de la agricultură a convocat în după-amiaza zilei de 15 ianuarie o videoconferință cu directorii direcțiilor agricole județene (DAJ) din întreaga țară, alături de care s-au aflat și directorii structurilor județene din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.
La videoconferință au participat secretarul de stat Daniel Dumitru Botănoiu și directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Adrian Pintea. În deschiderea videoconferinței, ministrul Petre Daea a reamintit ca principalul obiectiv îl reprezintă continuarea plăților realizate de către APIA, astfel încât până la 31 martie 2019 toți fermierii să își primească banii cuveniți. În același context, ministrul a subliniat că este foarte importantă pregătirea pentru demararea campaniei 2019 de primire a cererilor de plată, începând cu data de 1 martie.
Reamintim că România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, beneficiază de fonduri europene, prin aplicarea schemelor de plăţi/măsurilor de sprijin/ajutoarelor, ca mecanisme de susţinere a producătorilor agricoli, respectiv:
– schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS), plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, plata pentru tinerii fermieri, schema de sprijin cuplat în sectorul vegetal și zootehnic, schema simplificată pentru micii fermieri, ajutoarele naţionale tranzitorii (ANT) care se acordă în sectorul vegetal şi zootehnic.
– măsurile compensatorii de dezvoltare rurală: Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultura ecologică, Măsura 13 – Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice (PNDR 2014-2020).
În Campania 2019, completarea declaraţiei de suprafaţă se realizează tot electronic, folosind aplicaţia IPA-Online la adresa: http://lpis.apia.org.ro/.
Finalizarea şi închiderea cererii unice de plată în IPA-Online se face în prezenţa funcţionarului APIA responsabil cu primirea cererii unice de plată, după verificarea acesteia şi a mesajelor din controlul parcelelor digitizate şi corectarea eventualelor probleme semnalate de către sistemul informatic.
Același principiu se aplică și pentru fermierii, crescători de animale, care vor completa Cererea unică de plată – declarație sector zootehnic, împreună cu funcționarul APIA, în aplicația dedicată sectorului zootehnic. Fermierii vor depune la APIA o singură Cerere Unică de Plată, chiar dacă aceştia deţin suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe!
Cererile se depun la Centrele județene APIA în cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mare de 50 hectare teren agricol şi la centrele locale în cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mică sau egală cu 50 hectare teren agricol.
Pentru a beneficia de sprijinul aferent schemelor de plată/ajutoarelor naţionale fermierii trebuie să depună anual, la APIA, Cererea Unică de Plată şi să îndeplinească condiţiile de eligibilitate conform legislaţiei comunitare şi naţionale în vigoare. În cazul Măsurilor 10 şi 11, fermierii trebuie să respecte şi cerinţele specifice pachetelor solicitate la plată şi cerinţele de bază conform Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020. Informații privind zonele eligibile pentru Măsura 10, Măsura 11 și Măsura 13 se regăsesc în PNDR 2014-2020, pe site-ul APIA, http://www.apia.org.ro/ro/materiale-de-informare și la Centrele județene/locale APIA.
Precizăm că sunt eligibile la plată exploataţiile cu suprafaţa de cel puţin 1 (un) hectar, formate din parcele agricole cu suprafaţa de cel puţin 0,3 hectare. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole sau al arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 hectare și/sau, după caz, să dețină un număr minim de animale. Pentru legumele cultivate în sere și solarii, suprafața minimă a exploatației trebuie să fie de de 0,3 ha, iar suprafața minimă a parcelelor de 0,03 ha, conform art.8 alin.(1) lit.c) din OUG nr.3/2015 cu modificările şi completările ulterioare.
Pentru a beneficia de subvenţii, solicitanţii (indiferent că sunt persoane fizice sau juridice) trebuie să prezinte adeverinţa eliberată de către unităţile administrativ-teritoriale, conform înscrierilor din registrul agricol.
Termenul limită pentru depunerea cererii este 15 mai.