• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Calculele fermierului Iulian Paraschiv pentru ministrul Petre Daea

    agrointeligenta.ro -

    Întârzierea subvențiilor îi nemulțumește pe fermierii români care, la început de an, nu știu când își vor primi banii de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Un blocaj îl înregistrează plățile pentru subvenția APIA la motorină, sumele având o întârziere fără precedent. Valoarea sprijinului total pe care agricultorii îl au de primit este unul semnificativ, arată un calcul aproximativ realizat de fermierul Iulian Paraschiv, agricultor care a contactat Agrointeligența – AGROINTEL.RO pentru a semnala autorităților această problemă gravă din sectorul agricol.

    Subvenția pentru motorina din trimestrul III n-a ajuns în conturi

    În afară de știri despre tehnologii, despre agrometeo sau schimbări legislative, fermierii sunt interesați de plățile ce li se cuvin și care trebuie să le fie virate prin APIA. Iulian Paraschiv, administrator al unei ferme din județul Ilfov, este unul dintre agricultorii care urmăesc cu atenție informațiile ce vizează sectorul agricol și, atunci când sesizează o nedreptate, sesizează abuzul autorităților. Este și cazul subvenției pentru motorina utilizată în trimestrul III din 2018, subvenție din care APIA nu a plătit nimic până acum, deși legislația prevede ca sumele aferente să ajungă în conturile fermierilor până la finele anului de cerere.

    ”Pentru anul 2018, subvenția pentru acciza de motorina a fost plătită doar pe primele două semestre, cu greu, mai ales că pe semestrul al II-lea a fost plătită în două rate – era momentul când statul nu avea banii pentru promisiunile făcute bugetarilor, iar banii pentru motorina consumată în lunile aprilie, mai și iunie au intrat în conturile fermierilor abia în decembrie 2018”, arată fermierul Iulian Paraschiv.

    Restanță de 60% către fermieri

    Fermierul subliniază că în lucrările agricole, cea mai mare cantitate de motorină este utilizată în trimestrul al III-lea, iar pentru această perioadă, banii întârzie de a APIA. ”Orice om care care cunoaște fenomenul agricol știe foarte bine că în lunile iulie, august și septembrie, la nivelul întregii țări se înregistrează consumul cel mai mare de motorină și, implicit, nivelul cel mai mare de subvenție al accizei de motorină de 1,73 lei/litru ce trebuie plătit de către stat, aproximativ 60% din cei 78 litri/ha alocați„, mai spune fermierul care, în mesajul transmis Agrointeligența – AGROINTEL.RO arată că trebuie trași la răspundere toți decidenții implicați, de la ministrul Agriculturii Petre Daea, la directorul APIA, Adrian Pintea și până la liderii organizațiilor de fermieri. ”Dar nimeni nu spune ceva, toți tac! (…) De ce nu îi luăm puțin de guler și să îi scuturăm?! Vreți un calcul mai exact al sumei pe care statul nu o are disponibilă? 1,73 x 45 litri (consumați în perioada respectiva) x 8.000.000 ha teren arabil = 622.800.000 lei = 132.510.638 euro la un curs de 4,7 lei/euro”, a calculat fermierul suma de la bugetul de stat care nu a fost virată fermierilor.

    O gaură uriașă în agricultură

    Chiar dacă nu toți fermierii beneficiază de subvenția pentru motorină – lista de beneficiari nu include persoanele fizice care au terenuri eligibile la APIA, calculul lui Iulian Paraschiv este un semnal de alarmă și arată ”gaura” cu care agricultura românească a intrat în 2019.

    Vă reamintim că în această perioadă, până la finele lunii ianuarie, fermierii trebuie să depună la APIA documentele pentru decontul la acciza pentru motorină utilizată în trimestrul IV din 2018. Pentru acciza la motorină pe 2019, fermierii au depus o cerere de acord la finele anului trecut.

    Schema de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură se achită de la bugetul național, în baza legislației în vigoare. Cuantumul acestui sprijin a fost pentru 2018 de 1,7385lei/litru, aceeași valoare fiind menținută și pentru anul 2019.

    Până la acest moment, bugetul național pentru anul 2019 nu a fost adoptat, astfel că nu se știe cât vor mai întârzia banii pe care fermierii trebuiau să îi aibă în conturi încă de la finele anului trecut!


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații