• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Sarea la ovine: când și cum dăm oilor bulgări de sare sau blocuri de lins

    Ramona Dascălu -

    Sarea, importantă pentru ovine, un factor cheie pentru sănătea oilor! Crescătorii de animale trebuie să acorde o atenție sporită nevoilor nutriționale ale oilor aflate în stabulație și care trebuie să consume hrană calitativă, dar și cantitativă.

    Bulgării de sare sunt încă preferați de mulți crescători de ovine. Pe piață însă se comercializează de ani buni blocuri de lins care asigură animalelor un aport controlat de complexe de vitamine și minerale, în plus față de ceea ce oile primesc de la sarea naturală.

    Când se dă sare oilor

    Sarea nu trebuie să lipsească din ”meniul” oilor, indiferent de anotimp, la fel ca și apa. Oile nu trebuie să simtă lipsa sării. Astfel, suplinirea eventualelor carenţe se poate face prin asigurarea în permanenţă a bulgărilor de sare de culoare închisă care mai conţin şi alte elemente minerale.

    Sarea ajută oile să fie sănătoase și productive

    Mai ales în sezonul rece, când din hrana oilor dispar furajele verzi, crescătorii de oi pot compensa lipsa acestora cu blocurile de sare minerală de lins.

    Prezența sării în rația zilnică a animalului determină creșterea poftei de mâncare, îmbunătățirea calității laptelui, precum și creșterea productivității de lapte. De asemenea, sarea ajută oile să aibă o stare generală de sănătate mai bună, să fie rezistente, să nu cadă așa ușor pradă bolilor.

    Sarea la ovine: bulgării, cei mai des folosiți

    Sarea se dă oilor din România mai ales sub formă de bulgări de sare închisă la culoare. Acești bulgări se comercializează la kilogram, iar prețurile variază între 60 de bani și 1,5 lei pentru sarea naturală, în funcție de cantitatea cumpărată, de calitate și de furnizor.

    Subliniem încă o dată că cea mai bună sare pentru oi este cea închisă la culoare care, așa cum am precizat anterior, nu conține numai elementele de bază, ci și alte minerale pe care sarea albă, grunjoasă, nu le oferă.

    Sarea la ovine: necesarul zilnic în funcție de vârsta animalului

    Oilor li se pune sarea în adăpost, iar cantitatea de sare ce trebuie administrată ovinelor se stabilește în funcție de vârsta animalului, greutatea corporală, nivelul de producție, structura și compoziția rației de hrană, temperatura mediului, starea fiziologică și de sănatate.

    Literatura de specialitate are și referințe cu privire la necesarul zilnic de sare pentru ovine, în funcție de vârsta acestora. În general, norma de sare (grame/cap/zi) la ovine variază între 2 și 10 grame. Cerințele diferă în funcție de vârsta animalului, astfel: miei – 2 g, tineret ovin – 4 g, berbeci de reproducție – 6 g, oi mame – 10g.

    Sarea la ovine: blocurile de lins suplimentează furajarea oilor

    Blocurile de lins sunt tot mai populare și au avantajul că oferă oilor nu doar necesarul de sare, dar și alte minerale și complexe de vitamine. Iată câteva tipuri de blocuri de sare minerală care se comercializează către fermele de ovine din România:

    Blocuri de lins îmbogățite cu calciu – reprezintă un supliment ideal si necesar pentru toate animalele în creștere, gestante și care dau producție de lapte. Asigura necesarul zilnic de Calciu tineretului rumegător, ajutând la formarea și dezvoltarea structurii osoase.

    Blocuri de lins energizante cu melasă – sunt recomandate pentru animalele tinere, în creștere, slăbite, gestante, sau bolnave. Acest supliment le ajută să îți redobândească tonusul normal. De asemenea, ajută și la creșterea producției de lapte și la creșterea fertilității.

    Blocuri de lins cu fosfor, magneziu, calciu și oligoelemente – contribuie la creșterea producției de lapte și a sporului mediu zilnic de carne. Ajută de asemenea la îmbunătățirea sănătății animalului și creșterea rezistenței la boli.

    Blocuri de lins cu fosfor și vitamine – întărește sistemul imunitar pentru o mai bună rezistență la boli a organismului. Contribuie la creșterea producției de lapte.

    Prețul unui bloc de sare minerală de lins de 5 kg variază între 11 și 14 lei, potrivit site-ului OLX.

    Lipsa sării conduce la apariția problemelor de sănătate

    Lipsa sării, carența de sare, poate genera probleme de sănătate animalelor. Aceste probleme includ orbirea oilor sau chiar decesul dacă sarea le lipsește pe o durată mai îndelungată.

    Efectele lipsei unei cantități suficiente de sare din furajarea ovinelor poate avea ca efecte imediate scăderea poftei de mâncare și încetinirea dezvoltării la tineretul ovin. La femele și masculi scade fertilitatea, iar producția de lapte este afectată cantitativ. Ca stare generală, animalele devin apatice, slăbesc, iar tineretul este cel mai vulnerabil la apariția unor tulburări la nivelul ochilor (ulcerația corneei, panoftalmie – infecție la nivelul ochilor, și chiar orbire).


    Te-ar mai putea interesa

    ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!