ALERTĂ DE VREME REA: ANUNȚUL METEOROLOGILOR pentru TOATE REGIUNILE!
agrointeligenta.ro -Vreme rea începând de mâine! Administrația Națională de Meteorologie anunță că în intervalul 22 ianuarie, ora 5.00 – 23 ianuarie, ora 14.00 aria ninsorilor va cuprinde treptat cea mai mare parte a țării, începând cu regiunile sud-vestice.
În Munții Banatului, în Carpații Meridionali, nordul și vestul Olteniei, sudul Banatului, precum și în nord-vestul Munteniei ninsorile vor fi moderate cantitativ, iar stratul de zăpadă nou depus va fi consistent. Vântul se va intensifica în zonele montane, la început mai ales în Munții Banatului, apoi îndeosebi pe crestele Carpaților Meridionali și va avea, în general, viteze de 65…80 km/h, viscolind ninsoarea și determinând diminuarea vizibilității.
Începând din noaptea de marți spre miercuri (22/23 ianuarie) și în cursul zilei de miercuri (23 ianuarie), în regiunile vestice, sudice și sud-estice vor fi și precipitații sub formă de lapoviță și ploaie, favorizând formarea poleiului.
Cantitățile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.
Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în majoritatea zonelor de cultură. Local, în sud-estul, estul, centrul și vestul țării, conținutul de apă din sol va prezenta valori scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată și puternică.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Ca urmare, culturile de toamnă şi speciile pomi-viticole se vor afla în stadiul de repaus vegetativ, în aproape toată ţara. Totodată, pe suprafețele agricole fără strat protector de zăpadă, temperaturile minime scăzute din aer vor putea determina vătămări ale aparatului foliar al plantelor prin îngălbeniri și arsuri ale vârfului frunzelor, îndeosebi în semănăturile efectuate tardiv.
În funcţie de data semănatului, orzul şi grâul de toamnă se vor afla la răsărire (65-100%), apariţia frunzei a treia (30-100%), precum şi înfrăţire (10-100%) îndeosebi la speciile avansate fenologic.