• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierul bio Petrișor Petrescu investește în creșterea puilor de carne

    agrointeligenta.ro -

    Petrișor Petrescu, unul dintre liderii agriculturii organice din România, este considerat catalizatorul care ”a impulsionat” ca mai bine de 10% din suprafața arabilă a județului Tulcea, să fie cultivată bio. Grupul său de firme are 25 de angajați și lucrează 2.000 ha, integral cultivate bio.

    Producțiile obținute în 2018 sunt: la rapiță 2.800 kg/ha, la grâu 4.900 kg/ha, la orzoaică 4.000 kg/ha, la in 2.000 kg/ha, la floare 2.800 kg/ha, iar la porumb 7.100 kg/ha. Grupul de firme controlat de Petrișor Petrescu își desface producția preponderent pe piețele externe. Cumpărătorii și-i găsește la târgul BioFach (Nürenberg), cel mai mare târg internaţional de produse ecologice din lume. Principalele destinații de export ale producțiilor fermierului tulcean sunt Franța, Germania, Elveția, Austria și, mai nou, Statele Unite ale Americii. Cele mai căutate specii bio sunt: ”Rapița, grâul, floarea soarelui sub toate formele. Soia e extraordinar de căutată. Eu o consider pe locul I sau II ca nivel de interes”.

    A înființat un ”cluster bio”, botezat ”Bio Danubius”, în care s-a asociat cu alți 30-40 de producători, toți exploatând în regim organic o suprafață cumulată de peste 20.000 ha. Asociația oferă consultanță și altor producători din țară, pe care îi consiliază în problemele de tehnologie, avizare și identificare de potențiali clienți pentru producții. Din cluster nu fac parte însă doar actori privați, ci și-au manifestat dorința de afiliere și instituții publice cu interese în promovarea culturilor bio, precum Institutul Fundulea, Institutul de Bioresurse Alimentare, Universitatea Spiru Haret și Rezervația Biosferei Delta Dunării: ”E o asociere tip ciorchine în care ne ajutăm unii pe alții să dezvoltăm agricultura ecologică în toate ramurile ei”, ne-a declarat fermierul.

    În grupul de firme pe care-l păstorește, Petrișor Petrescu i-a angrenat alături de el pe toți membrii familiei, soție, fiu, fiică. De asemenea Petrescu a înființat două cooperative de producție cu câte 7 membri fiecare, cu o suprafață ce însumează 10.000 ha. Scopul? ”Vrem acum ca prin cooperative să accesăm fonduri UE pentru dezvoltarea unei structuri zootehnice de pui de carne bio, împreună cu toată tehnologia de industrializare aferentă: abatorizare, ambalare, refrigerare…”. La început, producția va încerca să o vândă la intern: ”Cred că piața românească e pregătită și cere așa ceva. Mai ales Bucureștiul”.

    Una din cooperative are în plan o investiție de 2 milioane euro pentru realizarea unei facilități de producere a furajelor bio pentru partea de zootehnie. Cealaltă cooperativă va gestiona silozuri de depozitare și decorticare și linia zootehnică, de la producție până la abatorizare, proiect în valoare de peste 4 milioane euro: ”Vom avea hale de 4.000 de capete, construite după normele bio. Am vrea ca în proiect să atragem nu doar fermierii bio din județ ci și o serie de gospodării individuale, cărora noi să le dăm puiul, care va fi dintr-o anumită rasă, tot noi le vom da și furajul bio, doctorul veterinar, tot. Ei se vor ocupa de îngrijirea păsărilor până la maturitate”.

    Referitor la aceste proiecte, doar în 2018, fermierul a derulat investiții însumate la 5 milioane de euro, din resurse proprii și fonduri europene. Până la finalul anului viitor, Petrișor Petrescu speră să inaugureze spațiile de depozitare și linia de curățire și ambalare a produselor bio. Fiul fermierului, Alexandru (32 ani), este absolvent al USAMVB și e cel care va prelua operarea tehnică și coordonarea activității comerciale a noii investiții. Efortul financiar pentru proiectul zootehni, estimat la 3,5-4 milioane euro, va demara în 2019, amplasamentul fermelor de pui să fie în localitatea Zebil, la ferma Adaflor SRL, membră a cooperativei Ecoproduct Zebil.

    Prețul de vânzare al grânelor organice e cu 20-50% mai mare decât al celor convenționale și totodată ele beneficiază de subvenții speciale. Capacitatea de stocare a producătorului e în prezent de 16.000 t, și totodată derulează la Mahmudia o investiție pe fonduri europene într-un siloz cu fabrică de prelucrare și moară: ”Va fi o facilitate ultramodernă de ambalare, prevăzută cu sisteme optice de curățare. Vom face ca semințele să ajungă pe piața europeană începând de la pachețele de 70 g, până la saci de o tonă”.

    Fermierul ne-a mărturisit că nu e doar un afacerist care cântărește agricultura organică exclusiv prin prisma profitului: ”Eu consum produse bio. Chiar cred în așa ceva”.

    Cea mai mare provocare pentru următoarea perioadă? ”Să ies pe piața europeană și în Statele Unite cu pachețele. Să mă văd în vitrină. Asta îmi va crește profitabilitatea cu între 50 și 70%. Deja am avut întâlniri cu lanțuri de magazine din SUA care sunt interesate, însă noi, ca producători, trebuie să ne organizăm bine, pentru a fi capabili să onorăm cantitățile solicitate, fiindcă ei vor mult”.

    Din perspectiva lui Petrișor Petrescu, agricultura și industria alimentară sunt, ”sau ar trebui să fie prioritatea numărul 1 a României, în primul rând pentru că sunt ramurile cele mai dezvoltate la ora asta, care produc bani pentru România și în al doilea rând pentru că asigurarea unei hrăniri sănătoase pentru un popor, este esențială pentru viitorul lor. Însă avem și ceea ce eu numesc un paradox și anume că importăm o parte din consumul propriu de produse agricole de bază. Nu știu cum se întâmplă asta, prin ce fel de inginerii poate să se întâmple așa ceva cu o țară bogată ca a noastră, care e producător de rang european în domeniul agricol. Eu nu-mi explic”. Și fiindcă România e la ceas aniversar de Centenar, Petrișor Petrescu ține să le ureze românilor: ”Să trăiți bio!”.

    Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului Agrointeligența – EROII CARE HRĂNESC ROMÂNIA LA CENTENAR, proiect ce include și numărul special al revistei Agrointeligența. 


    Te-ar mai putea interesa

    MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!