• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Top 5 cele mai profitabile soiuri de roșii. Tomatele crețe – preț dublu față de cele rotunde

    Ramona Dascălu -

    Cele mai profitabile roșii  sunt cele pentru care clienții sunt dispuși să plătească prețuri duble pe kilogram. Este cazul tomatelor crețe, sau, cum le spun specialiștii, roșiile costate, tomatele cu fructul costat. La acestea li se adaugă roșiile roz și cele galbene care și-au câștigat în ultimii ani locul în solariile producătorilor. Rămân cu câștig tomatele cherry, dar și cele pe care legumicultorii reușesc să le scoată pe piață devreme, primăvară, când roșiile românești trec drept ”trufandale”.

    Roșiile cu fructul costat își mențin prețul și pe timp de vară – rămân la 5-6 lei pe kilogram chiar și când roșiile ”normale” coboară la 2-2,5 lei pe kilogram. În plus, aceste varietăți sunt productive, ne spune legumicultorul Laurențiu Mălăescu, din Bălești, județul Gorj. Acesta a mizat anul trecut pe roșiile crețe și spune că a fost forte mulțumit. În acest an, este decis să cultive tot acest soi pe motiv că profitul realizat a fost unul care l-a mulțumit.

    Gorjeanul se află în toiul pregătirilor pentru înființarea culturii de roșii din acest an. Când am discutat cu el aștepta comanda de semințe din care se formează faimoasele roșii crețe, care se află la mare căutare în rândul cumpărătorilor români.

    Semințele de roșii creșțe, comandate din străinătate

    „Semințele pentru roșiile crețe le comand de pe internet de pe siteuri de specialitate care importă din Italia și Olanda. Sămânța este însă foarte scumpă comparativ cu ce se găsește la noi. Pentru roșiile românești dai undeva la 10-20 de bani sămânța, iar astea străine sunt undeva la 1 leu sămânța”, a declarat Laurențiu Mălăescu pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Legumicultorul spune că acest soi este într-adevăr scump, dar și foarte productiv: „Aceste roșii sunt făcute să fie și mari și productive, sunt multe pe plantă. Avem și noi soiuri de roșii mari, dar nu sunt productive. Dar sunt și scumpe, dai pe un plic de 1.000 de semințe 10 milioane. Cuiva care pune doar pentru casă i se pare extrem de mult. Eu dau în jur de 3.000 de lei numai pe semințe pentru toate solariile, adică pentru trei solarii”.

    Producție dublă pe fiecare plantă

    O plantă care produce roșii costate are o productivitate dublă comparativ cu un soi românesc, potrivit legumicultorului: „O roșie românească produce în medie între 2 și 4 kg, iar astea produc între 6 și 8 kg pe roșie, deci dublu. Un vrej ajunge și la 4-5 metri, dar media lor a fost undeva la 3 metri, au depășit bara de cultură din solar cu o jumtătate de metru, un metru”.

    Există însă și un dezavantaj al culturii de roșii crețe. Acestea au coaja foarte subțire și din acest motiv se strică foarte repede: „Sunt rezistente la boli și la dăunători, dar după ce sunt culese sunt foarte perisabile, se strică repede. Cele rotunde rezistă chiar și 3 zile pe tarabă, dar astea trebuie culese exact cantitatea pe care știi că o poți da. Au coaja foarte subțire spre deosebire de cele rotunde și de asta se strică foarte repede”, susține Laurențiu Mălăescu.

    Roșiile crețe au și gust

    Un kilogram de roșii cu fructul costat costă 5-6 lei pe timp de vară, cu 3 lei mai mult față de roșiile rotunde și cu toate acestea sunt la mare căutare în piețe: „Roșiile crețe sunt roșiile de altădată, roșiile cu gust. La noi în zonă nu se mai caută roșiile rotunde pentru că nu prea mai au gust și oamenii au început, chiar dacă mai dau 2-3 în plus la kilogram, să caute roșiile cu gust, cu zeamă. Prețul mediu per kilogram a fost undeva la 5 lei, dar le-am dat și cu 4 și cu 6 lei”, mai spune fermierul din Bălești, Gorj.

    Roșiile roze, în tendințe

    Pe lângă roșiile crețe, în acest an legumicultorul vrea să încerce și un noi soi – roșiile roze: „Am văzut că acum se caută și rozele, iar noi nu avem ce să facem decât să ne dăm după piață. Ce cere clientul noi aia trebuie să punem dacă vrem să facem vânzare. Întreabă clienții la piață și am văzut la colegii care au avut anul trecut că erau căutate astea”.

    Fermierul are de gând să însămânțeze spre sfârșitul lunii februarie, iar pe la începutul lunii aprilie să planteze roșiile în solar: „De însămânțat o să le însămânțez cam pe 25 februarie, iar după o lună jumate se fac răsadurile. La începutul lui aprilie, după ce termin cu salata și cu ceapa, le plantez în solar…Primele roșii crețe o să se facă pe la jumătatea lunii iunie”.

    Tomatele de primăvară, scumpe de produs

    Gorjeanul susține că este foarte greu să produci roșii până în 1 mai: „Îți trebuie centrală mare, solariile trebuie să fie izolate foarte bine ca să nu se piardă căldură. Eu am centrală într-un solar dar e foarte costisitor, încă nu sunt la stadiul ăla de a putea să produc așa de devreme roșiile din primul ciclu. Și cei care pun așa devreme renunță la cultura de iarnă, salata și ceapa de o am eu acum. Ei deja acum au însămânțat și pe la jumătatea lui februarie le plantează în solarii”.

    Clasamentul celor mai profitabile soiuri și hibrizi de roșii, top realizat pe baza experiențelor legumicultorilor:


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Fermierii care intră pe lista de plăți APIA pentru a doua tranșă din subvenții Plata despăgubirilor de secetă – informații de ultimă oră pentru fermieri

    Ultimele știri

    Vânzarea terenurilor agricole din apropierea granițelor – aproape imposibilă! Fermierii ruși renunță la cultura de grâu: ”Există pierderi la fiecare tonă” Gazeo și Clementine: soiuri noi de grâu și orzoaică de la ITC Seeds