Inconștiență guvernamentală: Amenzi de milioane de euro, prin ricoșeu, pentru fermieri și producătorii alimentari români!
Vlad Macovei -Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a lansat în dezbatere publică pe 14 ianuarie 2019 un proiect de Ordonanță de Urgență care să stabilească un nou mod de calcul al amenzilor care se aplică agenților economici, în particular retailerilor. Dacă până acum amenzile erau fixe, noul proiect impune amenzi care vor fi aplicate după cifra de afaceri, ceea ce în cazul comercianților poate însemna un cuantum total de sute de milioane de euro anual. Proiectul de Ordonanță de Urgență poate fi consultat aici: http://www.anpc.gov.ro/articol/1145/anpc-propune-spre-consultare-proiect-de-ordonan–de-urgen–privind-modificarea–i-completarea-unor-acte-normative-din-domeniul-protec-iei-consumatorilor-
Este evident că această schimbare a legislației va crește semnificativ puterea inspectorilor ANPC fără a fi în schimb, extrem de bine definită, aria de competență. Practic, ANPC poate amenda pe oricine pentru orice cu o amendă care poate însemna falimentul firmei respective. Această putere discreționară, în mâna unor funcționari iresponsabili, incompetenți, politruci sau corupți, nu este de natură să aducă normalitatea în comerț și nici nu va ajuta producătorii agro-alimentari autohtoni să aibă acces cu produsele lor către consumatorul român. Această ordonanță, dacă va fi adoptată, nu va însemna decât mai multă putere politică, discreționară, care să influențeze piața retailului alimentar în România. Repet, nici spre bine producătorului, nici spre bine consumatorului, ci doar spre binele funcționarilor, politicienilor și firmelor de casă abonate la banul public. Căci banii din amenzi vor fi distribuiți de către puterea politică după bunul plac.
Foarte grav este că, în condițiile în care acordăm chiar prezumpția de bună-credință inițiatorilor proiectului care face din ANPC un stat în stat, schimbarea cu pricina nu este însoțită de un studiu de impact, studiu care ar fi arătat foarte clar că cei care vor suferi, la capătul firului, vor fi chiar cei pe care, chipurile, îi sprijinim: producătorii agro-alimentari. Dacă un supermarket va fi amendat pentru o prostie cu zeci de milioane de euro, care sunt primele contracte pe care le va tăia, credeți? Care vor fi furnizorii ce vor primi prețuri din ce în ce mai mici? Ce se va întâmpla cu balanța comercială agro-alimentară, și așa pe minus? Și întrebările pot continua. Răspunsul, din păcate, este același, vor suferi românii. Afacerile românești, inclusiv cele din micul comerț, dar și din agricultură și industrie alimentară vor fi puse pe butuci pentru că un funcționar a primit ordin de la un politician: Arde-l pe ăla, ca să avem bani pentru contracte date fără licitație!
Agrointeligența – www.agrointel.ro, numărul 1 în informarea fermierilor, militat întotdeauna pentru o legislație și pentru practici comerciale care să sprijine accesul producătorului român pe piață. Am susținut ”Legea Supermarketurilor, care prevedea accesul produselor alimentare românești mult mai mult în retailul mare. Am încurajat fermierii să se asocieze pentru a putea pătrunde în supermarket. Am susținut marii retaileri pentru orice inițiativă în sprijinul agriculturii și industriei alimentare românești. Am criticat cu forță pe aceleași mari rețele de retail pentru aroganța, autosuficiență, superficialitatea și lipsa de viziune de care au dat uneori dovadă în relația cu furnizorii și consumatorii români. Vedem progres în ultimii doi în accesul produselor agro-alimentare românești pe raftul supermarketurilor. Mai este însă mult, mult de făcut din partea acestora, și nu îi vom slăbi din campania noastră pentru produse românești, pentru a păstra ceea ce plătesc consumatorii aici, în țară. Dar una e una, și alta e alta!
Agrointeligența – www.agrointel.ro, numărul 1 în informarea fermierilor, consideră că acest proiect de Ordonanță de Urgență, în forma actuală, este inacceptabil pentru că va aduce deservicii uriașe agriculturii și industriei alimentare naționale. Modul discreționar în care vor fi aplicate amenzile vor avea un efect de bumerang asupra producătorului român și va bara accesul produselor agro-alimentare autohtone în supermarketuri. Solicităm public realizarea unui studiu de impact și, de asemenea, consultări extinse cu asociațiile profesionale și patronale din agricultură, industria alimentară și retail. Susținem aplicarea legislației deja votate și promulgate pentru sprijinul producătorilor români în relația cu comercianții!
Stimați reprezentanți din agricultură și industriei alimentară, dar și din retail, vă invităm să ne adresați punctele dumneavoastră de vedere pe această temă în comentarii la acest text sau pe Facebook, însoțite de un e-mail de contact sau un număr de telefon. Agrointeligența este alături de dumneavoastră!