• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Mihai Țurcanu, PNL/PPE: ”În prezent, doar 5% din deșeurile organice sunt utilizate ca îngrășământ”

    Oana Timar -

    Europarlamentarul Mihai Țurcanu, în calitate de raportor pentru noua legislație privind fertilizanții din agricultură, explică, într-un video, importanța noilor reglementări. După votul primit în Comisia de Mediu din Parlamentul European, legislația este supusă acum procedurilor de la Bruxelles, urmând ca noile reguli să intre în vigoare, cel mai probabil, în circa trei ani.

    ”După doi ani de dezbateri în Parlament, cu toți actorii implicați, cu asociațiile de fermieri și cu cele ale producătorilor, după negocieri intense, în calitate de Raportor Principal și Negociator din partea Parlamentului European, am încheiat cu Consiliul, acordul privind noul Regulament referitor la stabilirea normelor cu privire la punerea pe piață a produselor fertilizante cu marcaj CE, adică îngrășămintele folosite în agricultură, unul dintre cele mai importante dosare din această legislatură a Parlamentului European”, declară europarlamentul Mihai Țurcanu.

    Reprezentantul PNL, membru în Grupul Partidului Popular European își arată încrederea că dosarul privind fertilizanții va avea un parcurs bun și în continuare. ”Sper că va primi votul de încredere în Plenul Parlamentului și în Consiliu, în Coreper, în săptămânile ce urmează. Propunerea de regulament referitoare la produsele fertilizante face parte din Pachetul privind Economia Circulară, și se referă la deschiderea pieței interne pentru fertilizatorii de toate tipurile, la armonizarea limitelor pentru toți contaminanții, și știm cu toții cât de benefică va fi această legislație pentru fermierii noștri, dar și pentru consumatori”, mai arată Țurcanu.

    În prezent, doar 5% din deșeurile organice sunt reciclate și utilizate ca îngrășământ. Conform estimărilor, în cazul reciclării mai multor deșeuri biologice, ceea ce își propune acest nou regulament, acestea ar putea înlocui până la 30% din volumul îngrășămintelor neorganice. UE importă peste 6 milioane de tone de fosfat pe an, dar ar putea recupera până la 2 milioane de tone de fosfor din nămolul de epurare, deșeurile biodegradabile, din resturi de carne și oase de la animale sau gunoi de grajd. ”Lucru foarte important și pentru România, în contextul în care, în prezent, neutralizarea deșeurilor afectează buzunarele fermierilor noștri! Reciclarea lor în acest scop înseamnă în primul rând un plus valoare. Și, bineînțeles, fermierii noștri vor putea opta de acum înainte pentru mai multe tipuri de îngrășăminte și mai sigure, și cu un risc scăzut pentru sănătatea consumatorilor noștri”, subliniază membrul Grupului PPE din Parlamentul European.

    Regulamentul nou, care va înlocui regulamentul aflat în vigoare din 2003, va include o legislație privind punerea pe piață pentru toate tipurile de îngrășăminte (minerale, organice, amelioratori de sol, materii de creștere etc.). Mai precis va promova utilizarea sporită a materialelor reciclate pentru producerea de îngrășăminte, contribuind astfel la dezvoltarea economiei circulare, reducând în același timp dependența de importuri. Regulamentul va facilita accesul pe piață al îngrășămintelor organice inovatoare, care ar oferi agricultorilor și consumatorilor o gamă mai largă de a promova inovația ecologică. În plus, se vor stabili criterii de calitate, siguranță și mediu la

    Textul convenit introduce limite pentru contaminanți, cum ar fi cadmiul, în îngrășămintele fosfatice pentru a reduce riscurile pentru sănătatea consumatorilor și mediu. Limitele privind conținutul de cadmiu în îngrășămintele cu fosfat „marcate cu CE” vor fi de 60 mg / kg de la data aplicării regulamentului, adică la trei ani de la intrarea sa în vigoare.

    Acordul mai vizează și o clauză de revizuire care cere Comisiei Europene să revizuiască valorile limită, în vederea evaluării fezabilității reducerii acestora, la patru ani de la data aplicării noilor norme, adică la șapte ani de la intrarea în vigoare. Co-legislatorii au convenit, de asemenea, asupra unei etichete voluntare. În cazul în care îngrășământul are un conținut de cadmiu mai mic de 20 mg / kg, se poate adăuga mențiunea „Conținut scăzut de cadmiu (Cd)” sau o mențiune similară cu o reprezentare vizuală în acest sens.

    ”Am susținut, de asemenea, și că trebuie acordate stimulente suficiente pentru dezvoltarea tehnologiilor de decadmiere și pentru gestionarea deșeurilor periculoase bogate în cadmiu prin intermediul unor resurse financiare relevante. Nu în ultimul rând, Regulamentul Îngrășămintele UE – Fertilizers, va garanta toate cerințele privind calitatea, siguranța pentru consumatori, și etichetarea în conformitate cu normele UE și va garanta că îngrășămintele de toate felurile să poată fi comercializate în mod liber pe piața unică a UE”, concluzionează europarlamentarul Mihai Țurcanu.


    Te-ar mai putea interesa

    Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații