• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Caz de tuberculoză la vaci, depistat la o fermă din România

    agrointeligenta.ro -

    Autoritățile în alertă! Șeful Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Mureș, Kincses Sandor, a anunțat săptămâna aceasta, în cadrul ședinței de Colegiu Prefectural existența unui caz confirmat de tuberculoză bovină. Animalul bolnav a fost depistat în comuna Gurghiu, județul Mureș.

    “Cazul a fost confirmat la un crescător de animale care are un total de 6 bovine. La testarea privind tuberculoza a ieșit o reacție dubioasă, de 2 ori, atunci animalul a fost sacrificat, în scop de diagnostic, s-au recoltat probe, carcasa nu a prezentat leziuni. A fost transmis la laboratorul Dâmbovița, de acolo a venit rezultatul pozitiv, în 26 ianuarie, între timp a fost încă o retestare a efectivului rămas, mai urmează încă o retestare, la 40 de zile, dacă rezultatul este negativ atunci se ridică restricțiile, dacă nu, atunci continuăm extragerea animalelor cu rezultate dubioase sau pozitive”, a declarat Kincses.

    Șeful DSVSA Mureș a precizat că animalul care a fost identificat cu tuberculoză bovina, în vârstă de circa 3 ani, a fost achiziționat tot din comună, în urmă cu vreo 2 ani.

    “Este vorba de un animal tânăr, nu a fost adus din alt județ, deci efectiv crescut de el, a avut vârstă de 36 de luni și era la proprietar cam de 2 ani. Mai are încă 5 animale, lapte nu predă, este sub restricții, să vedem următoarea testare. Restricții – înseamnă că nu poate să vândă animale, nu poate să cumpere și nu poate să predea lapte, doar la unități de procesare a laptelui care practică pasteurizarea laptelui, deci acolo se poate, în rest nu, pentru procesarea laptelui crud este interzis”, a mai spus Kincses.

    Ce este tuberculoză bovină

    La bovine tuberculoza este produsă întotdeauna de Mycobacterium bovis. Mycobacterium tuberculosis produce la bovine infecţii asimptomatice iar alte micobacterii produc boli cu alte denumiri sau infecţii localizate. De aceea, prin denumirea de tuberculoza bovina se înţelege numai îmbolnăvirea produsa la bovine de Mycobacterium bovis.

    Toate speciile de mamifere, inclusiv omul, sunt susceptibile la infecţia cu Mycobacterium bovis dar, pe câtă vreme unele specii sunt foarte susceptibile şi fac frecvent boala, la alte specii infecţia tuberculoasă este rară şi este manifestata clinic rareori sau nu este deloc manifestata clinic.

    Dintre toate animalele, bovinele au cel mai mult de suferit de pe urma infecţiei tuberculoase cu Mycobacterium bovis, în special taurinele din rase specializate fac frecvent tuberculoza. Tineretul şi vacile cu producţii mari de lapte sunt cele mai expuse. La bovine, evoluţia infecţiei tuberculoase este insidioasa şi de lunga durată, putându-se extinde pe mai multe luni, ani sau chiar pe durata întregii vieţi productive a animalului. În marea majoritate a cazurilor, deşi exista leziuni interne, de o gravitate variabilă, nu se decelează nici un fel de manifestări clinice. Dintr-un studiu făcut în Franţa, rezultă că la fiecare 1000 bovine 100 erau infectate (reacţionau la tuberculină a) dintre care numai 3 erau clinic bolnave, de unde concluzia că, în tuberculoza bovină “infecţia este regula, iar boala este excepţia”.

    Tratamentul tuberculozei la animale este posibil dar, în practică, din cauza unor impedimente, care nu pot fi ignorate, tratamentul tuberculozei la animale devine nerecomandabil sau, în cazul bovinelor, chiar interzis.


    Te-ar mai putea interesa

    Șeful ANZ – mesaj pentru apicultori Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Când se plantează roșiile în grădină – calendar

    Ultimele știri

    Noua față a învățământului agricol: De la licee în prag de desființare la investiții de peste 43 de milioane de euro Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri