Conferința Anuală Agricover 2019: S-a lansat Clubul Fermierilor Români!
Oana Timar -Clubul Fermierilor Români a fost lansat oficial în cadrul Conferinței Anuale Agricover, eveniment care loc astăzi, vineri – 1 februarie, reunind la Romexpo București peste 1.000 de participanți din toată țara.
Noua organizație din sectorul agricol nu va fi o structură sindicală, ci un veritabil club al performanței în agricultură, au arătat membri echipei de conducere din care fac parte fermierul Nicușor Șerban – președinte, și fermierii Laszlo Becsek și Nicolae Apopi – vicepreședinți ai Clubului. Directorul executiv al Clubului Fermierilor Români este Florian Ciolacu.
Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă este o asociaţie non-profit și non-guvernamentală a fermierilor din România, se arată pe site-ul www.cfro.ro.
”O voce puternică în promovarea intereselor fermierilor„
”Suntem astăzi în sală sute de firme și fermieri importanți. Noi reprezentăm coloana vertebrală a agriculturii românești, dorim ca organizația noastră să fie o voce puternică în promovarea intereselor fermierilor, să asigurăm capacitatea de gândire și de acțiune pentru a pune fermierul român performant la locul său, în elita agriculturii europene. Vă invităm să aderați la acest Club, să veniți alături de noi”, a declarat președintele Clubului Fermierilor Români, cunoscutul agricultor și crescător de vaci, Nicușor Șerban, administratorul exploatației Agroserv Măriuța din județul Ialomița.
Clubul este o inițiativă a fermierilor performanți
Președintele Clubului Fermierilor Români a arătat că noua structură reprezintă ”o inițiativă a fermierilor performanți, cei care sunt mereu interesați să fie mai competitivi, mai bine organizați, să cunoască în avans riscurile și oportunitățile pentru afacerea lor”.
„Nu vrem o asociație sindicală. Nu vrem o asociație patronală. Vrem să facem un club de afaceri în care să împărtășim afaceri de succes, să avem o capacitate profesionistă de analiză, evaluare și acțiune dedicată fermierilor”, a explicat vicepreședintele Laszlo Becsek.
”Politica și misiunea Clubului o reprezintă creșterea competitivității. Care sunt așteptările noastre? Dorim ca programele europene lansate în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) să ia în considerare specificul modelului nostru de agricultură, valorificându-l ca un avantaj pentru agricultura europeană și nu ca pe o situație care trebuie corectată. Trebuie să beneficiem de condiții egale prin PAC, vrem să avem avem predictibilitate în afacerile noastre, vrem să știm participativ ce se negociază în PAC și ce impact ar putea să aibă asupra afacerilor noastre. Planurile noastre de afaceri sunt pe minim 5 ani, vrem să știm cât se poate de precis despre schimbările care ne vor afecta fermele, afacerea și viața”, a arătat fermierul Nicolae Apopi, vicepreședinte al Clubului Fermierilor Români.
Soluții profesioniste la probleme ce țin de legislație și fiscalitate
Nicușor Șerban a dorit să clarifice faptul că noua structură va fi esențial diferită de restul organizațiilor din sectorul agricol. ”Fermierul are un program strâns legat de ritmurile pământului, ale anotimpurilor, că nu are vacanțe, nu are zile libere, iar unitatea de măsură pentru ziua lui de lucru este ziua lumină. Fermierul își cunoaște bine îndatoririle, problemele, provocările profesionale, dar credem că mare nevoie de o echipă suport pentru tot ce înseamnă alte activități decât cele legate strict de munca din fermă”, a arătat președintele Clubului Fermierilor Români, precizând că în cadrul Clubului vor fi oferite soluții profesioniste la probleme juridice, fiscale sau tehnologice, precum și soluții la provocările politicilor europene și naționale.
Astfel, prima decizie a Clubului a fost de a gândi și angaja o unitate executivă care să acționeze ca o firmă de înaltă specializare, cu obiective, proiecte.
Clubul nu va fi dependent de cotizații
Membrii Clubului vor fi fermieri recomandați de performanțele lor, a anunțat președintele Nicușor Șerban, arătând și că deciziile sunt luate în cadrul unui Consiliu Director format din 11 fermieri membri. ”Principiul Clubului este să nu fie dependent de un sistem de cotizații. Pentru finanțarea din primul an avem un buget aprobat, acoperit prin contribuția membrilor fondatori. Mandatul Consiliului Director și al unității executive este să sigure, începând cu al doilea an de funcționare, autosustenabilitatea financiară a activității Clubului”, a mai precizat Nicușor Șerban.
Clubul Fermierilor Români a pornit cu un comitet de inițiativă format din fermieri care acoperă toate zonele României. Un obiectiv important al noii structuri este crearea unui board al tinerilor fermieri, această echipă urmând să fie prezentată la ediția de anul viitor a Conferinței Anuale Agricover.