Ministrul Petre Daea, mesaj despre banii europeni la lansarea Clubului Fermierilor Români
Oana Timar -Ministrul Agriculturii Petre Daea a fost prezent vineri, 1 februarie, la lansarea Clubului Fermierilor Români. La evenimentul organizat în cadrul Conferinței Anuale Agricover 2019, șeful de la Agricultură a salutat munca fermierilor și a avut un mesaj puternic cu privire la noua Politică Agricolă Comună (PAC).
”Astăzi suntem într-un dialog al începutului unei construcții în care fermierii români în mod fericit s-au adunat în locul construcției pe o siglă, zic eu frumoasă, și anume într-un club al fermierilor. Dumneavoastră sunteți mai mult decât atât! Sunteți în clubul lumii și în clubul țării, sunteți în clubul Uniunii Europene pentru că lucrați în diferite locuri unde agricultura este chemată să dea răspuns prin cererea zilei la consumul uman și nu numai, pentru că și natura are nevoie, și mediu simte strădania dumneavoastră și toți laolaltă, indiferent în ce profesie, cântărim decizia zilei uitându-ne la rodul pământului sau la producția din zootehnie, dar cu gândul de a fi bine, iar dezechilibrele să nu apară”, le-a transmis ministrul Petre Daea celor peste 1.000 de invitați prezenți la Romexpo București la lansarea Clubului Fermierilor Români.
Petre Daea a arătat încă de la început că este prezent oriunde se întâmplă ceva relevant în agricultură. ”Nu puteam să lipsesc și nu voi lipsi niciodată în dialogul cu dumneavoastră, nu voi lipsi niciodată de la problemele agriculturii, nu voi întârzia niciodată a fi acolo unde trebuie, motiv pentru care sunt aici unde fermierii m-au chemat. M-au invitat pentru a dialoga și pentru a da răspuns la întrebările pe care le pun sau care așteaptă să fie spuse și mai ales așteaptă răspunsuri la întrebările spuse sau nespuse, știute sau neștiute, dar existente, prezente în activitatea fiecărui fermier”, a spus Daea.
Șeful MADR a subliniat care este importanța dialogului în actualul context european când se stabilesc regulile pentru noua PAC: ”Suntem alături toți într-un angrenaj instituțional pentru a face ce trebuie pentru Europa, pentru fermierii săi și a face împreună pentru consumatorii Europei și nu numai. Problematica din agricultură este după cum dumneavoastră știți, atât de largă, atât de complexă și atât de prinsă în chingile vremii încât orice întâlnire, orice organizare, orice discurs, orice dialog este necesar și binevenit”.
În cadrul discursului susținut la Conferința Anuală Agricover ”Clubul Fermierilor Români” 2019, ministrul Petre Daea a dat chiar și un exemplu cu privire la relația vie pe care o are constant cu fermierii. Astfel, Daea a prezentat un dialog pe care l-a avut chiar în dimineața respectivă cu unul dintre numeroșii fermieri care îl sună direct: ”Un pensionar, un inginer, mi-a spus la 6.30 într-un dialog telefonic că pentru el a fost și a rămas agricultura o problemă nodală a societății. Ce-i mai important, mai necesar și mai de așteptat decât hrana zilnică pentru toți de aici și din afara noastră, pentru întreaga planetă?”.
Totodată, Daea a arătat că toți fermierii României au beneficiat de sprijin financiar din partea PAC: ”Orice fermier de aici sau din altă parte a gustat din pâinea PAC, a folosit mecanismele PAC care i-au dat vigoare profesională și i-au dat putere financiară pentru a răzbate în momentele grele din agricultură”.
Pentru fermierii prezenți în pavilionul de la Romexpo, ministrul Daea a arătat că dialogul este important pentru a construi: ”Trebuie să așteptați politici, trebuie să fiți actori în cadrul politicilor, nu trebuie să așteptați decizii, trebuie să pregătim aceste decizii și o facem împreună, stimați fermieri români, indiferent unde și cum și indiferent cât timp ni se cere, trebuie să îl facem pentru a ne realiza”.
”Sunt aici oameni, profesioniști, pe care îi cunoaștem și îi avem la Bruxelles, lucrăm împreună, gândim împreună și trebuie să facem împreună ceea ce vrem, ceea ce este necesar. Iată de ce astăzi aici ministrul dumneavoastră, în calitatea pe care o are în perioada Președinției (Consiliului European – n.r.), își pune în actul cunoașterii strădania fermierilor, grija pentru viitorul agriculturii și consecvența în actul muncii, extrem de important, necesar și astăzi este o secvență a muncii noastre”, și-a încheiat Daea discursul urând fermierilor mult succes.
Clubul Fermierilor Români, o asociație nouă în agricultură
Clubul Fermierilor Români s-a lansat oficial vineri, 1 februarie, la București. Noua organizație de fermieri performanți este dedicată creșterii competitivității în sectorul agricol și găsirii de soluții profesioniste la problemele cu care se confruntă fermierii. Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă este o asociaţie non-profit și non-guvernamentală a fermierilor din România, se arată pe site-ul www.cfro.ro. Organizația reunește deja, prin membrii săi, 3,2 milioane de hectare și 23 de milioane de euro investiți în ferme prin 4.340 de proiecte implementate. Clubul Fermierilor Români este condus de Nicușor Șerban, președinte, alături de vicepreședinții Laszlo Becsek și Nicolae Apopi și de directorul executiv al Clubului, Florian Ciolacu. Organizația nu se dorește a fi una dependentă de cotizațiile membrilor, astfel că în primul an, finanțarea activității va fi asigurată de principalii membri fondatori, urmând ca apoi structura de reprezentare să se autosusțină.