• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierul Constantin Bazon – investiție într-o livadă de 36 de hectare cu cireși și nuci

    Ramona Dascălu -

    Fermierul Constantin Bazon din Golești, Vrancea, lucrează 3.000 ha, aceeași suprafață ca și în anii trecuți, dispersată pe raza a nu mai puţin de 16 UAT-uri, motiv pentru care în agitația distanțelor, resimte nevoia unei grupări a activității. Din acest motiv implementează un proiect pe Măsura 4.1a pentru accesarea de fonduri în pomicultură în zona Dumbrăveni, lângă Focșani, pentru o plantație super-intensivă de cireș și nuc de peste 36 ha. Livada va avea fertirigare și plasă antigrindină, iar dnsitatea de pomi va fi de 4 m cu 1,5 metri la cireș, 8m cu 6m la nuc. În plus, plantația va avea și un depozit frigorific dedicat, investiția totală urmând să treacă de 1,2 milioane euro, fiind realizată la această data în proporție de peste 60%.

    La capitolul capacități de stocare, fermierul Constantin Bazon a ajuns la 18.000 t în 2018, din care 8.000 tone sunt silozuri pe verticală noi. Investițiile în spații de depozitare continuă: ”Acum suntem în faza de recepție a unui depozit de cereale de 1.400 t cu toate dependințele aferente, pentru achiziții și procesare într-un punct de lucru mai izolat de restul activităților”. În activitățile sale, fermierul are angrenați 36 de angajați.

    În afara acestor proiecte cu cofinanțare europeană, fermierul investește și din propriul buzunar: ”Continuăm să ne dezvoltăm. Nu se mai prea poate aplica pentru proiecte pe fonduri UE la fermele considerate mari, așa că mergem pe rezervele proprii, ne cumpărăm utilaje în continuare, înnoim parcul de tractoare, de mașini”. În 2018 a investit peste 1,1 milioane euro în înnoirea parcului de utilaje și mașini. A achiziționat tractoare puternice, semănători performante de mare productivitate, combinatoare, discuri.

    Pentru fermier anul agricol e mai bun ca anteriorul: ”2018 este pentru mine, cât și pentru majoritatea fermierilor mai bun decât 2017 la nivel de producție. Am avut și producții la nivel maxim, dar la aceeași cultură am avut și producții foarte scăzute. Condițiile sunt foarte diferite de UAT la UAT și de la solă la solă. Unde a băltit apa în primăvară, producțiile au fost slabe, unde nu am avut probleme cu băltirile, au fost producții de excepție la grâu, porumb și rapiță. Valorificarea produselor cu prețuri superioare anului 2017 a contribuit la o rentabilitate mai bună”.

    Ca structură a culturilor în 2018, cu grâu a avut 1.100 ha, cu porumb 650 ha, cu rapiță 1.050, cu soia 100 ha și o serie de suprafețe mai mici cu mazăre și lucernă. Ca nivel al producțiilor medii, fermierul a obținut 6.100 kg/ha la grâu, 9.100 kg/ha la porumb, 2.800 kg/ha la rapiță și la soia 3.100 kg/ha.

    2018 a reprezentat doar o continuare a ”anilor buni” ai lui Constantin Bazon, după ce anul trecut ”pornise robinetul” sistemului său de irigații proaspăt pus în funcțiune. Bazon e cel care a dus marea muncă birocratică pentru accesarea printr-un OUAI al cărei președinte este, a sumei de 1 milion euro – fonduri nerambursabile-din partea UE, în vederea reabilitării a două stații de pompare din râul Siret.

    În total, stațiile de pompare deservesc două loturi de irigare cu suprafața însumată de 1.100 hectare, total din care felia exploatată de Bazon este de 520 ha. Deși prin investiția sa într-un sistem de irigații Bazon a început să-și securizeze producția, succesul afacerii sale din agricultură depinde încă în mod covârșitor de capriciile vremii, într-o zonă în care precipitațiile, atunci când vin, sunt distribuite neuniform: ”În 2018 Dumnezeu a dat ca eu să pot să irig 520 ha, dintre care suprafața cultivate cu grâu a fost de 300 ha și porumb 220 ha. Pentru că am avut posibilitatea, din cultura de rapiță înființată în această toamnă am putut iriga 350 ha și am mai irigat și 70 de ha de grâu, restul fiind ogor de toamnă”.

    În viziunea lui Constantin Bazon ”agricultura României, prin resursele naturale și umane de care dispune, atât teren, cât și forță de muncă și prin aportul său în PIB, continua să dețină poziție dominant în economie, desi a trecut prin cea mai profundă restructurare de proprietate și sistem de exploatare. Consider că progresul economic și social în lumea contemporană se află, între altele, în strânsă corelație cu nivelul de dezvoltare a agriculturii, cu capacitatea acesteia de a satisfice cerințele fundamentale de hrană ale populației, precum și pe cele de materii prime ale industriei de bunuri de larg consum. În perioada 1918-2018 țara noastră s-a transformat dintr-o țară agrară într-o țară industrial. Agricultura modernă are nevoie de oameni performanți, instruiți, specializați și cu aptitudini, capabili să facă diferența și să inoveze”.

    Cu ocazia aniversării Marii Uniri, Constantin Bazon a dorit să facă următoarea urare: ”Sunt onorat ca de centenar să vă aduc mulțumiri vouă, truditorilor pământului, pentru munca grea dar nobilă căreia vă dedicați cu dăruire. Omagiind munca și profesionalismul dumneavoastră, vă doresc forță, optimism, sănătate și belșug în toate”.

    Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului Agrointeligența – EROII CARE HRĂNESC ROMÂNIA LA CENTENAR, proiect ce include și numărul special al revistei Agrointeligența.


    Te-ar mai putea interesa

    Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!