• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • FERMA DE FAMILIE. Gheorghe Preda: ”Returnarea TVA trebuie să se facă mult mai repede!”

    agrointeligenta.ro -

    Gheorghe Preda poate fi amintit ca un model atunci când se vorbeşte de „fermierul familist”, asta pentru că în ultimele două decenii a muncit ca să pună pe picioare o fermă care să fie una de familie. După ce şi-a atras fiii, fiicele, ginerii spre agricultură, acum el spune că speră şi cei opt nepoţi să facă acelaşi lucru în viitor. De altfel, chiar din numele fermei şi al companiei din spatele ei, se poate înţelege dorinţa lui Gheorghe Preda de a face o afacere de familie. Geo&Costi Agrostar din Şindriliţa, judeţul Ilfov, este numele fermei, titulatură dată după prenumele celor doi băieți.

    Anul 2018 a fost unul bun pentru ferma lui Gheorghe Preda. Geo&Costi Agrostar este specializată în culturi agricole, în special cereale. Ferma din Ilfov coordonată de Gheorghe Preda a obţinut culturi record la porumb – de peste 12 tone pe hectar, floarea-soarelui – 3,6 tone pe hectar şi la grâu – de 6,5 tone pe hectar. „A fost un an bun, am obţinut cam ce am dorit. Au fost producţii bune şi suntem mulţumiţi”, spune acesta. Ferma lui Gheorghe Preda are aproape 1.700 de hectare pe care le cultivă, dar mai are lucrări şi pe alte 500 de hectare deţinute sau aflate în arenda altor proprietari.

    Familia Preda este motorul fermei și a recoltelor-record. „La începutul iernii a fost o zi geroasă. Muncitorii nu au vrut să vină că era frig, că să nu se strice vreun utilaj. Am ieşit eu cu cei doi băieţi şi am lucrat vreo 40 de hectare pe ger. Am dovedit că se poate, atunci când se vrea”, spune cu mândrie acesta.

    „Meritul este al celor doi copii, Costinel și George. Dar și al ginerelui meu Victor și al ginerelui cel mare care îmbină munca la fermă și cu biserica, el este preot la noi în comuna. Numele lui este Daniel Constantin Pintilie. El este și director în cadrul societății, este și masterand la Agronomie”, mai adaugă acesta.

    Nu doar partea masculină din familia Preda a fost atrasă de agricultură. „Fiica mea, Denisa Geanina Pintilie este inginer agronom. Cealaltă fiică este Mariana Reli Niță. Avem opt nepoți, dintre care șase băieți și două fete, are trebuie să fie locomotiva din spate”, se mândrește Gheorghe Preda.

    Pentru anul următor, fermierul doreşte să realibiliteze o fermă pe care a cumpărat-o în Afumaţi, dar nu s-a hotârât încă ce activitate agricolă va practica acolo: „încă suntem în analiză şi până la final vom lua o decizie bună sper eu”.

    Gheorghe Preda crede că în domeniul agriculturii mai sunt multe de făcut pentru ca sectorul să fie tot mai important pentru economia ţării. „În primul rând trebuie un preţ garantat al produselor, să ştiu să-mi fac un plan de afaceri, să nu stau la mâna unui trader. Apoi este nevoie de o piaţă de desfacere tot mai sigură. Returnarea TVA să nu se mai facă după trei luni, ci mult mai repede. Să nu mai fie impozitate subvenţiile şi arendele, nu cred că este corect. Şi în final, să se facă politici pentru dezvoltarea forţei de muncă. Nu mai găseşti oameni care să muncească în domeniu”, explică fermierul din Ilfov.

    Mesajul lui Gheorghe Preda pentru români cu ocazia Centenarului este: „să consume numai produse românești, să avem o industrie și o agricultură românească. Și să avem un trai mai bun și să avem armonie. Să fim mai buni, să ne iubim, să ne îndrăgim”.

    Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului Agrointeligența – EROII CARE HRĂNESC ROMÂNIA LA CENTENAR, proiect ce include și numărul special al revistei Agrointeligența.


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    O mare fabrică românească de pâine a fost cumpărată de străini Alertă meteo de ploi și vânt puternic. Cantitățile de apă pot depăși 50 l/mp De la tunsul oilor la pensiune cu specific ciobănesc. Florin Muntean a investit în Complexul Țurcana