• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Numărul focarelor de variolă la oi și capre – în creștere. Toate sunt localizate în județul Teleorman

    Roxana Dobre -

    Confirmarea virusului POX – variola ovină – în județul Teleorman aduce o serie de decizii luate de Comisia Europeană (CE) pentru zonele de resticții instituite în jurul focarelor confirmare. Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a informat încă din luna iunie că s-au luat măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor și mijloacelor de transport în județul Teleorman.

    Comisia Europeană (CE) a publicat astăzi, luni – 14 iulie în Jurnalul Oficial o decizie de punere în aplicare (UE) 2025/1406 a Comisiei din 9 iulie 2025 privind anumite măsuri de urgență referitoare la variola ovină și caprină din România și de abrogare a Deciziei de punere în aplicare (UE) 2025/1319. Documentul prevede mărirea zonelor de restricții din județul Teleorman și datele până la care se aplică acestea.

    Citiți și: ANSVSA a confirmat primul focar de variolă ovină din România. Boala, depistată la două ferme din Teleorman

    Variola ovină este o boală virală gravă care afectează în principal ovinele și caprinele, cauzată de un virus din familia Poxviridae (foto: wur.nl)

    Zone de restricții pentru variola ovină

    CE noatează că în cazul apariției unui focar de variolă ovină și caprină la caprine sau ovine, există un risc mare de răspândire a bolii respective la alte unități de ovine sau caprine. Astfel, s-a impus instituirea unei zone de restricții în cazul apariției unui focar de boală de categoria A, inclusiv de variolă ovină și caprină, precum și aplicarea anumitor măsuri în zona respectivă. În plus, articolul 21 alineatul (1) din respectivul regulament delegat prevede că zona de restricții trebuie să cuprindă o zonă de protecție, o zonă de supraveghere și, dacă este necesar, zone suplimentare de restricții în jurul sau adiacent zonelor de protecție și de supraveghere.

    Zone de protecție și de supraveghere instituite în jurul focarelor confirmate

    Potrivit deciziei publicate în Jurnal, România trebuie să se asigure că:

    (a) este instituită imediat, de către autoritatea competentă, o zonă de restricții, care cuprinde o zonă de protecție și o zonă de supraveghere, în conformitate cu articolul 21 din Regulamentul delegat (UE) 2020/687 și în condițiile prevăzute la articolul respectiv;

    (b) zonele de protecție și de supraveghere menționate la litera (a) cuprind cel puțin zonele menționate în anexa la prezenta decizie;

    (c) măsurile care trebuie aplicate în zonele de protecție și de supraveghere se aplică cel puțin până la datele menționate în anexa la prezenta decizie.

    ANSVSA a anunțat la confirmarea focarului că potrivitlegislație în vigoare s-a decis uciderea imediată a întregului efectiv de ovine și caprine, urmat de ecarisarea cadavrelor prin îngropare, într-o locație avizată de Garda Națională de Mediu și Sistemul de Gospodărirea a Apelor Teleorman.

    În jurul focarului s-au delimitat zonele de protecţie (3km) şi de supraveghere (10km) și s-au luat măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor și mijloacelor de transport. La 18 iunie, toate exploatațiile comerciale de ovine și caprine din județul Teleorman au fost notificate și verificate în vederea respectării stricte a măsurilor de biosecuritate. De asemenea, au fost notificate direcțiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor din județele limitrofe: Olt, Giurgiu, Dâmbovița și Argeș.

    Citiți și: Variola ovină a fost adusă din Bulgaria? Un focar identic a fost raportat de bulgari în urmă cu câteva zile

    România a notificat Comisiei apariția a patru focare suplimentare de variolă ovină și caprină situate în județul Teleorman, în limitele zonei de restricții instituite anterior

    În decizia CE se mai arată că urmare a apariției a două focare de variolă ovină și caprină în România, confirmate la 17 iunie 2025, la 27 iunie 2025 a fost adoptată Decizia de punere în aplicare (UE) 2025/1319 a Comisiei (4), în cadrul Regulamentului (UE) 2016/429. Decizia de punere în aplicare respectivă stabilește anumite măsuri de urgență provizorii referitoare la infecția cu variola ovină și caprină în România, aplicabile până la 18 iulie 2025.

    Mai exact, Decizia de punere în aplicare (UE) 2025/1319 prevede că zonele de protecție și de supraveghere care trebuie instituite de statul membru respectiv în urma apariției unui focar de variolă ovină și caprină, în conformitate cu Regulamentul delegat (UE) 2020/687, trebuie să cuprindă cel puțin zonele menționate în anexa la respectiva decizie. De la data adoptării Deciziei de punere în aplicare (UE) 2025/1319, România a notificat Comisiei apariția a patru focare suplimentare de variolă ovină și caprină în unități în care sunt crescute ovine și caprine, situate în județul Teleorman, în limitele zonei de restricții instituite anterior.

    Având în vedere situația epidemiologică a variolei ovine și caprine din România și, în special, ținând seama de cele patru noi focare din interiorul zonei de restricții instituite după apariția focarelor inițiale, este necesar ca măsurile de urgență provizorii prevăzute în Decizia de punere în aplicare (UE) 2025/1319 să fie ajustate, atât din punct de vedere spațial, cât și temporal. Aceste măsuri trebuie, de asemenea, prelungite pentru a preveni răspândirea în continuare a bolii în România sau în restul Uniunii. Prin urmare, este necesar ca lista actualizată a zonelor în care trebuie instituită o zonă de restricții în România în ceea ce privește variola ovină și caprină, precum și durata preconizată a acestor zone.

    Prin urmare, a fost necesar ca Decizia de punere în aplicare (UE) 2025/1319 să fie abrogată și înlocuită cu decizia aflată în vigoare în prezent.


    Te-ar mai putea interesa

    Care sunt cei mai performanți hibrizi de castraveți pentru cultura de solar? De aproape un an, Gabriel Petre pilotează drona XAG P100 PRO în ferma Agriserv: ”Cu ea ne-am salvat cultura de porumb” Strugurii la solar, o cultură profitabilă. Claudiu Breazu vinde producția direct către supermarketuri

    Ultimele știri

    Prima conferinţă anuală de leadership în segmentul bio de la noi din ţară organizată de Asociația Univagx, în parteneriat cu Ecocert România Salarii în zootehnie, în 2025. Cât câștigă un îngrijitor de animale față de un șef de fermă Mălaiul românesc produs de fermierul Vasile Balcan a început să fie comercializat în magazinele Carrefour