• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • DE CE E BINE SĂ AI UN SOL STRUCTURAT ÎN FERMĂ – LA CE AJUTĂ?

    Dr. Ing. Bogdan Costea -

    Pentru că începutul este cel mai important. Mai precis, structura solului influențează fertilitatea, un factor decizional în ceea ce priveşte productivitatea solului respectiv.

    Practic, un sol bine structurat reprezintă un sol în care porozitatea acestuia este aproximativ egală cu 50% din masa lui. Din aceşti 50%, 30-35% o reprezintă apa iar 15-20% sunt reprezentate de aer. În acest sol, avem condiţii optime pentru creşterea şi dezvoltarea plantelor: regimul aero-hidric, termic, nutritiv, mineralizare şi humificare.

    Cu alte cuvinte, într-un sol cu o structură granulară, apa se infiltrează uşor, păstrarea ei făcându-se de asemenea uşor, între agregate (pe toata coloana lui). Astfel, în cazul acestui sol structurat, apa ajunge în pânza freatică uşor, umple spaţiile dintre particulele de sol, împiedicând astfel pierderile prin evaporare, deoarece apa devine strâns legată între acestea. Toate picăturile de apă legată între particule au aproximativ aceeași dimensiune iar capilaritatea nu se manifestă decât în stratul superficial de 0-20 cm, care constituie practic, o “pătură” complexă, un adevărat compost.

    Un sol structurat (structură granulară) ar trebui sa reprezinte un “ must”(un “obligatoriu”) în tehnologia oricărei culturi. Fie că vorbim de porumb, soia, lucernă, floarea-soarelui, sfeclă de zahăr, rapiţă, cereale, sorg, culturi legumicole, floricole, sere , solarii, toate acestea au în comun nevoia unui sol în care sistemul radicular penetrează uşor, valorificând un volum mult mai mare de sol, rezultând astfel un proces de aprovizionare cu apă şi elemente nutritive, net superior unui sol cu o structură compactă.

    Apoi, în acest sol structurat, activitatea microorganismelor este intensă în favoarea descompunerii rapide a resturilor vegetale, rezultând în final humus, adică exact ce s-a diminuat în cazul majorităţii solurilor din România. Dacă în 1991 discutam de soluri fertile, 9-10% humus, astăzi când găsim 3-4%, este o extraordinar.

    Un alt motiv este faptul că solul structurat se lucrează foarte uşor. Gândiţi-vă la întoarcerea brazdei sau la lucrarea de scarificat, când solul ridicat , practic se sfarmă – faţă de solul compact, în care brazda sau conglomeratele de sol rămân intacte, la prelucrarea mecanică. Ce înseamnă sol structurat? Foarte simplu:

    – Lucrare făcută “ ca la carte”;
    – Odată cu lucrarea de baza realizăm şi una superficială;
    – Consum mult mai redus de motorină;
    – Rezistenţă sporită a organelor de masini (piese componente ale plugurilor, scarificatoarelor, discurilor ce intra în contact cu solul), pe care nu le mai schimbăm atat de des;
    – Scăderea tasarii pe solul pe care lucrăm.

    Ce înseamnă un sol compact?

    Spaţiile dintre particulele de sol sunt pline. Practic, avem numai procese de coagulare. Astfel, apa rezultată în urma precipitatiilor ajunge în stratul superficial, eliminâdu-se astfel aerul dintre particule rezultând o îmbibare. Tocmai din acest motiv, vedem, de exemplu cerealele (grâul, orzul) la sfârşitul perioadei de iarnă- începutul primăverii, colorate în galben chiar maroniu, în loc de verde. Fenomenul se explică prin prezenţa apei care umple stratul superficial 0-20 cm, rezultă îmbibarea acestuia şi apoi băltirea. Practic, particulele de sol fac o soluţie comună cu apa, nu avem aer, nu avem activitate microbiană, nu avem hrană în sol.

    Când apare încălzirea, stratul superficial se usucă, încep microorganismele să activeze, dar nu avem apă. Si astfel, procesele de hrănire sunt încetinite la minim. Aceste soluri se lucrează greu, pierd materie organică de la un sezon la altul, au argilă >30% şi fermierii nu pot controla procesele tehnologice de intrare în sol (adică nu poţi ştii când poți face lucrări).

    Mai jos o analiză în care se ilustrează exact ce am povestit mai sus:

    Care este soluţia ideală pentru o structură granulară?

    Dacă la formarea agregatelor de sol participă argila împreună cu humusul îmbogăţit cu TerraCalco, atunci rezultă agregate structurale durabile, stabile şi elastice – care în urma tasarii revin la forma iniţială (efectul de „burete”).

    TerraCalco aplicat înainte de semănat (la pregătirea patului germinativ), sau înainte de o lucrare de bază a solului, asigură mediul perfect pentru dezvoltarea viitoarelor plante. Acesta transformă structura solului, făcându-l afânat, uşor de pregătit, îmbunătăţeşte viaţa microbiană şi cea a vietuiţoarelor din sol, afânează harpanul solului, făcând apa să circule prin acesta, iar în final, producţia creşte, fie că discutăm de porumb, floarea-soarelui, soia, rapiţă, grâu, mazare, sfeclă de zahar, lucernă, legume, goji, zmeură şi multe altele.

    La nivel fizic, TerraCalco®:

    – determină structurarea pozitivă a solului prin desfacerea legăturilor şi afânarea solului;
    – determină efectul de “ burete” asupra solului;
    – prin afânarea solului, crează un efect “anti” viermi sarma (Agriotes Sp.);
    – prin structura granulară creată, se îmbunătăţeste eficacitatea erbicidelor peliculare;
    – răsărirea și dezvoltarea plantelor va fi îmbunățățită radical;
    – băltirile vor dispărea;
    – lucrările agrotehnice efectuate vor fi de calitate superioară datorită mărunțirii accelerate;
    – combate fenomenul de “oboseală a solului”;
    – reduce consumul de combustibil și distrugerea organelor mașinilor pe suprafața respectivă.

    TerraCalco® 95 reprezintă soluția la problemele actuale ale solului cum ar fi: tasarea excesivă, distrugerea structurii solului, băltirea, dezechilibrul aer-apă din sol, activitate microbiologică scăzută, deblocarea azototului, fosforului și potasiului, blocarea aluminiului, manganului și a metalelor grele. Este produsul cu cea mai mare cantitate de calciu pur existent într-un produs, cea mai mare putere de neutralizare(PNA), granulat, ușor de aplicat, care, nu ar trebui să lipseasca din tehnologia oricărui fermier, bineînțeles aplicat în doze diferite.

    Datorită intrării sale rapide în reacţie, se recomandă utilizarea atât pentru campania de primăvară (ianuarie- aprilie) cât şi pentru cea de toamnă (iunie – decembrie), în funcţie de cultura care urmează. Dozajul se stabileşte în funcţie de cartarea agrochimică.

    Câteva exemple:

    Pentru discuţii şi informaţii suplimentare contactaţi echipa Carmeuse Agricultură:

    Dr. Ing. Bogdan Costea
    Carmeuse România
    Str. Carierei Nr. 127A, 500052 Brașov, România
    Tel: +40 268 516 841
    Mob: +40 757 929 157
    E-mail: agricultura@carmeuse.ro
    www.carmeuse-agricultura.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till