Piaţa terenurilorŞtiri agricoleViaţa la ţară

CAZUL NADĂȘ: Localnicii au rămas fără sat. Totul se retrocedează!

VEZI GALERIA | 5 POZE

Sat pierdut definitiv în instanță! Judecătorii Tribunalului Olt au decis ca satul arădean Nadăş să reintre în proprietatea familiei Colţeu, care a fost împroprietărită, în anul 2006, cu aproape toate terenurile din localitate. Decizia este irevocabilă.

Magistraţii au respins, marți – 5 februarie, cererile de revizuire formulate de Comisia Locală de fond funciar Tauţ şi Comisia Judeţeană de fond funciar Arad, pe motiv că au fost “tardive”. În luna septembrie a anului trecut, sentinţa prin care familia Colţeu a fost împroprietărită, în anul 2006, de către Judecătoria Ineu, cu aproape toate terenurile din satul arădean Nadăş, a fost desfiinţată de către Judecătoria Balş. Decizia nu a fost una definitivă, fiind atacată cu recurs la Tribunalul Olt.

“Admite recursul. Modifică în tot sentinţa şi în parte încheierea de şedinţă din data de 09.07.2018. Respinge ca inadmisibile cererile de intrevenţie accesorie formulate de Biriş Iovu, Rad Nicolae, Paşcalău Avram şi RNP Romsilva-Direcţia Silvică Arad. Admite excepţia tardivităţii şi respinge ca tardive cererile de revizuire precizate, formulate de revizuentele Comisia Locală de fond funciar Tauţ şi Comisia Judeţeană de fond funciar Arad. Menţine restul dispoziţiilor din încheierea de şedinţă din data de 09.07.2018. Obligă revizuentele în solidar la plata sumei de 10.856,43 lei, cheltuieli de judecată, către intimaţii Colţeu Mihai Alexandru şi Colţeu Viorica. Irevocabilă”, se arată în sentinţa pronunţată de Tribunalul Olt, potrivit Mediafax.

În 2006, Judecătoria Ineu a admis o plângere a soţilor Viorica şi Mihai Colţeu prin care se cerea anularea unor hotărâri din 2005 ale Comisiei judeţene şi Comisiei locale Tauţ pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor. Instanţa a dispus reconstituirea în favoarea reclamanţilor a dreptului de proprietate în natură pentru suprafaţa totală de 8.762 hectare de teren şi pădure, împreună cu clădirile sau alte construcţii aflate pe acestea.

Iniţial, atât Comisia locală Tauţ, cât şi Comisia judeţeană Arad au respins cererea de reconstituire a dreptului de proprietate privată formulată de soţii Colţeu.

În anul 2009, familia Colţeu a intabulat suprafaţa de aproape 9.000 de hectare din Nadăş, aproape tot extravilanul satului, dobândită în instanţă. În 2014, DNA Timişoara a descins la două cabinete notariale din Arad şi la un ocol silvic din satul Nadăş, care aparţine familiei Colţeu.

În iunie 2017, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis să respingă contestaţiile în dosarul în care Curtea de Apel Timişoara a desfiinţat, la sfârşitul anului 2016, mai multe documente de moştenire a celor aproape 8.800 de hectare de terenuri de teren şi pădure care aparţin satului Nadăş.

Localnicii din Nadăş au susţinut mereu că familia Colţeu a obţinut de la stat terenuri la care nu ar fi avut dreptul pentru că ar fi falsificat documentele de moştenire.

19 comentarii

  1. Eu cred că judecătorii nu au fost tâmpiţi. Tâmpiţi au fost parlamentarii care au propus şi votat această lege în frunte cu un Ministru al Agriculturii ,Lupu, de la P NŢ.de atunci.Cineva scrie mai sus că legea e valabilă şi acum.S-au perindat mulţi miniştri ai agriculturii de atunci fiecare ministru cu cāte o echipă de funcţionari ministeriali În spate cu salarii imense.Ce au făcut aceştia? De ce ñ-au schimbat legea ?De vreo zece ani se scrie despre acest caz în diverse publicaţii.Felicitări ziariştilor că ne aduc la cunoştinţă asemenea cazuri ! Dar se pune întrebarea:ce au făcut în ultimii 10 ani ,pentru modificarea şi completarea legii care permite asemenea aberaţii ,zecile de funcţionari din Ministerul Agriculturii în frunte cu Ministrul ?

  2. Justitia este libera,independenta si impartiala..ha…ha….ha….dar legea tampita facuta de un semianalfabet numit predestinat Lupu,pntcd..va mai amintiti?Legea este inca in vigoare …

    1. Daca mai gasesti ceva de amanetat ……
      Astia de la decembrie 89 si pana azi au amanetat tot , pana si stranepotii nostrii vor plati dobanzile . Ceausescu s-a chinuit 15 ani sa plateasca 15 miliarde de dolari . Datoria Romaniei acum se ridica la 93 de miliarde de euro . Cineva mai destept ca mine sa faca un calcul si sa ne spuna in cati ani vom putea platii aceasta suma ( in ritmul in care mergem acum) .

  3. Așa a vrut societatea românească la tămbălăul demențial din 89. Cetățenoizi au vrut să muncească la stăpîn. Și iobagii tot la și pentru stăpîn au muncit. După tămbălăul demențial din 89, societatea s-a îndreptat spre sclavagism, neosclavagism. Retrocedare! Da! Retrocedarea moșiilor și implicit, pe tăcute, retrocedarea iobăgiei. Acum nădășenii și-au redobîndit statutul de iobagi, statut de care în mod samavolnic au fost deposedați de comuniști răi. În sfîrșit s-a făcut dreptate…. pă Dracu!

    1. SE poate să îşi facă dreptate şi singuri .!La atâta nedreptate !Iar pe de altă parte e posibil să mai se reorganizeze o GRUPARE ALIMĂNEANU (SAU ALIMĂNESCU nu mai reţin bine numele)care a activat acum câteva decenii în ROMÂNIA, cred că în perioada interbelică,o organizaţie secretă,care eexecuta ,tâlhari ,hoţi ,gangsteri. Fără nici un fel de judecată!Circula anul trecut un filmuleţ pe YouTube despre această organizaţie,poate mai circulă şi acum.

Scrie un comentariu


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!