Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

FERMIERII SUNT SUPĂRAȚI-FOC PE UN FUNCȚIONAR de la APIA CENTRAL!

Fermierii reclamă lipsa de profesionalism, chiar obrăznicia unor funcționari APIA care au în atribuții și oferirea de informații despre plata subvențiilor. Mai mulți agricultori ne-au semnalat că atunci când sună la București la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, funcționarul care le răspunde la telefon le vorbește ”de sus” și le răspunde ”în doi peri”.

Conform declarațiilor recente ale ministrului agriculturii Petre Daea, 130.000 de fermieri nu au primit niciun ban din subvenția APIA pe 2018. Între acești beneficiari de subvenții se află cei peste 70.000 de agricultori și crescători de animale care au fost în eșantionul de control. Nemulțumirea acestor fermieri este cu atât mai mare cu cât nici nu s-a anunțat un termen clar de la care se vor autoriza la plată și dosarele lor actualmente blocate.

Din dorința de a afla situația plăților, dar și pentru a cere informații despre situația controalelor, fermierii se adresează centrelor APIA din teritoriu. Acolo, funcționarii dau din umeri și întotdeauna răspunsul este: ”Noi nu putem face nimic, cei de la București se ocupă”. Așadar, producătorii agricoli sunt dirijați să sune la APIA Central unde, se pare, nu întotdeauna au parte de înțelegere sau profesionalism.

„Ieri am dat un telefon la APIA Central București. Mi-a răspuns un individ care nici nu s-a prezentat și care mi-a răspuns sec că banii fermierilor se dau până pe 30 iunie. L-am întrebat de ce numai unii fermieri picăm pe controale mai mereu? Știți ce a dat pe gură? Că putem pica și de 1.000 de ori un secol de aici înainte. Sper să fie citit acest mesaj măcar de cei de la Agrointeligența, să se afle despre acest funcționar care vorbește urât, fără cei 7 ani de acasă și fără bun simț. Rușine!”, ne-a transmis un cititor al Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

Fermierul a arătat ulterior că nu funcționarul de la Relații Publice i-a vorbit urât, ci i s-a făcut legătura într-un birou cu cineva care ”nu s-a recomandat”. ”Sper ca acel funcționar să își dea demisia de onoare și să meargă la un job în privat”, a mai spus producătorul agricol.

”Am vorbit de nenumărate ori cu el, sunt în aceeași situatie și eu. Este un jegos ordinar, l-am întrebat cum se numește să-i fac o plângere, mi-a închis telefonul în nas și nu o singură dată”, a scris și alt fermier cu care am discutat și despre chiar am scris articole pe site.

De precizat că fermierii care sună la APIA Central nu se așteaptă să vorbească cu ”șeful cel mare” sau cu IT-istul care programează softul de plăți. Informațiile pe care le solicită agricultorii sunt de bun simț, iar din colectivul agenției de plăți este strigător la cer ca persoana/persoanele care răspund fermierilor să fie funcționari care nu  au abilități de comunicare și care nu au răbdarea și capacitatea de a le prezenta fermierilor, într-un mod politicos, situația plăților. Iar dacă funcționarul care le răspunde ”în doi peri” fermierilor citește acest articol, îi recomandăm un exercițiu de imaginație: cum ar reacționa dacă salariul lui ar întârzia două-trei luni, în timp ce restul colegilor și-ar primi banii la timp, iar de la departamentul salarii i-ar răspunde cineva care să îl ia peste picior și să îi spună să mai aștepte, că va fi și el plătit – nu se știe când, dar își va primi și el banii…la un moment dat!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


12 comentarii

 1. Cei de la APIA sunt mana in mana cu fermierii sub diferite forme fini , cumetri , nasi , cumnati, sa nu mai vb de faptul ca foarte multi bugetari sunt si fermieri de aia agricultura noastra arata cum arata. Mai multe controale bine facute pe teren ar fi benefice .

  1. Oare sunt numai fini si neamuri sau sunt si asociati ….. Altfel e greu de inteles cum culturile unele culturi nu sunt verificate niciodata sau daca sunt rapoartele de control sunt in regula Plantatia ecologica de catina, din regiunea mea e tot mai rara tot mai roasa de animale, tot mai cu goluri .Si totusi e platita an de an de ceva vreme ca plantatie bio dar productie……..
   Plantati si intrati in sistem ecologic, nu va chinuiti cu tehnologii in cultura mare .
   La cerere autoritatile va fac raport ca nu a-ti avut productie sau a fost calamitata ( e bio nu ) si treceti si pe langa norna de venit, daca sunteti PF .Asteptati numai subventia de pe Masura de agricultura ecologica .
   E simplu nu ? Pentru unii !

 2. Alcolistule sa nu mai ajungi Paștele, gunoiule de om! Datele de la teledetecție s au importat in IACS, urmează controlul administrativ, aprobare la plată, emitere ordin de plată. Unde dă cu minus e mai complicat: înștiințare fermieri, contestație fermieri, control in teren, penalizări …. adică luni de zile. In primul caz mai fericit, fara greseli, se vor face aprobări de plăți in martie.

 3. @ dl Ion : aveti perfecta dreptate dvs controalele pe teren trebuiesc inmultite ca una e pe acte alta e pe teren. Functionarii Apia nu merg in teren sa controleze iar daca merg inchid ochii la nereguli sau nu merg pe teren stau prin restaurante la o friptura isi iau dreptul si pleaca. Toti cei ce primesc subventii trebuiesc controlati in permanenta pe teren ca banii din subventii sa ajunga in agricultura. Aceste subventii au ajuns ajutoare sociale bani care incurajeaza nemunca. Trebuiesc criterii stricte de acordare a lor iar cine incalca regulile exclusi de la plata subventiilor. Sa vezi atunci cum arata agricultura noastra. Acum vezi terenuri necultivate dar trecute la Apia terenuri faramitate ferme cu animale sau stani cu oi cu gunoi pe langa ele mizerii de nedescris ce platforme de gunoi sau animale facute salam dar crotalele stau in sertar si se incaseaza subventii. Acum vezi cum ies de pe camp utilaje pline de noroi pe drumuri europene cand isi spala utilajele de chimicale in albia raurilor sau in lacuri nu vede nimeni ? Can depoziteaza motorina ingrasamintea direct pe sol si se scurg in panza de apa freatica toate mizeriile fermierilor de apa de la sate nu mai este potabila nu vede nimeni ? Munca la negru nu o vede nimeni.? Toti vad numai lovele numai bani dar distrugerea satului nu o vede nimeni.

  1. Și ți frica ca mori alcolistule,tu ești dela ce nu ești fermier și nu STI cum e munca unui fermier.Un papagal altceva nu poți fi!!Sa facă daea sa ne dea banii pe 2018 ca nu am luat nimic!!!!

 4. BUNĂ ZIUA, DOAMNĂ OANA TIMAR . MĂ REGĂSESC ÎNTRUN COMENTARIUL , ȘI ANUME CEL CU SECOLUL . SITUAȚIA ESTE CĂ CEL DE LA RELAȚI CU NOI FERMIERII M-IA FĂCUT LEGĂTURA CU CINEVA CARE NU SA RECOMANDAT ȘI M-IA VORBIT , CÂ POT PICA PE CONTROALE -1000- DE ANI DE AICI ÎNCOLO. SPER CA ACEL FUNCȚIONAR , SĂ-ȘI DEA DEMISIA DE ONOARE ȘI SĂ MEARGĂ LA UN JOB ÎN PRIVAT . VĂ MULȚUMESC MULT, DOAMNĂ , OANA TIMAR . TOT RESPECTUL !

 5. Aveti dreptate, dar in cea ce priveste controalele de la APIA sunt foarte multumit ca se multiplica,, 90000 nu este absolut de ajuns. In regiunea mea de ani de zile, zeci de ani aproape nu sa curatat pasunile, nu sa facut nimic, animalele nu mai au ce sa pasca pt ca peste tot sunt spini, dar bani sunt luati zi de zi.
  Sunt absolut de acord ca politetea, trebuie sa fie punctul forte mai ales de la cei din Bucuresti, doar ei trebuie sa fie inarmati cu rabdare si o comunicatie deschisa pe intelesul taranului, in cea ce priveste controalele macar in regiunea mea va rog sa le faceti de 100x mai multe pt ca multi au impresia ca APIA este o donatie de bani gratis cu conditia sa ai teren dar cu care nu
  trebuie sa faci nimic.

 6. Felicitări celor care au curajul să spună cu voce tare, nu în gând și/ sau pe la colțuri. Asemenea atitudini fac imaginea tuturor funcționarilor și nu este corect! Sunt multi care se străduiesc, unii chiar cu pasiune.

 7. Ei oameni buni vedeți dvstre asai în general peste tot în administrație puși politic și știu că au spate nu le pasă de nimic. Si uitativa așa suferim noi oameni de rând din cauza politicului nesimțit car își bagă rudele și coada peste tot.RUȘINE!….dar ce păcat la noi nu mai există!

 8. Pe 2017 au fost la control 40.000 de fermieri,2018 au fost 70.000 de fermieri,urmeaza 2019 si o sa vedeti caci o sa fie an jur de 90.000.Jos apia,hotilor jegosi si mincinosi

 9. Bai Petre anul trecut,adica 2018 ai promis ca dai avans si la cei din control.Ce naiba minti an halul acesta bai frate! Avem nevoie de bani,da banii la esantionul de control caci suntem morti fara bani.Nu mai avem mancare la animale,fa ceva si da-ne banii

Scrie un comentariu