Ştiri agricoleStrategii de afaceri

ASIGURARE OBLIGATORIE pentru FERMIERI? Dezvăluire făcută de UN ȘEF ANM!

Culturi inghetate ger asigurare vreme extrema

Polițe obligatorii de asigurări în agricultură, după modelul asigurării pentru locuințe. Daniel Alexandru, șeful laboratorului Agrometeorologie din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie, a explicat, într-un interviu pentru DCNews, cum ar putea fermierii să fie ajutați în cazul fenomenelor meteorologice extreme care le-ar afecta culturile.

Poliță pentru fenomenele meteo extreme

”În primul rând, este vorba și de o securitate a firmelor de asigurări. Ele nu fac asigurări pentru evenimente care se întâmplă în mod obișnuit. Există în dezbatere crearea unei polițe pentru majoritatea fenomenelor meteorologice extreme în agricultură, ceva asemănător cu asigurarea obligatorie a locuinței, în care statul să contribuie și să-l ajute pe fermier să încheie astfel de asigurări”, a spus șeful laboratorului Agrometeorologie din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie.

Măsura, în discuție cu fermierii

”Sunt discuții cu asiguratorii, cu fermierii, cu Ministerul Agriculturii, cu instituțiile de resort, pe posibilitatea apariției unor boli, să se facă astfel de asigurări și să se creeze premisa ca fermierii și firmele de asigurări să facă astfel de asigurări. Nu se pot crea polițe de asigurare, de secetă de exemplu, în zone știute ca având parte des de astfel de fenomene”, a mai explicat Daniel Alexandru.

De precizat că măsura polițelor de asigurări pentru fermieri a fost discutată în contextul finanțării acestora din fonduri europene. Au existat până acum mai multe soluții, planuri, puse pe masa negocierilor, dar nu a fost anunțată o direcție clară și mai ales un termen de adoptare. Astfel, declarația șefului ANM vine ca un indicator al faptului că Guvernul nu a abandonat ideea polițelor de asigurări pe care fermierii să le achite cu sprijin financiar din fonduri UE sau de la bugetul de stat.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!