Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

FORȚĂ MAJORĂ ÎN FERMĂ! Ce trebuie să faceți pentru A NU PIERDE SUBVENȚIA APIA!

Situațiile excepționale, cazurile de forță majoră care afectează producția agricolă, efectivul de animale sau activitatea exploatației, trebuie să fie raportate către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Termenul pentru a anunța, în scris, funcționarii APIA de cele întâmplate în fermă este de 15 zile, altfel pierdeți bani din subvenția agricolă pentru care ați depus cererea unică.

Forța majoră și circumstanțele excepționale sunt recunoscute în următoarele cazuri, potrivit art. 30, alin. (1) din OUG nr. 3/2015, cu modificările și completările ulterioare:
a) decesul beneficiarului;
b) incapacitatea profesională pe termen lung a beneficiarului;
c) o catastrofă naturală gravă care afectează puternic exploatația agricolă;
d) distrugerea accidentală a clădirilor destinate creșterii animalelor, aflate pe exploatația agricolă;
e) o epizootie sau o boală a plantelor care afectează parțial sau integral șeptelul sau, respectiv, culturile beneficiarului;
f) exproprierea întregii exploatații agricole sau a unei mari părți a acesteia, dacă exproprierea respectivă nu ar fi putut fi anticipată la data depunerii cererii.

Termen de 15 zile pentru a anunța forța majoră din fermă

Potrivit art. 31 din OUG nr.3/2015 – cazurile de forță majoră și circumstanțele excepționale se notifică în scris la APIA, furnizându-se în același timp dovezi relevante care atestă apariția situațiilor prevăzute la art. 30 alin. (1), în termen de 15 zile lucrătoare de la data la care beneficiarul sau succesorul său în drepturi este în măsură să trimită respectiva notificare.

Aceste informații sunt incluse și în broșurile de informare ale APIA. Vă reamintim că plata subvențiilor agricole se face în baza cererii unice ce se depune la centrele agenției de plăți în perioada 1 martie-15 mai.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!