Creșterea animalelorŞtiri agricoleSubvenţii APIA 2019

ADIO CERTIFICATE FALSE LA BERBECI! MĂSURA ANZ care ÎNLĂTURĂ ORICE DUBIU!

Măsura Autorității Naționale pentru Zootehnie (ANZ) care ajută la înlăturarea suspiciunilor împotriva certificatelor de origine false. Într-un comunicat remis astăzi- miercuri 13 februarie pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO, ANZ anunță că agenția dispune din această lună de echipamente și personal specializat pentru efectuarea de teste care să ajute la scadă incidența scrapiei în ferme dar și pentru a crește credibilitatea documentelor de origine și evaluare genetică eliberate de asociațiile care conduc registrele de rasă.

Potrivit ANZ,  în perioada 6-7 februarie a avut loc instruirea personalului din cadrul Biroului Monitorizare Performante Productive și Genetică Moleculară – Laborator Genetică Moleculară cu privire la modul de operare pe echipamentul AB GENETIC ANALYZER – Sistem secvențiere probe ADN.

Instruirea personalului s-a realizat de către specialiști din cadrul firmei care a livrat echipamentul de analiză. ”Aplicabilitatea tehnicii de secvențiere în identificarea anumitor boli cu determinism genetic și în efectuarea testelor de paternitate și filiație aduce un beneficiu major fermierilor și asociațiilor care conduc registrele de rasă și derulează programe de ameliorare”, susține ANZ.

Sursa citată mai subliniază că instituirea unui program de genotipare a genei proteinei prionice asociate cu susceptibilitatea la scrapie, în toate fermele de ovine din România, indiferent de rasă, și întocmirea profilelor genetice asociate genei proteinei prionice pentru fiecare animal în parte, în vederea evaluării riscului de susceptibilitate genetică al ovinelor din țara noastră față de bolile prionice devine o necesitate în prezent din cauza creșterii incidenței bolii.

Genotiparea precoce a ovinelor pentru susceptibilitate la scrapie (locusul PRNP) permite o selecţie rapidă a genotipurilor ce conferă rezistenţă la această boală şi prin urmare o ameliorare a rezistenţei genetice a raselor de ovine autohtone.

De asemenea, mai anunță ANZ, prin verificarea permanenta a certitudinii gradului de rudenie dintre animale, utilizând teste genetice, va crește credibilitatea documentelor de origine și evaluare genetică eliberate de asociațiile care conduc registrele de rasă.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!