• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • VESTE EXCELENTĂ: CUM SE VA FACE PLATA SUBVENȚIILOR PE HECTAR ȘI PE CAP DE ANIMAL!

    agrointeligenta.ro -

    Agricultorii și crescătorii de animale primesc o veste excelentă de la Ministerul Agriculturii despre plata subvențiilor agricole în perioada următoare, anterior intrării în vigoare a noului PAC. Producătorii agricoli care vor să mai ceară bani europeni sau naționali și în anii viitori pot sta liniștiți în privința schemelor pe care le cunosc și cu care s-au obișnuit deoarece acestea nu vor suferi modificări.

    Ministerul Agriculturii a subliniat în textul Legii Bugetului pentru anul 2019 care sunt schemele pe care se angajează să le mențină în cadrul actualei Politici Agricole Comune, până la intrarea în vigoare a noilor reguli pentru subvenții. Așadar, formele de sprijin prin plăți directe, ca ajutor pentru venitul fermierilor sunt următoarele:

    -Schema de plata unică pe suprafață (SAPS) constă în acordarea unei sume uniforme/plăți unice pe hectarul eligibil declarat de fermier, plătibilă o dată pe an și decuplată total de producție. Plata unică pe suprafață se calculează anual prin împărțirea plafonului național anual la numărul total de hectare eligibile declarate la nivel național;

    -Ajutoarele naționale tranzitorii reprezintă plăți suplimentare care se acordă fermierilor din sectoarele vegetal și zootehnic care au beneficiat de plăți naționale directe complementare în anul 2013. Condițiile de acordare a ajutoarelor naționale tranzitorii sunt identice cu cele autorizate pentru acordarea plăților aferente anului 2013;

    -Plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (plata pentru înverzire) este foarte importantă, plafonul alocat acestei plăti fiind de 30% din plafonul național anual. Plățile de înverzire sunt condiționate de aplicarea practicilor agricole benefice pentru climă și mediu:
    – diversificarea culturilor;
    – menținerea pajiștilor permanente existente;
    – prezența unei zone de interes ecologic ;
    – limitarea amprentei de carbon a agriculturii;
    – promovarea agriculturii ecologice;
    -respectarea practicilor agricole prietenoase cu mediul și a normelor de ecoconditionalitate;
    – protejarea/conservarea biodiversității;

    -Plata redistributivă se acordă pentru primele 30 de ha indiferent de mărimea fermei, pe două niveluri. Cuantumurile stabilite pe cele două niveluri vor contribui la comasarea terenurilor și constituirea de ferme peste 5 ha. Plata redistributivă reprezintă o plata anuală destinată fermierilor care au dreptul la o plată în cadrul Schemei de plata unică pe suprafață; se acordă, gradual, pentru primele 30 ha ale exploatatiei agricole, indiferent de suprafață acesteia.

    Nu beneficiază de plata redistributivă fermierii care au creat condiții artificiale pentru a beneficia de sprijin, respectiv care și-au împărțit exploatațiile după 18 octombrie 2011 doar în scopul de a beneficia de plata redistributivă, sau fermierii ale căror exploatații sunt rezultatul împărțirii respective.

    -Plata pentru tinerii fermieri, presupune acordarea unei plăti anuale tinerilor fermieri care au dreptul la o plata în cadrul Schemei de plată unică pe suprafață. Tineri fermieri sunt acele persoane fizice care:
    – se stabilesc pentru prima dată într-o exploatație agricolă că șef de exploatație sau care sau stabilit deja în cei cinci ani anteriori primei depuneri a unei cereri în cadrul Schemei de plată de bază sau al Schemei de plată unică pe suprafață, și care nu au mai mult de 40 de ani în anul depunerii cererii de plată;

    Sprijinul cuplat se acordă:

    – în acele sectoare în care anumite tipuri de agricultură sau anumite sectoare agricole care sunt deosebit de importante din motive economice, sociale sau de mediu sunt afectate de anumite dificultăți;
    – în măsură în care este necesar pentru crearea unui stimulent în vederea menținerii nivelurilor actuale de producție în sectoarele în cauza.
    Sprijinul cuplat se poate acordă numai sectoarelor și producțiilor importante din motive economice, sociale și de mediu.

    Sectoare și producții vizate:
    – cereale, plante oleaginoase, culturi proteice, leguminoase pentru boabe, în, cânepă, orez, fructe cu coajă lemnoasă, cartof, semințe, ulei de măsline, furaje uscate, hamei, sfeclă de zahăr, trestie de zahăr și cicoare, fructe și legume și specii forestiere cu ciclu scurt de producție;
    – carne de oaie și de capra, carne de vită și manzat, lapte și produse lactate, viermi de mătase.

    Schemă pentru micii fermieri

    Cuantumul plăților este de maxim 1.250 euro. Pe durata participării la schemă pentru micii fermieri, aceștia vor trebui să:
    – păstreze cel puțîn un număr de hectare eligibile care corespunde numărului de drepturi la plată (în proprietate sau în arendă) deținute sau numărului de hectare eligibile declarate în 2015);

    Situația plafoanelor pentru plățile directe pentru România, pe anii financiari 2014-2020, conform Cadrului Multianual Financiar și de finanțare a Politicii Agricole Comune, 2014- 2020, elaborat de Comisia Europeană se prezintă, astfel:

     


    Te-ar mai putea interesa

    Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!