• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • AGROINTELIGENȚA SE IMPLICĂ! Cum s-a găsit o soluție pentru un fermier fără pășune

    Ramona Dascălu -

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO se implică în rezolvarea problemelor fermierilor care ne sunt aduse în atenție! Chiar dacă nu suntem o instituție a statului și nici instanță de judecată, reușim prin intermediul unei bune comunicări să ne implicăm activ pentru găsirea de soluții atunci când ne este cerut ajutorul.

    După ce marți seara, pe 19 februarie, la emisiunea Forța Fermierilor cu Vlad Macovei, fermierul Marian Drăgan din comuna Lăpușnicel, județul Caraș-Severin, a intrat în direct și a vorbit despre ceea ce se întâmplă la el în comună cu pășunile, reporterii Agrointeligența – AGROINTEL.RO au preluat cazul pentru a afla mai multe detalii despre problema cu care se confruntă crescătorul de animale.

    300 de hectare blocate la o asociație fără animale

    „Primăria ține blocate în jur de 300 de hectare de pământ, care au fost concesionate în trecut către Asociația Crescătorilor de Taurine și Bovine Lăpușnicel, care în prezent practic nu mai există. Țoți membrii și-au vândut animalele și majoritatea au plecat la oraș. Eu am rămas singurul din comună care mai are fermă de vaci și în rest mai sunt care cresc câte 2-3 vaci. Mulți și-au vândut vacile ba pentru că sunt prea bătrâni, ba că au plecat în străinătate, alții că e prea mult de muncă și că nu se merită. Primarul îmi tot spune că are proces în instanță cu această asociație și din acest motiv nu poate rezilia contractul. Mai știu că acea asociație nici nu și-a plătit redevența pe pășunea respectivă, pe concesiunea respectivă. Eu nu înțeleg, din moment ce ei nu și-au respectat prevederile contractuale, respectiv nu și-au achitat redevența, și nu mai au nici animale, cum pot ține hectarele alea de pământ încă blocate. Cum poate fi încă blocată suprafața aceasta?”, se întreabă fermierul din Caraș-Severin.

    Teren în litigiu cu primăria

    Crescătorul de animale Marian Drăgan, în vârstă de 30 de ani, a declarat că din punctul său de vedere, primăria nu se implică suficient în rezolvarea acestei probleme: „Am vorbit cu domnul primar și mi-a spus că sunt sub litigiu suprafețele respective și că pământul acela nu a fost concesionat în mandatul său. Nu este interes din ce văd. Eu însă am mare nevoie de pășuni pentru că la 50 de vaci din rasa Bălțată Românească, câte am eu, am în jur de 30 de hectare în concesiune. Eu știu că trebuie să ai măcar 3 hectare de vacă încărcătura minimă, deci mie ar trebui să îmi mai concesioneze în jur de 100 de hectare. Eu tot am fost și i-am rugat frumos să rezolve cumva. Unde să duc eu animalele să pască, în centrul comunei?”.

    Primarul confirmă: Nimeni nu ia subvenție pe acel teren

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a luat legătura și cu primarul comunei Lăpușnicel pentru a afla și punctul său de vedere cu privire la plângerea făcută de fermierul Marian Drăgan.

    Primarul Ilie Canea a confirmat spusele agricultorului, dar în același timp a susținut că nu poate urgenta rezolvarea litigiului dintre primărie și fosta asociație: „Primăria este în litigiu cu fosta asociație, care există doar în acte, dar nu mai au animale, nu mai au nimic. I-am dat în judecată ca să ne recuperăm terenul care e dat către ei și banii pe care îi au de dat către primărie. Judecătoria Oravița le-a dat câștig de cauză și am făcut apel la Reșița, iar Tribunalul din Reșița le-a dat din nou câștig de cauză. Și am făcut apel, în toamna anului trecut către Curtea de Apel Timișoara și nu ne-a mai dat niciun termen. Acum așteptăm, și în momentul când noi o să primim terenul înapoi nu avem pentru ce să-l ținem. Dar din 2016 și până la ora actuală nu s-a depus la APIA absolut niciun document și nu a luat nimeni subvenție pe aceste hectare care sunt blocate de către această asociație. Nu știu cât o să mai dureze acest litigiu, la cum merg instanțele la noi în România, mai ales astea pe civil care se duc la câțiva ani. Totul depinde de instanță”.

    Taxa pe hectar: 40 de euro

    Primarul comunei Lăpușnicel a mai declarat că a purtat mai multe discuții cu tânărul fermier din Caraș-Severin:  „Fermierului Marian Drăgan i-am dat vreo 30 de hectare, ce am avut liber i-am dat. Când o să terminăm problema cu fosta asociație o să împărțim și pământul acela. I-am explicat și domnului fermier acest lucru, am purtat nenumărate discuții cu el în care i-am explicat cum stă treaba, dar nu înțelege. Unii localnici au renunțat la animale, sunt mulți care au renunțat chiar anul ăsta. Și în următoarea campanie care va începe de la 1 martie, sunt mulți care renunță, noi adunăm tot terenul, vedem cine depune cereri și tot ce avem disponibil se va da, nu lăsam niciun hectar neacoperit că nu avem interes. Interesul nostru ca și primărie și ca și Consiliu Local este să adunăm bani la bugetul local. Trebuie de asemenea să mai ținem cont de un lucru important, noi ca și Consiliu Local nu avem o taxă de 100 de euro, cum au alte comune, pe hectar, nu avem nici măcar de 50 de euro, am pus o taxă medie de 40 de euro”.

    Promisiune: o soluție pentru ca fermierul să depună cererea la APIA

    Spre finalul discuției cu reporterii Agrointeligența – AGROINTEL.RO, primarul Ilie Canea și-a dat seama însă că există și o altă cale prin intermediul căreia se pot simplifica lucrurile și pământul poate fi concesionat mai repede către fermierul care are atâta nevoie de el: „Noi am mai discutat cu un avocat despre cum putem să eliberăm aceste terenuri, ar trebui să luăm de la Tribunalul Caraș-Severin ultima sentință comunicată și să facem o ședință de Consiliu Local și să vedem ce hotărăște Consiliul, să eliberăm terenurile astea pe care le-am avut date la asociație și să încercăm de la 1 martie să le dăm la persoanele care fac cerere. Că acum nici nu luăm bani pe ele, nici nu le curăță nimeni. O să mergem pe varianta asta ca să simplificăm lucrurile”, ne-a prezentat primarul soluția pentru fermierul Marian Drăgan.

    Sprijin pentru singurul fermier mai mare rămas în comună

    Edilul-șef ne-a asigura că nu are niciun interes personal ca suprafațele de pășunat să rămână blocate: ”Eu ca și primar, și ca și Consiliu Local, că vorbesc și în numele lui, nu are nimeni niciun interes să țină hectarele astea blocate pentru că nu încasăm bani. Și în al doilea rând, Drăgan Marian fiind singurul fermier din comuna asta, cu pământul care ne va veni înapoi îi vom acoperi nevoile, în limita legală, binînțeles, a 3 hectare pe cap de animal”.


    Te-ar mai putea interesa

    Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial