Burse şi preţuriCreșterea animalelorŞtiri agricole

Ministrul Daea recunoaște: Preț ”extraordinar de mic” la poarta fermelor de porci!

La finele lunii ianuarie, Agrointeligența – AGROINTEL.RO prezenta, în exclusivitate, nivelul foarte scăzut atins pentru carnea de porc. La acel moment, fermierii, prin intermediul Asociației Crescătorilor de Ovine, Bovine și Porcine din România (ACEBOP) solicitau autorităților să intervină întrucât există suspiciunea unui preț ”aranjat” de marile abatoare și un retailer. La o lunpă distanță, ministrul agriculturii Petre Daea reclamă prețul mic, nefăcând însă nicio referire la vreun control privind prăbușirea ”dintr-o dată” la prețurilor de la poarta fermelor românești.

Citiți și – EXCLUSIV: Abatoarele și un retailer, înțelegere pe preț: 3,5 lei/kg de porc în viu

Crescătorii de porci din România se lovesc în momentul de față de un preț extrem de mic la carnea de porc. Chiar dacă efectivul de porci din țara noastră a scăzut dramatic în urma pestei porcine africane, prețul la carnea de porc nu este deloc unul satisfăcător pentru fermieri. Ministrul Agriculturii Petre Daea a declarat săptămâna aceasta, într-o emisiune tv, că prețul la carnea de porc este extraordinar de mic.

“Știți cât este prețul la carne de porc acum? Este un preț extraordinar de mic. Porcul la poarta fermei este cu 3,5 lei pe kilogram”, a afirmat Petre Daea despre prețul în viu pentru porcii crescuți de fermierii români.

În timp ce prețurile oferite de abatoare pentru porcii crescuți în fermele din România îi împing pe crescători către faliment, România importă carne de porc din țări afectate de pesta porcină africană.

Astfel, două tone de carne şi produse din carne, care provin din Ungaria, dintr-o zonă cu restricţii din cauza pestei porcine, au fost confiscate zilele trecute dintr-un depozit din Timişoara. Produse precum jumări, cârnaţi şi slănină, aduse din depozitul de la Timişoara, au fost găsite şi într-un magazin din București. Nu se ştie însă câte au fost deja vândute sau consumate.

“A fost sechestrată în unitate întreaga cantitate de carne. De asemenea, s-a aplicat o sancţiune contravenţională de 2.000 de lei pentru etichetare necorespunzătoare şi se face o anchetă în comun cu Poliţia. Practic, în loc să fie marcată cu ştampila ovală de sănătate, o parte din carne nu a fost însoţită de ştampilă sau avea marca dreptunghiulară, ceea ce înseamnă că e de consum intern”, a declarat Directorul Direcţiei de Sănătate Veterinară şi Siguranţa Alimentelor Timiş, Adrian Popa.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


1 comentariu

  1. Cine intelege mecanismele economiei de piata intelege ca nu ministerul este de vina.Pentru comertul cu carne de porc din zone cu restrictii din cauza PPA, vinovat se face ANSVSA prin reprezentantii din teritoriu.Nu s-au respectat procedurile.

Scrie un comentariu