Mălaiul românesc produs de fermierul Vasile Balcan a început să fie comercializat în magazinele Carrefour


Mălaiul produs de fermierul Vasile Balcan poate fi acum găsit pe rafturile Carrefour România. Fabricat în trei sortimente, cumpărătorii pot să achiziționeze și să consume un produs românesc de calitate. Materia primă, porumbul sticlos, provine doar din propria fermă administrată de Vasile Balcan împreună cu fiica sa, Andreea Tărâță.
Vasile Balcan, fermier din zona Moldovei, membru al Senatului în cadrul Asociației Forța Fermierilor din România și administrator la Marsat SA Roman, a listat mălaiul ”Mara” pe rafturile lanțului de supermarketuri Carrefour. Mălaiul 100% românesc este fabricat doar din producția de porumb sticlos din propria fermă, la moara în care agronomul a investit 4 milioane de euro din fonduri proprii.

După cum a spus fermierul Vasile Balcan pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, mălaiul ”Mara” a fost listat pe rafturile Carrefour, la prețuri accesibile consumatorilor români. Astfel, prețul pentru mălaiul superior și extra 2,69 lei/kg, iar pentru mălaiul extra fin 2,19 lei/kg.
Mălaiul extra Mara este ingredientul perfect pentru o mămăliguță aburindă sau pentru diferite tipuri de deserturi, a arătat fermierul nemțean. Totodată, cumpărând mălaiul superior Mara, consumatorii pot beneficia de toți nutrienții care se află în bobul de porumb.
Pe de altă parte, făina de porumb Mara, extra fină, este o alternativă excelentă în bucătărie. Măcinarea semințelor de porumb îi oferă o granulație fină și o aromă naturală dulce, perfectă pentru prăjituri sau alte produse de patiserie.
”Producem trei sortimente de mălai Mara: superior, extra și extrafin. Avem o moară nouă total digitizată, are 150 de tone capacitate pe zi de măcinat. De doi ani încercăm să intrăm pe piața supermarketurilor, căci produsul nostru vândut cu paletul este foarte greu de valorificat. Posibilități de producție avem, moara mai are două linii, una de pufuleți și una de fulgi, pe care încercăm să le listăm, de asemenea pe supermarketuri. Am vrut să valorificăm cât mai integral porumbul. Facem și furaje, dar la linii scurte, pentru două magazine pe care le avem noi”, a explicat fermierul Vasile Balcan.
Porumbul cultivat în ferma Marsat, materia primă pentru mălaiul ”Mara”
Materia primă pentru mălaiul produs, dar și pentru celelalte sortimente de fulgi și pufuleți, provine din propria fermă. Pentru mălai se folosește cel mai calitativ porumb sticlos.
”Materia primă este din propria fermă, de la noi, de la Marsat. A fost și avem încă pe stoc porumb sticlos din producție proprie care este special pentru mălai. Calitatea mălaiului pentru mămăligpă are o calitate și o savoare deosebită, apreciată de cumpărătrorii noștri. În zonă la noi, produsele sunt deja cunoscute. Este greu să faci distribuție, mai ales la capacitatea pe care o avem noi, cu paletul, deci trebuie vânzare prin depozitele angros ale supermarketurilor”, a mai punctat fermierul Vasile Balcan.
Citește și: Vasile Balcan testează piața cu un prim magazin pentru mici fermieri și gospodari

Moara procesează în prezent 50 de tone pe ziua de lucru. Mălaiul este ambalat în pungi de un kilogram, iar un bax reunește 10 kilograme de produs finit.
”Moara dispune de tot ce înseamnă tehnologie, începând de la preluarea materiei prime, condiționarea ei, măcinare și ambalare, care în cazul de față este la pungi de un kilogram, sunt baxuri de 10 kilograme, dar ambalăm și la saci de 25 de kilograme pentru fabricile de bere sau pentru furaje. DEocamdată funcționăm pe zi cu 50 de tone la 8 ore de lucru pentru măcinat. În funcție de necesar, personalul de la siloz este dirijat către moară. Acum, acolo, personalul permanent este format din 6 persoane. Moara are depozitul propriu cu o capacitate de circa 3.000 de tone în silozurile de moară, iar alături mai este un siloz de 12.000 de tone capacitate, unde putem face depozitarea, în funcție de ce cantitate ne trebuie pentru măcinat”, a conchis fermerul nemțean Vasile Balcan pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
