• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • APELUL FERMIERILOR: PLĂTIȚI MAI REPEDE SUBVENȚIILE APIA!

    Ramona Dascălu -

    Dosare de plată încheiate din luna noiembrie anul trecut și plăți încă neefectuate! Fermierii reclamă producedura întârziată de achitare a banilor de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), solicitând ca sumele să fie virate mai devreme încât să poată sprijini cultivatorii să cumpere sămânță de calitate.

    Cultivatorii de cartofi, prin vocea președintelui Federației Naționale a Cartofului din România, Romulus Oprea, au solicitat autorităților – Ministerul Agriculturii și APIA, să permită plata mai rapidă a sprijinului cuplat pentru cartoful de cultură timpurie și semitimpurie. Apelul a fost făcut în cadrul celei de-a cincea Conferințe Naționale a Cartofului, eveniment ce a avut loc la finele lunii februarie la Poaina Brașov.

    Romulus Oprea presedinte Federatia Nationala a Cartofului din Romania
    Romulus Oprea este președintele Federației Naționale a Cartofului din România

    În deschiderea evenimentului, Romulus Oprea, președintele Federației Naționale a Cartofului, la rândul său și el cultivator de cartofi din județul Covasna, a prezentat principalele problemele cu care se confruntă fermierii care investesc an de an în această cultură agricolă. Președintele Federației Cartoful a enumerat o serie de măsuri care au fost înaintate, drept memorandum, către Ministerul Agriculturii, măsuri care dacă ar fi adoptate de către autorități ar ușura foarte mult viața fermierilor.

    Cele mai urgente măsuri care, potrivit Federației Naționale a Cartofului din România, ar trebui adoptate urgent de către autorități fac referire la plata subvențiilor pentru cultura de cartofi.

    Astfel, se cere plata cât mai rapidă a sprjinului cuplat în cuantumul notificat către fermierii producători de cartof timpuriu pentru industrializare pe baza cererilor depuse: „Dosarele pentru cartoful timpuriu pentru industrializare au fost terminate în noiembrie, termenul fiind de 31 octombrie. Deci, ar fi timp pentru acest lucru tocmai în ideea de a ne da o șansă să putem achiziționa sămânță de calitate pentru că suntem în mare suferință”, a declarat Romulus Oprea.

    Se dorește apoi alocarea în totalitate a bugetelor celor două măsuri de spirjin de sprijin cuplat, respectiv la cartoful pentru sămânță și la cartoful timpuriu pentru industrializare: „Fiecare măsură are un anumit buget și bugetul acela se repartizează la cultura respectivă și rugămintea noastră către minister ar fi ca acea sumă destinată cartofului timpuriu pentru industrializare să nu fie redistribuită la alte culturi”, a spus președintele FNCR.

    O altă propunere care ar trebui urgentată constă în organizarea unei întâlniri între FNDR și reprezentanții rețelelor de supermarketuri din România, cu MADR ca mediator: „Considerăm că repartizarea veniturilor pe filiera produsului este profund incorectă și nu răsplătește corespunzător eforturile depuse de fiecare „actor” în parte pe această filieră”, susține Romulus Oprea.

    Federația Națională a Cartofului din România mai cere „includerea sistemelor de irigații din zona tradițională de producere a cartofului, nefuncționale în acest moment”, pe lista sistemelor viabile din Anexa 1 a HG 793/26.10.2016 pentru aprobarea Programului Național de reabilitare a infrastructurii principale de irigații din România în vederea accesării proicetelor AFIR dedicate acestui scop”.

    Reprezentanții FNCR solicită și clarificarea situației privind despăgubirea producătorilor de cartofi afectați de organismele de carantină dăunătoare culturii cartofului.

    „Exista acest HG 299 din 2012 în care se acorda un ajutor de stat fermierilor păgubiți de organismele de carantină, dar măsura a fost bugetată numai până în 31 decembrie 2014. Această problemă trebuie rezolvată. Exact cum se rezolvă, până la urmă, problemele cu pesta porcină africană. Este în mod sigur cam același lucru. Sunt foarte mulți fermieri producători de sămânță care din cauza riscurilor la care sunt supuși în momentul testării, există riscul să îți pierzi toată cultura, preferă să nu mai înființeze acele culturi sau să nu le declare și le tratează ca și culturi de cartof pentru consum”, a declarat Romulus Oprea la Conferința Națională a Cartofului 2019.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!