• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Conflict cu animalele pe uliță între o asociație de crescători și primar

    Ramona Dascălu -

    Conflictul dintre o asociație de crescători de animale și primarul comunei Vârtoape, din județul Teleorman, pe cale să degenereze! Fermierii și-au adus, în semn de protest, caprele și oile în fața Primăriei pentru a-l îndupleca pe primar să le dea o parte din islazul comunal.

    Neînțelegerile dintre Asociația Crescătorilor de Animale Ionete, din Vârtoape, Teleorman, și primar sunt vechi, însă zilele acestea s-a ajuns la un apogeu. Astfel, mai mulți crescători și-au luat animalele și au mers cu ele la primărie, unde a avut loc o dispută cu primarul Ilie Boboc, acuzat de aceștia că i-a lăsat fără pășune.

    Potrivit presei locale, pe raza localităţii Vărtoape sunt două asociaţii de crescători de animale. Suprafaţa de pajişte deținută de primărie, de 415 de hectare, a fost închiriată asociaţiilor respective. Din anul 2016 însă, ACA Ionete Vârtoape nu a mai vrut să achite obligaţiile fiscale, adică să plătească chiria pe teren şi impozitul.

    Tot în același an, ACA Vârtoape Ionete a solicitat adeverinţă pentru APIA, angajându-se că se va achita de obligaţiile fiscale, în valoare de peste 140 de milioane de lei vechi, în momentul în care va primi subvenţia. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar primăria a trimis o notificare în care se preciza că se va rezilia contractul pentru suprafaţa de păşune, de 116 hectare. La sfârşitul anului 2017, primăria a scos la licitaţie suprafaţa de 468 de hectare, câştigator fiind desemnat ACA Vârtoape, cu 399 de hectare iar diferenţa de teren, de 69 de hectare, a fost alocată crescătorilor de animale, care aveau terenul deja închiriat.

    La vreme respectivă, licitaţia a fost contestată de Prefectura Teleorman. Însă, prin decizia Tribunalului Teleorman, acţiunea fost respinsă. Prefectura a făcut recurs, iar Curtea de Apel Bucureşti a fixat primul termen pe 14 aprilie anul acesta.

    Discuțiile dintre fermieri și primar se poartă pe un ton ridicat de ambele părți

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a stat de vorbă cu fiecare tabără în parte, iar părerile părților implicate în conflict, iar declarațiile obținute se bat cap în cap când vine vorba despre cine are drept la pășune, dar și cine are vina pentru că fermierii n-au acces la pășunat.

    Pe de-o parte, crescătorii îl arată cu degetul pe primar, care i-a lăsat fără pășune la animale:

    „Noi suntem în jur de 15 crescători de animale care avem peste 2.000 de capre și oi și aproape 100 de vaci. Și cei cărora primăria le-a dat pășunea au doar 10% din efectivul de animale pe care îl avem noi, 10 vaci au în total. Nouă ne-a fost adus la cunoștință că le-a dat lor toată suprafața de teren, adică 500 de hectare. Am fost la primar și primarul nu vrea să ne dea pășune, am fost și la prefectură, și de acolo l-au trimis pe primar acasă ca să ne dea pământul că așa nu câștigăm nimic, că nu le dă nici lor subvenții și nici nouă. Noi credem însă că ei iau în continuare subvențiile.

    Tatăl șefului de asociație căreia primarul i-a dat tot terenul este funcționar public la primărie.  Primarul, care și el este fermier și are 200 de hectare de pământ, primește remorci pline cu îngrășăminte de la șeful de asociație și deasta i-a dat toată pășunea. Și prefectura este mână în mână cu primarul. Juristul prefectului era jurist și la noi la primărie, și își lua salariul fără să vină o zi pe aici, asta până anul trecut când a venit DNA-ul”, susțin crescătorii de animale prin vocea fermierului Ștefan Tudoran.

    Fermierii mai spun că pământul le-a fost luat cu doi ani înainte să le expire contractul: „De doi ani de zile nu vrea să ne mai dea pășune. Am făcut cereri peste cereri, dar degeaba. Până acum doi ani erau două asociații, iar pe una au desființat-o ei că nu au vrut să mai dea pășune. Noi aveam contract pe pământ până în 2018 dar ni l-a luat din 2016”.

    De cealaltă parte, Ilie Boboc, primarul din Vârtoape, a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că fermierii răzvrătiți sunt rău-platnici și de aceea le-a fost luat pământul: „Pășunea despre care vorbesc ei am dat-o Asociației Crescătorilor de Animale Vârtoape, asociația în care sunt vreo 380 de vaci și peste 1.000 de ovine. Au fost două asociații, Asociația Crescătorilor de Animale Ionete, dar care nu și-a plătit taxele și impozitele. Ei pășunau 170 de hectare, iar dacă nu au mai plătit taxele și impozitele acea suprafață am trecut-o prin hotărâre de Consiliu Local în cadrul celeilalte asociații – Asociația Crescătorilor de Animale Vârtoape”.

    Primarul condamnă modul în care crescătorii au ales să protesteze: „În loc să vină să mai discutăm, să gândim, să găsim o strategie, domnii mei au venit cu animalele în fața Primăriei și au protestat. Au distrus toată zona verde care abia încolțise, că animalele sunt animale, iar ei nu vrut să asculte. Am mers împreună la domnul prefect, care a spus în felul următor: „Rămâne la latitudinea Consiliului Local și a Primăriei ceea ce faceți acolo”. Dacă ei și-au triplat numărul de animale ăsta este un lucru bun și sunt două posibilități: ori să își ia teren în arendă și să și-l pună cu furaje, vreau să le dau și teren arabil, dar trebuie să mai selectez că s-au mai retras unii oameni, ori să își mai cumpere teren dacă vor să își tripleze numărul de animale”.

    Edilul din comuna Vârtoape a subliniat faptul că imediat cum își vor plăti datoriile, crescătorii vor primi înapoi pământul.

    „Ei se confruntă cu această problemă pentru că și-au mărit numărul de animale, iar suprafața noastră de pășune a rămas aceeași. Înainte ei aveau 30-40 de animale. Am 400 de familii care au câte 1-2 vaci care trăiesc de pe urma acelor animale și toți sunt în cadrul asociației. Cei care nu și-au plătit taxele și impozitele sunt în număr de maximum opt persoane, care au fost în Asociația Ionete. Asociația nu este desființată, și acum funcționează asociața lor, deci nu este radiată. Le-am spus că pot să pășuneze animalele individual, cu toate că pășunează și pe suprafața noastră de teren,  dar dacă nu plătesc taxele și impozitele nu mai fac parte din asociație. Eu nu înțeleg ce vor ei să facă, vor să fie crescători de animale, să pășuneze pe islazul primăriei, dar de doi ani de zile nu și-au plătit taxele și impozitele. Am zis că în primul an o fi o problemă, dar nici în al doilea an nu au plătit. Eu și-au luat toate drepturile de pe acea suprafață, și-au luat subvențiile, și în loc să îngrijească islazul, să-l cosească, să-l dea cu îngrășăminte, ei nu au făcut asta. Terenul este pășunat și la ora actuală de ei, doar că nu mai iau subvenții. La ora actuală nu ia nimeni subvenții pe acea porțiune, nu este dată nimănui. Ei au ciobani angajați fără carte de muncă, îi exploatează și nu sunt în stare să-și achite datoriile și să îngrijească islazul. Ei susțin că nu trebuie să plătească taxele și impozitele. Dacă vin mâine să plătească le dau din nou suprafața”, a declarat primarul Ilie Boboc.

    Situația de Vârtoape, Teleorman, stă pe un butoi de pulbere. Nici crescătorii, dar nici primarul nu vor să cedeze niciun centimetru. Ieșirile în stradă ale fermierilor se lasă cu implicarea a zeci de poliști, trafic blocat, scandal și neliniște în toată comuna. Discuțiile dintre crescători și primar au ajuns să se poarte cu bâta în mână și un polițist ca martor. Este clar că soluția în instanță va mai întârzia, așa că o implicare a autorităților statului de la nivel central se impune de urgență. Este clar că situația nu se mai poate rezolva pe plan local, așa că Ministerul Agriculturii și Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice se pot interesa despre ce se întâmplă la Vârtoape, în județul Teleorman!


    Te-ar mai putea interesa

    Ce putem planta lângă sau sub un nuc Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial