• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • SUBVENȚII APIA: ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ pentru TOȚI FERMIERII!

    agrointeligenta.ro -

    Anunț de ultimă oră pentru toți fermierii care beneficiază de subvenții în agricultură pe suprafețe agricole și pentru creșterea animalelor. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) dă startul subvențiilor pentru 2019! De astăzi – vineri, 1 martie, fermierii sunt așteptați să depună cererea unică pentru banii europeni și naționali care se achită pe hectar sau cap de animal! În 2018 la finalul campaniei de primire a cererilor au fost înregistrate un număr de de 866.749 cereri, pentru o suprafaţa declarată la plată de 9.638.937,67 hectare.

    APIA informează că conform art. 8 alin. (2) din OUG nr. 3/2015: “Cererile unice de plată se depun până la data de 15 mai a fiecărui an calendaristic la centrele APIA, potrivit prevederilor art. 13 alin. (1) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 809/2014 al Comisiei din 17 iulie 2014 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1.306/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte Sistemul Integrat de Administrare şi Control, măsurile de dezvoltare rurală şi ecocondiţionalitatea şi se înregistrează în Sistemul Integrat de Administrare şi Control prevăzut în art. 67 din Regulamentul (UE) nr. 1.306/2013. Cererile unice de plată pot fi depuse şi după data de 15 mai, în termen de 25 de zile calendaristice, cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul dacă cererea unică de plată ar fi fost depusă până la data de 15 mai, potrivit prevederilor art. 13 alin. (1) din Regulamentul delegat (UE) nr. 640/2014.”

    În cazurile de forţă majoră şi circumstanţe excepţionale, fermierul nu va fi sancţionat pentru depunerea cu întârziere a cererii unice de plată dacă notifică în scris APIA acest fapt, furnizând în acelaşi timp dovezi relevante care atestă apariţia situaţiilor prevăzute la art. 30 alin. (1) din O.U.G. nr.3/2015, cu modificările și completările ulterioare, în termen de 15 zile lucrătoare de la data la care beneficiarul sau succesorul său în drepturi este în măsură să transmită respectiva notificare.

    Conform art. 12 din Regulamentul Delegat (UE) nr.640/2014 al Comisiei, termenele limită pentru depunerea documentelor care au coincis cu o zi de sărbătoare oficială, o sâmbătă sau o duminică, au fost prelungite până în prima zi lucrătoare care a urmat. După ultimul termen de depunere a documentelor specifice ataşate cererii unice de plată, cu penalităţi, acestea nu mai sunt luate în considerare pentru plata sprijinului aferent.

    Cererea unică se depune pe bază de programare

    Programarea depunerii cererilor unice de plată s-a realizat de către Centrele judeţene/locale APIA/Centrul Municipiului Bucureşti ale APIA. Fermierii au primit în anul 2019 o Invitaţie scrisă de la APIA, în care este specificată ora, data, persoana, centrul local/judeţean APIA şi documentele cu care acesta trebuie să se prezinte pentru a completa formularul de cerere unică de plată.

    În campania 2019 invitarea fermierilor s-a făcut prin următoarele metode:
    – trimiterea simplă a invitaţiilor prin poştă, fără confirmare de primire, pe baza unui borderou confirmat de unitatea poştală;
    – înmânarea personală a invitaţiilor, această acţiune se va realiza numai pe baza de borderou cu semnăturile de primire ale fermierilor. Acest Borderou utilizat pentru înmânare personală a invitaţiilor va contine: Nr. crt., Nume şi prenume fermier, CNP-CUI-CF, data primirii invitaţiei, semnătura de primire a invitaţiei;
    -afişarea listelor cu programarea fermierilor la primăriile pe raza cărora au parcelele declarate şi la centrele locale/judeţene ale APIA de care aparţin. În acest caz se vor trimite invitaţii prin posta fermierilor care au domiciliul în alte localitaţi decât cele în care au fost afişate listele.

    Reamintim că femierii vor depune la APIA o singură Cerere Unică de Plată, chiar dacă aceştia utilizează suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe. Cererile se depun la Centrele județene APIA în cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mare de 50 hectare teren agricol şi la centrele locale în cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mică sau egală cu 50 hectare teren agricol.

    În Campania 2019, completarea declaraţiei de suprafaţă se realizează electronic, folosind aplicaţia IPA-Online la adresa: http://lpis.apia.org.ro/. Finalizarea şi închiderea cererii unice de plată în IPA-Online se face în prezenţa funcţionarului APIA responsabil cu primirea cererii unice de plată, după verificarea acesteia şi a mesajelor din controlul parcelelor digitizate şi corectarea eventualelor probleme semnalate de către sistemul informatic. Același principiu se aplică și pentru fermierii, crescători de animale, care vor completa Cererea unică de plată – declarație sector zootehnic, împreună cu funcționarul APIA, în aplicația dedicată sectorului zootehnic.


    Te-ar mai putea interesa

    Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”