Creșterea animalelorPiaţa terenurilorŞtiri agricoleViaţa la ţară

A EXPLODAT PREȚUL PĂȘUNILOR: Fermieri obligați să plătească O CHIRIE DE 630 DE LEI/HA!

Prețul pășunilor a explodat! Schimbările legislative din ultimele 12 luni au dat mână liberă multor primari care și-au propus fie să ”aranjeze” atribuirile directe, fie, acolo nu au putut face acest lucru, să-i ”ardă” pe fermieri cu prețuri pe care aceștia nu și le pot permite.

Caz concret în județul Bihor unde, în localitatea Mădăras, marți – 26 februarie, primarul Dan-Alexandru Tiurbe a propus, iar Consiliul Local a aprobat una dintre cele mai mari chirii pentru pășunea comunală: 630 de lei pe hectar. Crescătorii nu doar că nu au fost informați în timp util despre hotărâre, dar nici nu au fost lăsați să participe la discuții pentru a-și spune punctul de vedere.

”În 2014 s-a făcut tot așa o hotărâre de Consiliu Local când am fost singurul care n-am primit pășune deși aveam un efectiv de 1.050 de animale, fără datorii la primărie sau cazier. Am plătit taxa de participare la licitație dar m-au exclus pentru că pășunea trebuia dată unei anumite persoane care avea și cazier, și datorii la primărie și care apoi a dat și anunț a treia zi după licitație săa dune animale din alte comune ca să acopere încărcătura de animale la hectarul de pășune. Le-am spus acum: vreți să faceți ca în 2014? Acum am mers vreo 7-8 oameni, era hotărârea de Consiliu Local pusă pe punctul 8 la discuții, dar când am ajuns, primarul a ieșit afară și ne-a spus că deja s-a votat, hotărârea trecuse, că nu mai avem de ce să intrăm la ședință. L-am întrebat ce și cum s-a votat și ne-a zis că discutăm după ședință. Ne adunasem deja mai mulți fermieri și când au ieșit consilierii am aflat că s-a votat o chirie între 400 și 630 de lei pe hectar în funcție de masa verde pe hectar. La atribuire directă se merge pe cei circa 600 de lei hectarul de pășune. Nu știu cui vor să dea suprafața că noi fermierii din localitate nu ne permitem. Nu putem depune oferte mai mari de 200-250 de lei la Primărie”, a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO crescătorul de ovine Ionică Sterp.

Comuna are 420 de hectare de pășune

În discuție este o suprafață de 811,20 de hectare de pășune la nivelul comunei, dintre care, pentru satul Ianoșda, unde are ferma și Ionică Sterp, suprafața este de 415,87 de hectare, suprafață de care ar urma să beneficieze circa 12 fermieri cu un efectiv total de circa 3.000 de ovine și cu 126 de capete de vaci.

Consilierii care ridicat mâna pentru chiria exorbitantă le-au mărturisit fermierilor că nu și-au dat seama că au votat o aberație ce contravine bunului simț, dar și pieței întrucât în comunele din jur chiria pentru același tip de pășune s-a stabilit la 36 de euro sau 200-240 de lei, maxim 250 de lei pe hectar pe an.

”Noi am spus că e o sumă prea mare, dar primarul ne-a spus că dacă nouă nu ne trebuie pășunea, o dă fermierilor din alte localități și noi să ne descurcăm fără. Ei vor ca din cei 630 de lei, 200 de lei să meargă la primărie pentru lucrări, iar restul până la 630 de lei se calculează în funcție de masa verde…au făcut ei niște calcule să le iasă chiria asta uriașă. Nu îi interesează de nevoile fermierilor, numai să își tragă ei bani. Vorbim despre o pășune unde din 2014 nu s-a mai făcut nimic, nu e o pășune deosebită față de cele din alte localități vecine”, explică fermierul bihorean care spune că în deciziile pe care primarul le ia contrac crescătorilor, acesta este ”asistat” de secretara primăriei.

Chiria ar putea falimenta fermele de animale

Dacă acum, la 630 de lei pe hectar, chiria ar însemna, practic, subvenția pe pășune, marea teamă a cresctorilor este legată de soarta plăților APIA după 2020. ”Nu știm ce va fi, dacă vom mai primi bani pe pășune, cât vom primi. Dacă vor scădea prețurile la ovine, dăm faliment – nu mai putem ține nici animalele, nici să ne plătim dările către Primărie. Vom fi sufocați”, explică oierul Ionică Sterp.

În audiență la Prefectul de Bihor

Crescătorii de animale din comuna Mădăras sunt deciși să nu lase lucrurile așa. Au discutat cu un jurist care să îi ajute să își apere drepturile. Împreună cu acesta, patru fermieri vor merge mâine, luni – 4 martie, la Oradea pentru a prezenta situația direct prefectului Ioan Mihaiu.

”Nu mergem toți fermierii ca să umplem biroul. Mergem cinci persoane, crescători de oi și de vaci din localitate, împreună cu juristul. Avem discuția programată pentru ora 10.30 și vom cere reluarea votului pentru punctul 8. Vrem să fim și noi prezenți la dezbaterea din Consiliul Local, să ne spunem și noi punctul de vedere. Consilierii nu știau ce votează acolo, nu sunt crescători de animale, nu și-au dat seama cât de mare este prețul pus pe pășune. Că nu se pot ține animalele cu chiria aceasta. Este prea mult față de tot ce am auzit în zona noastră și nu numai”, ne-a mărturisit crescătorul de ovine Ionică Sterp.

Agrointeligența – AGROINTEL.RO vă va ține la curent cu ce se întâmplă la Mădăras cu această chirie exorbitantă pe care fermierii sunt obligați de primar să o plătească pentru a-și putea paște animalele.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


4 comentarii

  1. O situatie asemanatoare tot intr o comuna bihoreana,Cociuba Mare,unde in 28 Martie a.c in sedinta de Consiliu primarul propune cresterea taxei pe pasune de la 80 euro/ha in 2018 la 150 euro pe 2019 la fermierii cu peste 15 ha pasune(binenteles ca propunerea dansului este aprobata de consilierii majoritari)In luna Ianuarie a.c ni se cere de catre ”conducere” adeverinta cu efectivul de animale la 1 ianuarie 2019.Primarul nostru ”descurcaret” avind o exploatatie cu un numar de circa 200vaci , isi imparte ”odraslele” la neamuri si prieteni pentru a nu fi inclus in grupul celor ”buni de plata”.Ma intreb oare nimeni n o sa i dea de leac acestui om care taie si spinzura dupa voia lui?Am uitat sa mentionez faptul ca subventia primita pe ha de pasune este de 150euro .Sa i facem” poftele” primarului va trebui sa ma scoatem din buzunar restul de bani .

  2. Nu e vinovat primarul cît sunt consilieri pt. că nu au ajuns ei acolo doar să ridice mîna lavtot ce zice primarul,pentru ce este el acolo nu trebuie să știe ce votează?ei trebuie să fie consilieri satului nu ai primarului

  3. La noi în comuna se întîmpla asta din anul 2014 platesc 550 ron la hectar si prima transa trebuie platitapîna la 30 iunie30% si a 2 transa restul de 70% pîna la 30 octombrie .si ieu nu am luat un leu de la apia pîna acum penalizarile cresc la primarie mai mult miau trimis si înstintare ca îmi reziliaza contractul daca nu platesc în termen de 15 zile .se întîmpla asta în jud.mures

  4. Peste tot numai hoții cu subvenția pe pășune și cam peste tot subvențiile ajung în buzunarele unor șmecheri iar crl ce curăță pășunile și are animale se alege doar cu umilință (concesionari crezându-se proprietari de drept a terenurilor te privesc cu aroganță și te amenință dacă îi spui adevărul că te dă afară de pe pășune) și prafil de pe tobă Rușine frați români , nu credeți că cineva nu va face dreptate!

Scrie un comentariu