• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • CARTEA NEAGRĂ A IRIGAȚIILOR. Cine a pus mâna pe CONTRACTELE URIAȘE DIN BANI PUBLICI

    Marian Buhociu -

    Agrointeligența –  AGROINTEL.RO demarează o investigație jurnalistică, pe parcursul a mai multor episoade, în care încercăm să lămurim fermierii care este cu adevărat situația Programului național de reabilitare a sistemelor de irigații. Scopul acestei campanii, dincolo de dezvăluirea situațiilor scandaloase în care este cheltuit banul public, este de a răspunde la următoarea întrebare: vor avea fermierii apă cu adevărat pentru a-și iriga terenurile, în ce condiții și la preț?

    În episodul pilot pe care vă îl citiți mai jos facem o trecere în revistă a stadiului contractelor acordate până acum de către Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare (ANIF). Nu mică ne-a fost mirarea când am descoperit că printre firmele care și-au luat (zeci de) milioane de euro de la bugetul de stat sunt numeroase cazuri controversate, cu nume bine contectate politic. Vom continua în săptămânile următoare să aprofundăm acest subiect și să venim în fața fermierilor cu elemente noi, astfel încât să ne asigurăm că aceste reabilitări nu înseamnă vopsiri de conducte vechi prin sifonări la greu de bani publici, în mod nejustificat.

    Un miliard de euro și-a propus să cheltuiască Petre Daea, ministrul Agriculturii, până la finele lui 2020 pentru a reporni stațiile de irigațiii realizate pe vremea lui Nicolae Ceaușescu.

    Peste două milioane de hectare ar trebui să ude sistemul național de irigații. Deși Daea se laudă că aduce apă gratis, unii fermieri să plâng fie că nu au apă, fie că prețul electricităţii ar putea ajunge să fie unul prea piperat.

    În mod surprinzător, foarte multe contracte de refacere a sistemelor de irigat au fost atribuite unor firme care îşi au sediul social în judeţul Olt sau unor societăţi care sunt deţinute de olteni.

    După doi ani de investiții în Programul Național de Irigații, din 2017 și până acum s-au cheltuit 150 de milioane de euro, iar fermierii au rămas tot fără apă pentru irigații. Asta pentru că fie vechile instalații nu au funcționat până acum, fie canalele nu ajung până la terenurile care au nevoie de apă, fie irigarea nu este așa de ieftină precum a promis Petre Daea. Ministrul Agriculturii anunțând mereu că apa va fi gratuită. „Doar că infrastructura secundară nu e gata sau pomparea e aşa de scumpă, încât nu este rentabil să mă conectez la acest sistem de irigaţii”, ne-a transmis un fermier din zona Moldovei.

    Programul Naţional de Irigaţii

    Programul național de irigații reprezintă cea mai importantă investiție realizată, după Revoluția din 1989, de statul român în agricultură. Fostul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, este cel care a pregătit investiția de un miliard de euro încă din 2015. În 2016 programul a fost gata pentru a fi asumat de guvernul de la acel moment. A fost nevoie de acest proiect pentru că se estimează că din 1980 pâna în 2011, România ar fi suferit, conform specialistilor de la Ministerul Agriculturii, pierderi de aproape trei miliarde de dolari din cauza secetei.

    La finalul investițiilor, în anul 2020, ar trebui să fie apă pentru irigații în regiunile din sudul şi sudul-estul României. Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), instituție din subordinea Ministerului Agriculturii, administrează investiția în programul de irigații.

    În programul naţional de irigaţii din 2016, aprobat prin Hotărârea de Guvern 793, se prevede că Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, sub condiţia asumării de către Guvern, prin hotarâre, a Programului Naţional de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigaţii, va primi în perioada 2016-2020 suma de 1,015 miliarde euro necesară reabilitării infrastructurii principale de irigaţii, dupa cum urmează: în anul 2016, 145 milioane euro, urmând ca în următorii 4 ani fondurile alocate să crească anual cu circa 17%, astfel încât să se atingă plafonul aprobat aferent programului.

    Daea l-a scos pe Constantin din program

    Dacă fostul ministru Daniel Constantin a pregătit investițiile și detaliile tehnice, Petre Daea s-a bucurat de tot farmecul investiției. Lui i-a revenit să sarcina să distribuie banii, prin intermediul ANIF, și să participe la inaugurări, aşa cum reiese de pe pagina personală a ministrului de pe facebook.

    Ba chiar, Petre Daea a modificat datele și de defășurare a programului de investiții pentru a-l face uitat pe Daniel Contantin. Conform materialelor de promovare realizate în mandatul lui Petre Daea, investițiile în programul național de irigații au început în 2017, odată cu numirea sa în funcția de ministru.

    În stilul triumfalist de până acum, Petre Daea a anunțat la începutul anului că programul decurge senzațional.

    Laudele ministrului

    La începutul anului, ministrul Petre Daea şi-a prezentat bilanţul pe 2018. Şi deşi rezultatele investiţiilor nu se văd încă, ministrul a ţinut să laude investiţiile în stilul caracteristic. Cele mai importante declaraţii au fost:

    „Anul trecut am avut 48 de obiective ca sisteme de irigații, rămân în continuare.
    Știți forte bine că am pus în mișcare sisteme de irigații care erau abandonate, practic erau ascunse de neputință și lipsă de respect. Sunt investiţii foarte importante în aceste sisteme. Din nefericre, de-a lungul vremii au fost abandonate:.

    „În programul de guvernare am pus un miliard de euro de la bugetul statului pentru refacerea sistemul de irgatii până la 2 milioane de hectare”.

    „Până la acest moment am pus 1,2 milioane de hectare. S-au încheiat contracte pe un milion de hectare. Fermeririi au căpătat încredere”.

    „Alimentăm canale gratuit, până la stația de pompare”.

    În spatele laudelor, fermierii tot nu au apă

    Fermierii cu care Agrointeligența – AGROINTEL.RO a stat de vorbă în legătură cu acest proiect – din județe ca Neamț, Brăila, Galați, Dâmbovița, Mehedinți – se plâng că nu au avut strop de apă, deși lucrările au fost anunțate ca finalizate.

    Unii fermieri atrag atenția că programul de irigații înseamnă de fapt doar vopsirea vechilor instalații comuniste. Acest lucru se poate observa și în înregistrările video prezentate de Daea.

    Mai mult, programul național de irigații reface instalațiile deja modernizate în perioada 2002-2006 cu 300 de milioane de euro într-un program realizat de statul român și Banca Mondială. Atunci fermierii au refuzat să cumpere apa oferită prin sistemul de irigații pentru că era prea scumpă.

    În programul început în 2015, s-au cheltuit aproape 500 de milioane de lei pe reabilitări de stații de irigații și 50 de milioane de lei pe proiecte tehnice și studii de fezabilitate.

    De ce e nevoie de irigaţii

    Deşi până acum aceste investiţii nu au adus profit fermierilor, investitorii speră ca la sfârşit investiţiile să fie un sfârşit. „Eu nu am apă şi staţiile nu funcţionează. Ai vopsit vechile staţii de pompare şi au înlocuit nişte ţevi şi cam atât. Nu au înlocuit soluţiile tehnice. Irigaţiile din perioada comunistă nu sunt eficiente pentru fermierii mici şi medii pentru că pomparea este costisitoare”, ne spune un fermier din zona de sud.

    Conform proiectului din 2016, „din calculele efectuate privind valoarea produc.iei agricole obţinute pe terenuri cu amenajări de irigaţii nereabilitate comparativ cu cele reabilitate a rezultat un beneficiu net de circa 19.580 mii Euro/100.000 ha”. Altfel spus, un spor de 20 milioane de euro la 100.000 de hectare.

    Calculul s-a realizat pe baza condiţiilor generale pentru agricultura României, luându-se în considerare preţurile medii de piaţă ale produselor agricole, alcătuit din următoarele culturi, cu urmatoarea pondere: grâu – 20,70%, orz – 2,30%, porumb – 46,90%, sfecla de zahar – 0,80%, floarea soarelui – 5,20%, legume – 1,90%, orzoaica – 0,30%, alte culturi (soia) – 0,10%, cartofi – 1.20%, vie – 17,40%, livada – 2,40%, ovaz – 0,80%, total -100,00%.

    În calculul costurilor s-au luat în considerare o serie de cheltuieli privind preţul apei, al transportului, al materialelor, al energiei electrice etc.

    Unde au ajuns banii din irigaţii

    Până în acest moment programul de investiţii este la prima etapă a implementării din cele trei stabilite prin hotărârea de guvern. Au fost reamenajate următoarele stații de pompare a apei în programul național de irigații (datele privind acţionariatul companiilor au fost obţinute cu ajutorul termene.ro:

    1. Amenajarea de irigații Sascut – Valea Seacă (județul Bacău)
    Suprafața amenajată: 5.028 ha;
    Obiective care se propun pentru reabilitare:
    • Stație de pompare de baza: SPA Sascut;
    • Stații de repompare: SRPA Sascut;
    • Conducte: de refulare pentru SPA – SRPA Sascut – 125 ml;
    • Colector pentru SRPA Săscut

    Banii au ajuns la:

    Firma de casă a fostului Baron Bunea Stancu

    Contractul de 20,2 milioane de lei a fost acordat firmei Tancrad SRL din Galaţi, firmă foarte prezentă şi în judeţul de alături, Brăila. Cifra de afaceri a societăţii de construcţii a fost de peste 170 de milioane de lei.

    Adriana-Elena Stăncic este acţionarul majoritar cu 90%, în timp ce fratele său, Cătălin Cristian Stăncic, are 10% în acte. Cristian este de fapt cel care controlează compania şi deţine şi funcţia administrator. Cristian şi Adrian Stăncic sunt copiii lui Traian Stăncic, cel care a înfiinţat compania şi un fost director în combinatul siderurgic din galaţi.

    În octombrie 2014, Tancrad SRL şi Cristian Stăncic erau trimişi în judecată de DNA pentru cinci fapte de instigare la abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite şi uz de fals, într-un dosar de corupţie care îl viza pe celebrul baron PSD Gheorghe Bunea Stancu, cu un prejudiciu de peste 2,9 milioane lei pentru Consiliul Judeţean Brăila. Nici până acum nu s-a dat o soluţie în acest dosar de către Trinunalul Vrancea.

    2. Amenajarea de Irigații Dămienești (județul Bacău)
    Suprafață: 2.499 ha;
    Obiective care se propun pentru reabilitare:
    • Statie de pompare de baza: SPB Dămienești:
    • Conducte: înlocuirea conductei de refulare SPB – SPP1 Batrânești, respectiv SPB – SPP 2 Dămienești – 2.400 ml, a nodurilor de distribuție și a instalațiilor de protecție de pe aceasta.

    Pentru acest proiect, s-a ajuns doar la faza proiectele tehnice.

    3. Incinta Grădiștea-Făurei-Jirlău (Brăila)
    Suprafața amenajată: 14.606 ha;
    Obiective care se propun pentru reabilitare:
    • Statia de pompare de baza: SB Visani; SRP IV D
    • Stațiile de repompare; SRP I, SRP II, SRP III, SRP V, SRP VA;
    • Canale de aductiune CA1C, CA1G, CA1I, CA1H – 40.440 m;
    • Reabilitare construcții hidrotehnice: – 19 buc. ( 6 buc. stavilare si 13 buc. podețe).

    Pentru acest proiect, s-a ajuns doar la faza proiectele tehnice.

    4. Amenajarea de irigații Călmățui II (Brăila)
    Suprafață amenajată: 1.624 ha;
    Obiective care se propun pentru reabilitare:
    • Stație de pompare de baza: SPA km.190;
    • Canale de aductiune: CPA km.190; L = 1.205 ml;
    • Canale de distributie: CD 1; CD 2; L = 3.600 ml;
    • Reabilitare construcții hidrotehnice: 6 buc. (3 buc. stavile; 3 buc. podeţe).

    Banii au ajuns la:

    Un fost secretar de stat de la Ministerul Finanţelor

    Contractul de 3,7 milioane de lei a fost acordat firmei Hidrotehnica Romconstruct SA din Galați. Acţionarul principal al Hidrotehnica Romconstruct SA este Mara Rîmniceanu cu 99,68%. Restul este deţinut de Maria Toma. Hidrotehnica Romconstruct este societatea care continuă fosta societate de stat Hidrotehnica SA, societate care a fost falimentată după ce a fost preluată de angajaţi.

    Mara Rîmniceanu a fost secretar de stat la Ministerul Finanţelor în 2005 în timpul guvernului condus de Călin Popescu Tăriceanu.

    5. Amenajarea de irigații Călmățui V (Brăila)
    Suprafața amenajată: 1.105 ha;
    Obiective care se propun pentru reabilitare:
    • Stație de pompare de bază: SPA km.208;
    • Canale de aducțiune: CPA km.208; L = 2.300 ml;
    • Reabilitare construcţii hidrotehnice: 5 bucăţi (4 stăvilare; 1 podeţ)

    Pentru acest proiect, s-a ajuns doar la faza proiectele tehnice.

    6. Terasa Ialomița-Călmățui (Brăila, Ialomița)
    Suprafață amenajată: 137.291 ha;
    Obiective care se propun pentru reabilitare:
    • Statie de pompare de baza SPA I.M. GHEORGHIU ( 2 nave/7);
    • Statia de repompare SRPA I + I Q SPIRU HARET; SRPA I A, LACU REZI, SRPA III, SRPA IIIA; SRPA IV; SRPA IVA;
    • Canale aducțiune CA Lunca, CA Terasa L= 40225 m;
    • Canale de distribuţie CD1, CD2, CD3, CD3A, CD5, CD5G, CD4A, CD4A1, CD4, CD7, CD8, CD9, CD6, CD6A, CD5H, CD5H1 pe o lungime L = 122530 ml;
    • Reabilitare construcții hidrotehnice: 196 bucăți (163 bucăți stavilare, 7 buc. caderi si 26 buc. podete).
    • Statii de repompare SRPA V, SRPA VI Bucsa;
    • Canale de distribuție CD 1, CD 2, CD 2A, CD 4B, CD 4C, CD 4D, CD 5H, CD 7, CD 4A, L= 193356m;
    • Reabilitare construcții hidrotehnice: 173 bucăți (43 bucăți stăvilare, 39 bucăți căderi, 62 bucăți podețe, 24 bucăți deversoare și 5 bucăți goliri).

    Banii ajung la:

    La o firmă deţinută de fostul senator Ion Toma

    Contractul de 38 milioane de lei a fost acordat firmei ADT SA din Slatina. Aceasta este o societate este controlată de fostul parlamentar Ion Toma. El a fost senator în trei mandate, în perioada 2004- 2016, interval în care s-a perindat prin trei partide, trecând de la PSD (de unde a fost exclus de Victor Ponta în 2011) la UNPR şi apoi la PMP. Cât a fost Ion Toma senator, firma ADT SA a primit aproape 70 de contracte cu statul, în valoare totală de 50 de milioane de euro.

    Acţionariatul ADT SA este următorul: Ion Toma – 51,06%, Tudor Şt. Popa – 16,55%, Anghel Rusu – 5,89%, Gheorghe Sanda – 5,18% şi restul de peste 5,1% îi aparţin lui Ion Necşulescu.

    7. Terasa Viziru (Brăila)
    Suprafața amenajată: 32.658 ha;
    Obiective care se propun pentru reabilitare:
    • Canale de aducțiune CA Lunca: L = 6.000 ml;
    • Canale de distribuție CD1, CD2, CD2a, CD3,CD3a, CD4, CD5, CD5a,CD5b,CD6, CD6a,
    • CD7, CD7a, CD9, CD9a, L = 45.904 ml;
    • Canale secundare CS1, CS2 CS3, Cs4, CS5, CS6, CS7, CS8, CS9, CS13, L = 2.392 ml
    • Reabilitare și modernizare construcții hidrotehnice: 111 bucăți (45 stăvilare, 64 podețe şi 2 căderi).

    Banii au ajuns la:

    Un patron care a învins DNA-ul

    Contractul de 7,7 milioane de lei a fost acordat firmei Electro-Alfa International din Botoșani.

    Acţionarul principal este Gheorghe Ciubotaru, cu 80% dintre aţiuni. Electro-Alfa Management deţine restul de 20%. Cifra de afaceri a societăţii specialiyate în fabricarea aparatelor de control şi distribuţie a ekectricităţii a fost de peste 101 milioane de lei.

    Gheorghe Ciubotaru a fost şi el acuzat de procurorii DNA că a comis fapte de corupţie, dar judecătorii au considerat că nu sunt probe pentru aşa ceva. Pe 5 iunie 2014, procurorii anticorupţie i-au reţinut pe vicepreşedintele ANRE Claudiu Dumbrăveanu şi pe Gheorghe Ciubotaru (foto), asociat la SC ElectroAlfa Internaţional SR Botoşani L, acuzaţi de luare de mită, alături de directorul ENEL Florin Gugu, pentru dare de mită.

    În ordonanţa de reţinere se arata că, în cauză, există date şi aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă că, în cursul anului 2013, suspectul Dumbrăveanu Claudiu Sorin, vicepreşedinte Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) şi membru al Comitetului de reglementare, a pretins şi a obţinut, de la suspectul Gugu Florin, director ENEL, în baza unei înţelegeri anterioare, foloase necuvenite pentru SC Electro-Alfa International SRL, Botoşani al cărei asociat este Gheorghe-Ciubotaru. Pe 14 octombrie 2016, Curtea de apel Bucureşti a menţinut decizia instanţei Tribunalului Bucureşti, şi l-a declarat pe Ciuboariu nevinovat. Decizia este definitivă.

    8. Amenajarea de Irigații Nămoloasa Măxineni (Brăila)
    Suprafața amenajată: 29.938 ha
    Obiective care se propun pentru reabilitare:
    • Statie de pompare de baza: SPA Namoloasa, SPA Corbu Vechi;
    • Statii de repompare SRPA I, SRPA II;
    • Canale aductiune CA Namoloasa, CA1 Orezarie, CD1 L = 3.0318m;
    • Canale de distributie CD1.1, CD1.2, CD2, CD2.1, CD2.2, CD3, CD3.1, CD3.2, Cd3.3, CD4; L = 43.670m;
    • Reabilitare construcții hidrotehnice: 74 bucăţi (24 stavilare şi 50 podeţe).

    Pentru acest proiect, s-a ajuns doar la faza proiectele tehnice.

    9. Incinta Insla Mare a Brăilei (județul Brăila)
    Suprafața amenajată: 64.663 ha;
    Obiective care se propun pentru reabilitare:
    • Statie de pompare de baza: SPR Filipoiu, SPR Gemenele, SPR Balaia, SPR Maicanu Mic, SPR Chitcov Dig, SPR Stancea Dig;
    • Canale de aductiune cu o lungime de 138.869 m;
    • Reabilitare construc.ii hidrotehnice: 269 buc. ( 6 buc. stavilare, 27 buc. caderi, 186 bucăți podete, 25 buc. deversoare si 25 buc. goliri).

    Pentru acest proiect, s-a ajuns doar la faza proiectele tehnice.

    10. Amenajarea de Irigații Terasa Brăilei
    Suprafața amenajată: 67.441 ha;
    Obiective care se propun pentru reabilitare:
    • Stația de Pompare 1 Gropeni;
    • Statii de repompare SRP D4, SRP D5, SP1A Gropeni, SRP1 Urleasca, SRP D6, SRP D 50, SRPD 51-2, SRPD 27A, SRPD20-10, SRPD1c,
    • Canale aductiune CA Lunca, L = 2.500 ml, CA 1, CA2, L = 65.400 ml ;
    • Canale de distributie 65 buc, L= 325.425 m;
    • Reabilitare si modernizare construc.ii hidrotehnice: 658 buc. (319 buc. stavilare, 96 buc. caderi si 243 buc. podete).

    Banii au ajuns la:

    O firmă căreia i s-a cerut insolvența.

    Contractul de 8,9 milioane de lei a fost acordat firmei Argif SA din Pitești. Acționarii societății sun Florin Veron Ionescu (23,81%) și Ion Mitoi, Nicolae Vasilescu, Ion Enache, fiecare cu peste 23,69%. Societatea este specializată în construcția de poduri și tuneluri, având o cifră de afaceri de 20 de milioane de lei. Firma provine din fosta Întreprindere de Execuţie şi Exploatare a Lucrărilor de Îmbunătăţiri Funciare Argeş (IEELIF). Pe 25 aprilie 2018, societatea bucureşteană Ax Evo Auto SRL a depus la Tribunalul Comercial Argeş o cerere de deschidere a insolvenţei împotriva acestei companii, solicitare care a dus la înregistrarea Dosarului nr.123/1259/2018, aşa cum a anunţat supervizor.ro.

    11. Amenjarea de irigații A.H.C. Câmpia Buzăului-Canal Vest (județul Buzău)
    Suprafata amenajata: 35.860 ha;
    Obiective care se propun pentru reabilitare:
    • Canale de aducțiune Canal Vest L=34.000 ml;
    • Reabilitare construcții hidrotehnice: 21 buc. (7 buc. stavilare; 14 buc. podețe).

    Pentru acest proiect, s-a ajuns doar la faza proiectele tehnice.

    12. Amenajarea de irigații Câmpu Frumos (județul Covasna)
    Suprafața amenajată: 2.998 ha;
    Obiective care se propun pentru reabilitare:
    • Stație de pompare de baza: SPB Ghidfalau.

    Banii au ajuns la:

    O fostă companie-mamut de stat

    Contractul de 11,1 milioane de lei a fost acordat firmei Energomontaj SA din București.

    Energomontaj a fost înființată în anul 1962 ca întreprindere de montaj a centralelor electrice care urmau să fie construite în România, fiind urmașa Întreprinderii Electro-montaj care cuprindea formațiile de montaj mecanic și electric din țara noastră (înființată în anul 1949). După Revoluție, firma s-a reorganizat în 1991, iar acum compania este controlată de mai mulți acționari de tip listă. Cifra de afaceri a companiei a fost de 400 de milioane de lei pe ultimul an fiscal pentru care s-a depus bilanțul anul trecut.

    13. Amenajarea de irigații Gostinu Greaca Argeș (județele Călărași și Giurgiu)
    Suprafața amenajată: 25.718 ha
    Obiective care se propun pentru reabilitare:
    (județul Călărași)
    • Stație de pompare de baza: SPA Km 443, SPA Km 448, SPA DUNARICA I si SPA DUNARICA II;
    • Canale de aducţiune CA0 și CA1: 5.633 ml;
    • Construcții hidrotehnice: 1 podet.
    (județul Giurgiu)
    • Stație de pompare de baza: SPA Dumescu;
    • Stații de repompare: SRP Savârna, SRP Manta;
    • Canale de aducțiune: CA0 Lunca si CA0 Savârna: L=18.087 ml

    Banii au ajuns la:

    Tot la Electro-Alfa din Botoşani

    Contractul de 21,7 milioane de lei a fost acordat firmei Electro-Alfa International SRL din Botoșani.

    14. Amenajarea de irigații Borcea de Sus (județul Călărași)
    Suprafața amenajată: 11.404 ha;
    Obiective care se propun pentru reabilitare:
    • Stații de bază: SPA km 338, SPA km 64+200, SPR Baital,
    • Canale de aducțiune CA 338, CA1-338, CA2-338, CA Nestea, CA1-Borcea, CA2-Borcea L = 23.425 ml; â
    • Reabilitare construcţii hidrotehnice: 23 buc. (8 stavilare, 10 podete, 4 deversoare şi 1 golire).

    Banii ajung la:

    O firmă care ar fi fost a lui Vâlcov

    Contractul de 23,8 milioane de lei pentru refacerea amenajării de irigaţii a fost câştigat de Aceri SRL din Slatina. Firma din judeţul Olt, cu o cifră de afaceri de peste 11 milioane de lei, are ca acționar principal, cu 99,98%, pe SRL-ul Topnef Reciclare. Celălalt acționar este Gheorghe Aurel Deaconu. Acționarul unic al Topnef este Cristian Nicolae Deaconu.

    Aceti ar fi fost, conform procurorilor DNA, controlată de Darius Vâlcov. Pe metoda Tel Drum, în calitate de primar al Slatinei, acesta a privatizat Aceti, societatea locală de construcții.

    Fosta firmă a Consiliului Local Slatina a fost privatizată în 2009, în mandatul de primar al lui Vâlcov, cu prejudicierea bugetului local, conform Curții de Conturi. Un raport al instituției din 2014 menţiona „vânzarea neeconomicoasă a acţiunilor SC Aceti SA” după ce în licitaţia pentru privatizarea firmei oraşului s-a înscris şi Imobiliare Consloc SRL Slatina, deţinută tot de Consiliul Local, care nu avea astfel niciun interes real în preluarea Aceti, singura sa intenţie fiind scăderea preţului de achiziţie în favoarea câştigătorului licitaţiei, Rupiah SRL, „aspect care a condus la nerealizarea de venituri din vânzarea acţiunilor în sumă de 633.345,3 lei”.

    Potrivit DNA, atât Aceti SRL, cât şi Rupiah SRL erau ale lui Darius Vâlcov, care a picat în 2015 testul poligraf, întrebat fiind dacă a controlat activităţile comerciale ale acestora

    Rupiah SRL era controlată de Andrei Ovidiu Ramba, un apropiat al lui Darius Vâlcov, ce avea să devină însă unul din denunţătorii cheie ai politicianului, alături de milionarul Theodor Berna. Ulterior, Aceti SRL a fost preluată de Cristian Nicolae Deaconu.

    Şi la Argif SA din Piteşti

    Tot pentru această amenajare a mai fost oferit de ANIF şi un contract de 10,4 milioane de lei pentru reabilitarea staţiei de pompare plutitoare de la km 338, judeţul Călăraşi. Argif SA a fost firma câştigătoare a contractului.

    15. Amenajarea de irigații Pietroiu Ștefan cel Mare (județule Ialomița și Călărași)
    Suprafața amenajată: 52.428 ha;
    Obiective care se propun pentru reabilitare:
    (județul Ialomița)
    • Stații de repompare: SRP 2; SRP 3; SRP9; SRP 10;
    • Canale de aductiune: CA 1, CA2, L = 18.720 ml
    • Canale de distribuție: CD 1 Pietroiu, CPE1 Pietroiu, CD 2 Pietroiu, CD3, CD4, CD 5; CD9, CD3a, CL, L = 58.612 ml
    • Reabilitare construcții hidrotehnice: 24 bucăți ; (5 căderi; 16 podețe; 1 bucăți sifon; 1 bucăți golire, 1 deversor)
    (județul Călărași)
    • Stație de pompare de bază: SPA Pietroiu;
    • Stații de repompare: SRP 6;
    • Canale de aducțiune: CA II, CA,; CA1, L = 31.853 ml;
    • Canale de distribuție: CD6, L = 13.835 ml;
    • Reabilitare construcții hidrotehnice: 50 bucăți (24 podete; 24 stăvilare; 1 golire; 1 deversor).

    Pentru acest proiect, s-a ajuns doar la faza proiectele tehnice.

    16. Amenajarea de irigații Boianu Sticleanu (județul Călărași)
    Suprafața amenajată: 19.296 ha;
    Obiective care se propun pentru reabilitare:
    • Stație de pompare de bază: SPA km 388 (aducțiune şi pentru Amenajarea Galaţui).

    Pentru acest proiect, s-a ajuns doar la faza proiectele tehnice.

    17. Amenjarea de irigații Gălățui (județul Călărași)
    Suprafața amenajată: 75.197 ha;
    Obiective care se propun pentru reabilitare:
    • Stație de pompare de bază: SPA Km 388 (aducțiune și pentru Amenajarea Boianu-Sticleanu);
    • Stații de repompare: SRP I Vlad Tepes; SRP I Independenta;
    • Canale de aducțiune: CA1, CA Barza, CA2, CA 6, CP, CB L = 82.150 ml;
    • Canale de distribuție: CS 12, CC, CD 1A, CD 1B, CD6, CD7, CD4a, CD4b, CS2-3; CD 1 Dragalina; CD 8; CD 9; CD 10, L = 121.332 ml;
    • Reabilitare construcții hidrotehnice: 62 bucăți (40 podete; 9 caderi; 2 goliri; 11 sifoane).

    Pentru acest proiect, s-a ajuns doar la faza proiectele tehnice.

    18. Amenajarea de irigații Carasu Galeșu (județul Constanța)
    Suprafața amenajată: 4.726 ha;
    Obiective care se propun pentru reabilitare:
    • Stație de pompare de baza: SPB Galesu;
    • Stații de repompare: SRP1 Galesu;
    • Canale de aducțiune: CA1- Galesu, CA2-Galesu L= 17.133 ml;
    • Canale de distribuție: CDI-1; CDI-2 L= 7.700 ml ;
    • Construcții hidrotehnice: 19 stăvilare.

    Banii au ajuns la:

    La firmă deținută de o profesoară din Slatina

    Pentru această amenajare s-au scos la licitație două contracte de către ANIF. Primul viza refacerea staţiei de pompare şi contractul de 5 milioane de lei a fost acordat firmei Carmin PopStar Prod SRL din București. Acționarul unic al societății este Clarida-Mihaela Stoica, iar administratorul este Viorel Costel Cristian Pătrulescu. Cei doi sunt tot din Olt. Clarida Mihaela Stoica figurează ca profesor în Slatina. Nu am reușit să o contactăm pe numerele de contact ale firmei Carmin PopStar Prod. Cifra de afaceri a firmei a fost de 2,2 milioane de lei în ultimul an fiscal.

    Şi la un afacerist controversat din Constanţa

    Al doilea contract era mai mare, de 11,5 milioane de lei, şi a fost atribuit pentru refacerea canalelor de irigaţii, două la număr. Lucrarea a fost acordată firmei Euroclif PC srl din Constanța.

    Cifra de afaceri a societăţii era de 1,5 milioane de lei. Acţionari sunt Smărăndiţa Olimpia Puianu cu 90,9% şi Constantin Puianu cu 9,1%. Smărăndiţa este şi administrator.

    Constantin Puianu este omul care a condus cea mai puternică firmă e construcţii din Constanţa, Clif SA, până la intrarea companiei în insolvenţă. Constantin Puianu a fost implicat în mai multe afaceri socotite de mass-media ca fiind suspecte.

    19. Amenajarea de irigații Carasu Movilița (județul Constanța)
    Suprafața amenajată: 8.043 ha;
    Obiective care se propun pentru reabilitare:
    • Stație de pompare de baza: SPB aductiune Poarta Alba;
    • Stații de repompare SP Basarabi Padure ;
    • Canale de aductiune CA1 Movili.a; Canal Negru Voda; L= 62.749 ml;
    • Canale de distributie CD1-7 Movili.a; CD1-4 Movilita; CD1-8 Movilita; CD2-8 Movilita; CD2-7 Movilita; CD1-1; L = 18.138 ml;
    • Reabilitare construcții hidrotehnice: 45 bucăți (8 stăvilare, 33 căderi,4 podețe)

    Pentru acest proiect, s-a ajuns doar la faza proiectele tehnice.

    20. Amenajarea de irigații Carasu CDMN/PAMN SUD (județul Constanța)
    Suprafața amenajată: 3.341 ha;
    Obiective care se propun pentru reabilitare:
    • Stație de pompare de bază: SP Hinog ; SPB Medgidia.

    Pentru acest proiect, s-a ajuns doar la faza proiectele tehnice.

    21. Amenajarea de irigații Sadova Corabia (județul Dolj)
    Suprafața amenajată: 71.775 ha;
    Obiective care se propun pentru reabilitare:
    • Stație de pompare de baza: SPB L1; SPB PN; SPB PS;
    • Stații de repompare: SRP 1; Statie pompare L 2
    • Canale de aduc.iune: 40 CA; L = 22.870 ml;
    • Canale de distribuție: L = 338.830 ml;
    • Reabilitare constructii hidrotehnice: 534 bucăţi (135 stăvilare; 280 podeţe; 68 căderi; 21 goliri; 30 alte construcţii)

    Pentru acest proiect, s-a ajuns doar la faza proiectele tehnice.

    22. Amenajarea de irigații Brateșul de Sus (județul Galați)
    Suprafaţa amenajată: 5.083 ha;
    Obiective care se propun pentru reabilitare:
    • Staţie de pompare de baza: SPA Stoicani; SPR Siviţa; SPR C. Văleni;
    • Canale de aducţiune: CPA3; CPA Stoicani L =9.515 ml;
    • Canale de distributie: CD1 Monofilare; CD2 Monofilare; CD Monofilare; CD1 Stoicani, L = 11.649 ml;
    • Reabilitare constructii hidrotehnice: 4 bucăţi (3 podete; 1 golire)

    Pentru acest proiect, s-a ajuns doar la faza proiectele tehnice.

    23. Amenajarea de irigații Câmpia Covurluiului (județul Galați)
    Suprafața amenajată: 115.396 ha;
    Obiective care se propun pentru reabilitare:
    • Stație de pompare de baza: SPA Dunare; SPA Barboş; SPA Lieşti (aspiraţie);
    • Stații de repompare: SRP 4; SRP 5; SRP 6; SRP 9; SRP 13; SRP 17; SRP 18;
    • Canale de aducțiune: CA Chineja; CA Barbos; CPA Prut; CML L = 45.831ml;
    • Canale de distribuție: CD2-1 Lunca; L = 1.750 ml;
    • Reabilitare construcții hidrotehnice: 18 bucăți (4 stăvilare; podețe).

    Banii au ajuns la:

    La firma milionarului Orban

    Contractul de 29,2 milioane de lei a fost acordat firmei Alex Building din Constanța.

    Alex Building SRL este o societate de construcţii deţinută de milionarul constănţean Lucian Orban. 15,7 milioane de lei a fost cifra de afaceri a companiei. Lucian Orban deţine 100% din acţiunile societăţii de construcţie.

    24. Amenajarea de irigții Tabăra-Trifești-Sculeni (județul Iași)
    Suprafața amenajată: 17.258 ha;
    Obiective care se propun pentru reabilitare:
    • Stație de pompare de baza: SPA Tabara; SPA Solonet;
    • Stații de repompare: SRP 1;
    • Stații de pompare: 33 buc.;
    • Canale de aducțiune: CA Nord Solonet; CA Sud Solonet; CA1C Lunca; CA2C Lunca; CA3C Lunca; L = 21.138 ml;
    • Reabilitare construcții hidrotehnice: 30 buc. (1 buc. stavilare; 11 buc. podete; 18 bucăți clapeți).

    Banii au ajuns la:

    O firmă din Satu Mare controlată de un fost condamnat pentru șantaj

    Contractul de 19,6 milioane de lei a fost acordat firmei Laurențiu H SRL din Negrești-Oaș.

    Asociatul unic și administratorul firmei este Grigore Huja. Acesta este tatăl fostului acționar și cel care controlează so2cietatea, Laurențiu Manuel Huja. El a fost condamnat definitiv în octombrie 2016, de Curtea de Apel Mureş, la trei luni de închisoare cu suspendare pentru şantaj, după recunoaşterea vinovăţiei de către inculpat, într-un dosar DNA.

    25. Amenjarea de irigații Bucșani Cioroiu (județele Olt și Vâlcea)
    Suprafața amenajată: 34.382 ha;
    Obiective care se propun pentru reabilitare:
    (județul Olt)
    • Stație de pompare de baza: SRP II, SRP III, SRP IV;
    • Stații de repompare SRP I;
    • Canale de aductiune: CA1 Strejesti; CAI – 1; CA I – 2; CAII; CA Oltisor Nord; CA Oltisor Sud; CAIV; CA IV – 1; CA3A; CA Jugalia; CA SPP; L = 27.245 ml;
    • Reabilitare constructii hidrotehnice: 28 buc.(11 stavilare; 1 cădere; 16 podete).
    (județul Vâlcea)
    • Stații de baza: SB 104 Malcea; SB 111 Luncăvaț; SB 204 Voicești; SB 205 Ștefănești; SB 206 Stejești.

    Banii au ajuns la:

    Un apropiat al preşedintelui CJ Olt, Marius Oprescu

    Contractul de 14,8 milioane de lei a fost acordat firmei Wagramer Termo 2000 din Slatina. Cifra de afaceri a societăţii din Slatina este 6,1 milioane de lei. Petre Valeriu Ţiţirigă este acţionarul şi administratorul.

    Ţiţirigă este un apropiat, conform presei din judeţul Olt, al preşedintelui Consiliului Judeţean, Marius Oprescu. Ţiţirigă a fost şi arestat preventiv pentru evaziune fiscală în 2016.

    26. Amenajarea de irigații Terasa Caracal (județul Olt)
    Suprafața amenajată: 75.739 ha;
    Obiective care se propun pentru reabilitare:
    • Stație de pompare de baza: SPA Farcasele;
    • Stații de repompare: SRP1; SRP/CD5; SRP10; SRP/CD3; SRP2; SRP3;
    • Canale de aductiune: CAL; CAT; CAT1; CAT2 L= 88.000 ml;
    • Canale de distributie: CD1, CD2, CD3; CD3-1; CD3-1.1; CD3-1.2; CD4, CD5, CD6, CD7, CD8, CD8-1; CD8-2; CD8-3; CD9 L= 19.466 ml;
    •Reabilitare construcții hidrotehnice: 140 bucăți (29 stăvilare; 12 căderi; 57 podețe; 14 deversoare; 14 goliri; 14 sifoane)

    Pentru acest proiect, s-a ajuns doar la faza proiectele tehnice.

    27. Amenajarea de irigații Potelu Corabia (județul Olt)
    Suprafața amenajată: 10.928 ha;
    Obiective care se propun pentru reabilitare:
    • Stații de repompare: SRP Racari I; SRP C14;
    • Reabilitare construcţii hidrotehnice: 32 bucăţi (29 podeţe; 3 stăvilare).

    Banii au ajuns la:

    Wagramer Termon 2000 din Slatina

    Contractul de 40,5 milioane de lei a fost acordat firmei Wagramer termo 2000 din Slatina.

    28. Amenajarea de irigații Terasa Zimnicea (județul Teleorman)
    Suprafața amenajată: 2.930 ha;
    Obiective care se propun pentru reabilitare:
    • Stații de repompare: SPR1; SPR2;
    • Canale de aductiune: CA; CM; CP3; CPA2; CPA5; CPA6 L = 21.970 ml;
    • Reabilitare construcții hidrotehnice: 67 bucăți (6 stavilare; 14 podețe, 26 vane și 21 clapeți).

    Banii au ajuns la:

    Firma unui patron de fotbal din Botoșani

    Contractul de 7,4 milioane de lei a fost acordat firmei Elsaco Electronic din Botosani.

    Acționarul principal al societății este Valeriu Ieftimie cu 40%. Câte 20% din acțiuni mai dețin Doru Popa, Ovidiu Jitaru și Petru Parfenov. Acționarul principal, Valeriu Ieftimie, este și patronul clubului de fotbal FC Botoșani. Elsaco a fost cercetată de DNA în 2017, atunci când a fost instituit și sechestrul de bunurile companiei. Procurorii cercetează modul în care a fost modernizat sistemul de termoficare din Botoșani.

    29. Amenajarea de irigații Viișoara (județul Teleorman)
    Suprafața amenajată: 96.481 ha;
    Obiective care se propun pentru reabilitare:
    • Stație de pompare de baza: SPA Gârla Iancului; SPA Ruptoare;
    • Stații de repompare: SRP Viisoara; SRP2 Zimnicea; SRP1 Urlui; SRP4;
    • Canale de aducțiune L = 48.446 ml;
    • Canale de distributie: L = 183.054 ml;
    • Reabilitare construcții hidrotehnice: 143 bucăți (32 bucăți stîvilare; 19 bucăți deversoare; 74 bucăți podețe; 18 bucăți goliri).

    Banii ajung la:

    Tot la Elsaco Electronic din Botoşani

    Contractul de 44,7 milioane de lei a fost acordat firmei Elsaco Electronic SRL din Botoșani.
    Şi tot la Energomontaj

    Tot pentru Viișoara a fost acordat de ANIF și un contract de 4,3 milioane de lei pentru Energomontaj pentru refacerea Stației de Pompare Apă Ruptoare din amenajare.

    30. Amenjarea de irigații Olt Călmățui (județul Teleorman)
    Suprafața amenajată: 46.553 ha;
    Obiective care se propun pentru reabilitare:
    • Stație de pompare de baza: SPA Dunarea;
    • Stații de repompare: SRP 1 Urlui; SRP 2+3;
    • Canale de aducțiune: CA1; CA2; CA3; CA3-1 CA4; L = 46.084 ml;
    • Canale de distribuţie: 10 CD-uri L = 78.455 ml;
    • Reabilitare construcţii hidrotehnice: 91 bucăţo (31 stavilare; 20 căderi; 40 podeţe).

    Banii au ajuns la:

    Din nou la Energomonaj

    Contractul de 61,8 milioane de lei a fost acordat firmei Energomonaj SA București. Este cel de-al treilea contract al companiei din Bucureşti în cadrul programului de refacerea a sistemului principal de irigaţii.

    31. Amenjarea de irigații răul Olt (județul Teleorman)
    Suprafața amenajată: 4.871 ha;
    Obiective care se propun pentru reabilitare:
    • Stație de pompare de baza: SPR Bercelui;
    • Canal aducțiune Lita; L = 7.300 ml;
    • Reabilitare construcții hidrotehnice: 5 bucăți (1 stăvilar; 4 podețe).

    Pentru acest proiect, s-a ajuns doar la faza proiectele tehnice.

    32. Amenjarea de irigații Girugiu Razmirești Zona B (județele Giurgiu și Teleorman)
    Suprafața amenajată: 36.942 ha;
    Obiective care se propun pentru reabilitare:
    (Județul Giurgiu)
    • Stații de pompare: SPP5; SPP6; SPP7; SPP8; SPP9; SPP10; SPP11; SPP12; SPP13; SPP14; SPP15; SPP16; SPP17; SPP35; SPP36; SPP37; SPP38; SPP39; SPP40; SPP44;
    • Canale de distributie: CD1; CD1-1; CD6; CD8; L = 35.835 ml;
    • Reabilitare construcții hidrotehnice: 31 buc.(10 buc. podete; 10 buc. caderi; 7 bucăți deversoare; 4 buc. goliri).
    (județul Teleorman)
    • Stație de pompare de bază: SPA Pietrisu;
    • Statii de repompare: SRP1, SRP2; SRP3; SRP4;
    • Canale de aducțiune: CA1; CA2; CA3; CA4; L= 27.121 ml;
    • Canale de distribuție: CD1; CD3; CD4; CD5; CD6; CD7; CD8; CD9; L= 35.719 ml;
    • Reabilitare construcţii hidrotehnice: 39 bucăţi (3 stavilare; 5 vane hidraulice; 20 podeţe; 6 deversoare; 5 goliri).

    Pentru acest proiect, s-a ajuns doar la faza proiectele tehnice.

    33. Amenajarea de irigații Babadag (județul Tulcea)
    Suprafața amenajată: 24.449 ha;
    Obiective care se propun pentru reabilitare:
    • Stație de pompare de baza: SP1 Babadag;
    • Stații de repompare: SRP1 Babadag; SRP4 Babadag;
    • Canale de aducțiune: CA4; CA0 Babadag; CA1 ; L = 20.397 ml;
    • Reabilitare construcţii hidrotehnice: 8 bucăţi (1 stavilar; 5 podeţe; 1 deversor; 1 golire)

    Pentru acest proiect, s-a ajuns doar la faza proiectele tehnice.

    34. Amenajarea de irigații Beibugeac Sarinasuf (județul Tulcea)
    Suprafața amenajată: 14.694 ha;
    Obiective care se propun pentru reabilitare:
    • Stație de pompare de bază: SPA Colina;
    • Stații de repompare: SRP1 Mahmudia;
    • Canale de aducțiune: CA0; CP1, CP3, CP4; L = 29.270 ml;
    • Reabilitare construcţii hidrotehnice: 26 bucăţi (3 stavilare; 23 podeţe)

    Pentru acest proiect, s-a ajuns doar la faza proiectele tehnice.

    35. Amenajarea de irigații Sinoe (județule Constanța și Tulcea)
    Suprafața amenajată: 60.474 ha;
    Obiective care se propun pentru reabilitare:
    Județul Constanța
    • Stație de pompare de baza: SPB Sinoe;
    • Stații de repompare: SRPA 1-2; SRPA 1-5;
    • Canale de aducțiune: CA Sinoe; CA4 – Sinoe; L= 48.001 ml;
    • Reabilitare construcții hidrotehnice: 11 buc. podețe.
    Județul Tulcea
    • Stații de pompare: SRPA 5-9; SRPA 5-8;
    • Stații de repompare: SRPA 2-1; SRPA 1-1;
    • Canale de aducțiune: CA4; CD7; L = 13.395 ml;
    • Canale de distribuție: CD8; L = 440 ml;
    • Reabilitare construcții hidrotehnice: 9 buc.(4 buc. vane hidraulice; 3 buc. podețe; 2 buc. deversoare).

    Pentru acest proiect, s-a ajuns doar la faza proiectele tehnice.

    36. Amenjarea de irigații Sud Razelm (județul Tulcea)
    Suprafața amenajată: 13.454 ha;
    Obiective care se propun pentru reabilitare:
    • Stație de pompare de baza: SPA 6 Martie;
    • Stații de repompare: SRPA 1 – 6 Martie
    • Canale de aducțiune: CA0, CA1; CA2; L = 22.985 ml;
    • Reabilitare construcții hidrotehnice: 19 bucăţi (3 stavilare; 1 deversor; 12 podețe; 3 goliri)

    Pentru acest proiect, s-a ajuns doar la faza proiectele tehnice.

    37. Amenjarea de irigații Saruchioi (județul Tulcea)
    Suprafața amenajată: 7.011 ha;
    Obiective care se propun pentru reabilitare:
    • Stație de pompare de bază: SP 1 Sarichioi;
    • Stații de repompare: SRP 1 Sarichioi;
    • Canale de aducțiune: CA1, CA2, L = 5.808 ml;
    • Reabilitare constructii hidrotehnice: 5 bucăți (1 deversor, 3 podețe; 1 golire)

    Pentru acest proiect, s-a ajuns doar la faza proiectele tehnice.

    38. Amenajarea de irigații Albița Fălciu (județul Vaslui)
    Suprafața amenajată: 16.937 ha;
    Obiective care se propun pentru reabilitare:
    • Stație de pompare de baza: SPR 1 Poganesti, SPR 3 Bumbata, SPR 4 Bereveni, SPR 2 Saratu; Stații de repompare: SRP 1;
    • Canale de aducțiune: CA existent; CA2; CA3; CA4; CA5; L = 48.033ml;
    • Canale de distribuție: CS 38; CD1; CD2; CD3; L = 8.375 ml;
    • Reabilitare construcții hidrotehnice: 15 buc. (3 buc. stavilare; 12 buc. podete).

    Banii au ajuns la:

    Tot la Laurenţiu H din Negreşti-Oaş

    Contractul de 34,8 milioane de lei a fost acordat firmei Laurențiu H din Negrești-Oaș, județul Satu Mare.

    39. Amenajarea de irigații Ciorăști Măicănești (județul Vrancea)
    Suprafața amenajată: 10.434 ha;
    Obiective care se propun pentru reabilitare:
    • Stații de repompare: SRP A0; SRP A1;
    • Canale de aducțiune: CA1; CA2 L= 6.750 ml;
    • Canale de distribuție: CD2; CD3; CD4 L= 17.230 ml;
    • Reabilitare construcții hidrotehnice: 11buc. ( 6 buc. stavilare si 5 buc. podețe).

    40. Amenjarea de irigații Nedeia Maceșu (județul Dolj)
    Suprafața amenajată: 55.387 ha;
    Obiective care se propun pentru reabilitare:
    • Stație de pompare de baza: SPA 1 Nedeia;
    • Stații de repompare: SRP 1 Horezu; SRP2 Barza; SRP 3 Segarcea; SRP6 Barca; SRP4, SRP5, SRP7;
    • Canale de aducțiune: CA0; CA1; CA2; CA3; CA4; L = 55.510 ml;
    • Canale de distribuție: 13 buc.CD cu L = 79.625 ml;
    • Reabilitare construcții hidrotehnice: 108 bucăți (21 stăvilare, 36 podețe; 19 căderi; 10 deversoare; 14 goliri; 1 sifon).

    Banii au ajuns:

    Firma controlată de denunțătorul lui Darius Vâlcov

    Contractul de 18,3 milioane de lei a fost acordat firmei Condor Paduraru SRL din Slatina. Acționarul principal al firmei este Ion Păduraru cu 34%, iar Sorin Alexandru Păduraru și Cristian Păduraru dețin câte 33%. Societatea a avut în bilanțul depus în 2018 o cifră de afaceri de 32,8 milioane de lei. SC Condor Păduraru SRL este cea care a prins contracte grase finanțate din fonduri europene în cadrul cărora Sorin Păduraru a oferit, conform anchetatorilor, șpăgi fostului primar al Slatinei și ministru al Finanțelor Darius Vâlcov, pentru ca acesta, prin influență, să intervină la factorii de decizie care să deblocheze tranșe de bani către constructor. Păduraru a recunosct la DNA banii pe care i-a dat sub formă de mită lui Vâlcov, conform procurorilor.

    Cele trei etape ale investiţiilor

    Prima etapă

    În prima etapa va fi reabilitată infrastructura principală de irigații din 40 de amenajări aparținând domeniului public al statului în suprafață de 1.317.042 ha, care alimentează 105 OIF care au accesat măsura 125a în cadrul PNDR 2007-2013.

    A doua etapă

    Etapa a II-a de reabilitare cuprinde un număr de 37 de amenajări declarate viabile în urma studiului “Actualizarea strategiei investițiilor în sectorul irigațiilor – expertiza privind viabilitatea economică a sistemelor de irigaţii – raport final” elaborat de catre SC Experco – ISPIF SRL, în suprafață de 490.089 ha. Pe aceste amenajări sunt constituite OIF care vor putea reabilita infrastructura secundară de irigații în cadrul sub-măsurii 4.3 din PNDR 2014-2020.

    A treia etapă

    Va include reabilitarea a 9 amenajari viabile de irigatii, în suprafaţă de 199.810 ha pe care nu sunt constituite actualmente OUAI –uri. În cazul în care se vor constitui, acestea vor trece în etapa a II a de reabilitare.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA