RECENSĂMÂNT AGRICOL NAȚIONAL! Autoritățile vin să numere HECTARELE, ANIMALELE ȘI UTILAJELE AGRICOLE!
Ramona Dascălu -Un nou Recensământul General Agricol stă să bată la ușă în agricultura românească! Procedura, una stabilită prin lege, se va desfășura anul viitor, în perioada 1 octombrie – 30 noiembrie, la 10 ani distanță de ultima inventariere agricolă ce a avut loc în România.
La noul recensământ, se intenţionează să se culeagă datele electronic, cu ajutorul unor tablete, şi să se elimine astfel formularele pe hârtie. În vederea desfășurării Recensământului General Agricol (RGA) din anul 2020, urmat în 2021 de Recensământul populației și locuințelor, autoritățile și-au planificat achiziția unui număr de 25.000 tablete pentru colectarea datelor, scrie profit.ro.
Contribuția financiară a Uniunii Europene pentru acoperirea costului colectării datelor va fi de 75% din costurile eligibile, sub rezerva unui cuantum maxim, care, în cazul României, este de 4 milioane euro.
În concluzie, în toamna anului 2020 va avea loc inventarierea terenurilor şi a mijloacelor de producţie agricolă, precum şi a efectivelor de animale, pe specii, aflate în proprietate privată, în administrarea exploataţiilor agricole sau a agenţilor economici.
La Recensământul General Agricol se înregistrează toate unităţile care desfăşoară activitate agricolă, indiferent de tipul de proprietate şi de forma de organizare. Unitatea de recenzat, în accepţiunea RGA, este unitatea economică, respectiv gospodăria individuală a populaţiei, societatea comercială, societatea agricolă, precum şi alţi utilizatori de terenuri agricole şi animale, care în urma activităţii desfăşurate obţin produse agricole prin exploatarea pământului şi/sau prin creşterea animalelor, păsărilor, albinelor, viermilor de mătase.
Recensământul General Agricol are ca obiect culegerea datelor privind: identificarea în teritoriu a unităţilor de recenzare şi statutul juridic al acestora; utilizarea terenurilor pe forme de administrare; suprafeţele cultivate; plantaţiile vitipomicole; irigaţiile; fertilizările; combaterea dăunătorilor; efectivele de animale şi păsări; utilajele şi maşinile agricole; construcţiile cu destinaţie agricolă; forţa de muncă; activităţile neagricole desfăşurate în unităţile recenzate; valorificarea produselor agricole; agricultura ecologică.