• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ștefan Poienaru a intrat în liga marilor fermieri bio

    agrointeligenta.ro -

    Doctor în științe agronomice și fermier clasic de școală veche, Ștefan Poienaru a trecut cu bine de încercările dramatice în care a fost împins de o serie de factori potrivnici dintre cei mai agresivi, specifici unei societăți în tranziție. Rezistența acestui om datorează unui motto după care se ghidează: ”Cine a făcut o dată ceva, o poate lua de la capăt și a doua oară”.

    În județul Ialomița, grupul de firme Agrofam, pe care îl conduce, are în structura sa organizatorică şi funcţională un număr de patru societăţi comerciale: Agrofam Com SRL, Agrofam Holding SRL, Vitifam SRL și Agrofam Unirea SRL. Grupul Agrofam desfăşoară activităţi de producţie în agricultură, cultivând cereale si plante tehnice pe circa 8.000 ha teren agricol, preluat în arendă și concesiune, dar și creşterea şi exploatarea efectivului propriu de animale de circa 5.000 capete ovine şi caprine și desfasoară activități agro-industriale și de comercializare cu ridicata a produselor proprii.

    Istoria grupului “Agrofam’’ începe odată cu înfiinţarea la 13 mai 1992, a societăţii comerciale Agrofam COM SRL, care semnifică ,,agricultura si familia’’, ca inițiativă a soților Adela şi Ştefan, ambii de profesie ingineri agronomi.

    A doua etapă în dezvoltarea activităţii firmei “Agrofam” este dată de înfiinţarea la finalul anului 1994 a S.C Agrofam Holding și apoi a Vitifam SRL, Agrofam Unirea SRL, Agrofam Vladeni SRL, Agrofam Trading SRL si Agrofam Prod SRL, conturându-se structura organizatoric-funcțională și de conducere a întregului ansamblu de activităși a grupului de firme de familie. Din 2005, activitatea este condusă unitar sub forma ”Grup-Agrofam”, în a carei componență structurală se regăsesc cinci entități afiliate. Grupul are 200 salariati, însă Ștefan Poienaru ne-a declarat că porțile fermelor pe care le păstorește recrutează activ: ”suntem deschiși să aducem lângă noi mulți alții, care să facă parte din Familia Agrofam”.

    Principalele active deținute de societate, au valoare de inventar de aproximativ 20 milioane de euro și se compun dintr-un siloz de cereale amplasat în incinta îndiguită, lângă Calea Ferată, cu capacitatea de 16.000 t, silozul FNC Fetești, cu capacitatea de 45.000 t, ferma de 1.000 capete caprine, ferma de 1.000 capete ovine, fabrica de prelucrare a laptelui, abatorul de ovine și caprine și cele 5 baze de recepție din județul Ialomița, sectorul mecanic și sediile fermelor.

    2.000 de hectare cultivate ecologic

    Ștefan Poienaru a declarat pentru Agrointeligența referitor la anul agricol 2018: ”a fost un an bun, cu profit și am încercat cu succes trecerea la agricultura ecologică pe 2.000 ha, depășind perioada de reconversie, astfel încât din anul 2019 devenim un important producător de cereale și plante tehnice bio”.

    ”Sunt deosebit de importante, atât agricultura cât și industriile prelucrătoare, pentru că se identifică cu ființa națională, fiind principala îndeletnicire a românilor până la epoca industrializării din perioada socialistă a României. De asemenea este o legătură indisolubilă între agricultură și industria alimentară și satul românesc. Ele s-au dezvoltat împreună și s-au susținut reciproc. Eu, dacă n-aș fi ajuns un fermier cu o exploatație de mari dimensiuni, aș fi vrut să fiu un țăran ardelean care să își lucreze propriul pământ și care să trăiască de pe urma muncii brațelor sale și a familiei. E cel mai frumos și mai nobil lucru. Personal am prins acest model în copilăria mea, al familiilor care aveau două vaci și patru porci, din care doi îi vindeau, doi îi păstrau și care în gospodăria proprie aveau cu mare scrupulozitate toate cele de trebuință , de la vie și pomi, până la curtea plină de păsări”, ne-a declarat fermierul Ștefan Poienaru.

    În ziua aniversării a 100 de ani de România Mare, Ștefan Poienaru s-a aflat pe câmp alături de bacii animalelor lui, cărora mersese să le ducă niște merinde de sărbătoare. În acest context, fermierul ne-a declarat: ”Românii să-și iubească pământul pe care l-au lăsat moștenire înaintașii noștri cu prețul vieții și să-l respecte, ca prin roadele pe care le oferă, să asigure pâinea cea de toate zilele românilor”.

    Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului Agrointeligența – EROII CARE HRĂNESC ROMÂNIA LA CENTENAR, proiect ce include și numărul special al revistei Agrointeligența.


    Te-ar mai putea interesa

    Principalele teme din agricultura ecologică de la nivelul UE, dezbătute la Madrid Cum se produce porumbul siloz bio, baza furajării vacilor de lapte din fermele Silvania Bio Plante capcană și benzi înierbate – mijloace de sporire a gradului de reziliență în culturile ecologice

    Ultimele știri

    Drone profesionale, eficiente și performante în portofoliul Agricover, pentru fiecare tip de fermă Ajutor de stat pentru fermierii care au pierderi din cauza prețului mic la cereale Alertă meteo de ploi, rafale de vânt și precipitații mixte până joi seara