• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ȘEF APIA AVERTIZEAZĂ: GREȘEALA CARE ÎI LASĂ PE FERMIERI FĂRĂ SUBVENȚII!

    agrointeligenta.ro -

    Atenție, fermieri această greșeală vă lasă fără banii de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA)! Un șef al agenției de plăți dezvăluie care sunt regulile pentru subvenții la care fermierii trebuie să fie extrem de atenți atunci când completează și depun cerere unică. Noutățile pentru anul 2019 nu trebuie să vă prindă nepregătiți astfel că atenția maximă este necesară pentru a evita situațiile de a rămâne fără banii de la APIA, așa cum s-a mai întâmplat și în anii trecuți.

    Important de reamintit este faptul că dumneavoastră, fermierii, sunteți singurii care răspundeți de datele completate în cerere unică odată ce ați semnat-o în fața funcționarului APIA și ați depus-o. Agrointeligența-AGROINTEL.RO v-a informat de fiecare dată care sunt noutățile și regulile importante pentru subvenții astfel încât să nu pierdeți niciun leu din banii care vi se cuvin. Și în acest an codurile de cultură au suferit unele modificări iar completarea lor corectă este foarte importantă și obligatorie pentru încasarea ulterioară a banilor.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO vă spune care sunt codurile pentru subvenția la pășune/pajiște valabile pentru anul 2019, transmise oficial de APIA:

    Pajiştile permanente utilizate în comun de mai mulţi fermieri sunt suprafeţele de pajişti în interiorul cărora nu există nici o delimitare naturală sau artificială, iar animalele păşunează liber sau se coseşte pe întreaga suprafaţă a pajiştii în cauză. Această suprafaţă poate coincide sau nu cu suprafaţa blocului fizic. Atenţie! Dacă la controlul la faţa locului APIA descoperă o neregularitate/neconformitate, fermierii care utilizează suprafaţa de pajişte în comun pot suporta sancţiunea.

    Pentru pajiştile permanente se vor completa următoarele coduri, după caz:

    Codul 603 – Pajişti permanente comunale utilizate în comun, exploatate prin pășunat: se completează de către fermierii care utilizează în comun pajiştile permanente contractate de la UAT, exploatate prin pășunat.

    Codul 604 – Pajişti permanente utilizate în comun, exploatate mixt: se completează de către fermierii care utilizează în comun pajiştile permanente care nu sunt contractate de la UAT, exploatate mixt (cosit urmat de pășunat în același an, pe aceeași parcelă).

    Codul 605 – Pajişti permanente comunale utilizate individual, exploatate prin pășunat: se completează de către fermierul care utilizează individual suprafaţa de pajişti permanente contractată de la UAT, exploatată prin pășunat.

    Codul 606 – Pajişi permanente utilizate individual, exploatate mixt: se completază de către fermierul care utilizează individual suprafaţa de pajişti permanente care nu este contractată de la UAT, exploatată mixt (cosit urmat de pășunat în același an, pe aceeași parcelă).

    Codul 607 – Fâneţe utilizate individual, exploatate prin cosit: se completază de către fermierul care utilizează individual suprafaţa de fânețe care nu este contractată de la UAT, exploatată prin cosit.

    Codul 608 – Fâneţe comunale utilizate individual, exploatate prin cosit: se completează de către fermierul care utilizează individual suprafaţa de pajişti permanente contractată de la UAT, exploatată prin cosit, cu asigurare de min. 0,3 UVM/ha.

    Codul 609 – Pășuni utilizate individual, exploatate prin pășunat: se completază de către fermierul care utilizează individual suprafaţa de pășuni care nu este contractată de la UAT, exploatată prin pășunat.

    Codul 610 – Pășuni utilizate în comun, exploatate prin pășunat: se completează de către fermierii care utilizează în comun suprafețe de pășuni care nu sunt contractate de la UAT, exploatate prin pășunat.

    Codul 611 – Fâneţe utilizate în comun, exploatate prin cosit: se completază de către fermierii care utilizează în comun suprafeţe de fânețe care nu sunt contractate de la UAT, exploatate prin cosit.

    Codul 612 – Pajiști permanente comunale utilizate individual, exploatate mixt: se completează de către fermierul care utilizează individual suprafaţa de pajişti permanente contractată de la UAT, exploatată mixt (cosit urmat de pășunat în același an, pe aceeași parcelă), cu asigurare de min. 0,3 UVM/ha.

    Codul 660 – Livada traditională utilizată extensiv mixt (cosit urmat de pășunat în același an, pe aceeași parcelă).

    Codul 661 – Livada tradiţională utilizată ca fâneaţă.

    Codul 662 – Fâneţe naturale energetice.

    Codul 663 – Livada traditională utilizată extensiv prin păşunat.

    Codul 671 – Reconversie suprafețe de pajiști permanente sensibile din punct de vedere al mediului (acest cod se folosește pentru acele parcele de pajiști permanente sensibile din punct de vedere al mediului care au fost convertite sau arate; fermierii au obligația să reconvertească suprafața până cel târziu la data depunerii cererii unice de plată pentru campania 2019 și să o readucă în situația inițială de pajiște permanentă astfel încât să se ajungă din nou la statutul de suprafață sensibilă din punctul de vedere al mediului).

    Atenție! Fermierul care a convertit sau a arat o pajişte permanentă sensibilă din punct de vedere al mediului care face obiectul interdicţiei prevăzute la art. 19 lit. a) din OUG nr. 3/2015, are obligația de a face reconversia până cel târziu la data depunerii cererii unice de plată pentru campania 2019, conform prevederilor art. 85 din Ordinul MADR nr. 619/2015. Suprafețele care fac obiectul reconversiei sunt considerate pajiște permanentă începând din prima zi a reconversiei și vor fi declarate în cererea unică de plată din anul 2019.

    Șef APIA: ”Vrem ca aceste noutăți să nu prindă nepregătiți fermierii”

    Conducerea APIA Mureș a organizat joi, 7 martie, în Sala Mare a Palatului Administrativ, o ședință de informare pentru fermierii cu peste 50 de hectare despre Campania 2019 de depunere a cererilor unice de plată.

    Ovidiu Săvâșcă, șeful instituției a atras atenția asupra noutăților din această campanie. ”Vrem ca tot ce înseamnă element de noutate să nu surprindă fermierii, astfel ca la momentul depunerii cererilor fermierii să aibă toate informațiile, să cunoască tot ce înseamnă elemente noi și schimbări procedurale. Printre noutăți, sunt anumite coduri de pășuni care sunt renumerotate, redenumite, care sunt importante pentru fermieri în momentul în care acese coduri sunt introduse în declarația de suprafață. De asemenea, sunt noutăți pentru suprafețele de pășuni care au fost arate și trebuie reconvertite, în contextul în care este interzis aratul, discuitul suprafețelor de pajiști și transformarea lor în teren arabil. Începând cu acest an, la aceste suprafețe care, din greșeală sau fărăr voia fermierilor, au fost arate din anumite cauze, anul acesta primesc un cod pe care trebuie identificate și reconvertite în suprafețe de pajiști permanente”, a menționat directorul APIA Mureș, potrivit publicației Zi de zi.

    Cum se face declararea în cererea unică de plată a pajiştiilor permanente sensibile din punct de vedere al mediului, reconvertite:

    În cazul în care reconvertirea se impune pentru întreaga parcelă, acesteia i se păstrează numărul, modificându-ise numai codul de cultură, respectiv 671 (Ex: dacă parcela iniţială a fost 1a_606, parcela reconvertită se declară 1a_671)

    În cazul în care reconvertirea se impune pentru o parte din parcelă, parcela iniţială îşi păstrează numărul şi să numerotează culturile în interiorul parcelei agricole în ordine alfabertică ((Ex: dacă parcela iniţială a fost 1a_606 = 10 ha, parcela reconvertită se declară 1a_606 = 5 ha, 1b_671 = 1 ha (suprafaţă reconvertită), 1c_606 = 4 ha).


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!